Maria lever sin dröm med egen salong

31.01.2023

Mau 6– En egen salong har varit en dröm för mig väldigt länge, men jag har inte känt mig tillräckligt redo före nu, konstaterar Maria Uusihaka. Som frisör är det inget nytt att vara företagare för Maria – däremot att ha egen salong i stället för att jobba på hyrstol.

Vi befinner oss i centrum av Storkyro. Här, vägg i vägg med apoteket, finns sedan förra våren Maria Uusihakas frisör- och skönhetssalong MAU Hair & Beauty. Maria valde att i en tid som präglas av ett osäkert världsläge att öppna eget på hemorten, efter nästan tio år som näringsidkare på hyrstol i centrum av Vasa.

Företagare har Maria Uusihaka med andra ord varit redan länge. Att få kunderna att hitta henne i en egen salong i Storkyro, i stället för att få dem betydligt lättare ”serverade” på en stor och känd salong i Vasa, är något helt annat.

– Det här har varit en dröm för mig väldigt länge, men jag har inte känt mig tillräckligt redo och mogen före nu. Jag är hemma från och bosatt i Storkyro, och kände att den dagen jag blir ”vuxen” och öppnar egen salong så ska det också vara här där jag har mina rötter, inleder hon.

Maria utbildade sig till både frisör och kosmetolog-maskör och fick sina examina 2007 respektive 2008. De första åren fick hon, till skillnad från många andra nyutexaminerade i den här branschen, möjlighet att jobba som anställd på salong.

– När det gjordes omstruktureringar på min arbetsplats uppmanades jag att skaffa FO-nummer och i stället fortsätta på hyrstol, vilket skedde 2013, fortsätter Maria.

Nio år senare fattade Maria beslutet om att förverkliga sin dröm och började söka efter lämpligt utrymme.

– Det här var bästa möjliga lokalen både sett till storlek och läge. Eftersom det skulle krävas en renovering innan jag kunde öppna, kändes det bättre att köpa den och därmed också göra renoveringen åt mig själv. Men självfallet var investeringen också ett stort orosmoment som jag lever med varje dag, tillägger Maria.

Mau 1Maria Uusihakas salong finns i centrum av Storkyro, i samma fastighet som apoteket. Före öppningen i maj 2022 renoverades lokalen, som Maria valde att köpa i stället för att hyra.

Av andra bekanta företagare i trakten fick hon rådet att kontakta VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari inför uppstarten.

– Antti var till stor hjälp eftersom banken krävde en affärsverksamhetsplan för att bevilja mig lån. Jag fick även via VASEK tips om att jag kunde ansöka om renoveringsstöd via YHYRES, fortsätter Maria.

Något nytt företag behövde hon inte grunda, eftersom Maria redan var näringsidkare. Däremot valde hon att ta i bruk ett annat namn för själva salongen.

– Eventuellt kan det senare bli aktuellt att övergå till aktiebolag, och då kommer jag absolut att vända mig till VASEK igen, konstaterar hon.

Mau 4Till MAU Hair & Beauty är alla välkomna – här utförs alla typer av klippningar och färgningar, hårförlängningar, gelélackning av naglar samt även festmakeup av olika slag.

Salongen öppnades i maj ifjol och det första året har förflutit väl för MAU Hair & Beauty. Marias mamma, som även hon är frisör, hyr nu in sig här på deltid och planen är att inom kort söka ytterligare en frisör till salongen.

– Även någon som sköter all manikyr och nagelarbeten skulle vara välkommen, tillägger Maria, som även erbjuder fest- och bröllopsmakeup på sin salong.

Alla är välkomna och arbetet med att bygga upp en egen, ny kundkrets på hemorten fortsätter.

– Jag trivdes bra i Vasa, men jag trivs även här på landsbygden. Och så här i efterhand undrar jag varför jag inte gjorde detta tidigare, erkänner Maria med ett leende.

Mau 10

Företagsrådgivare Antti Alasaari konstaterar i sin tur att det krävs en hel del mod för att lämna de trygga kundströmmarna i staden och förflytta sig ut på landsbygden med sin verksamhet.

– Maria har ändå lyckats hitta sin plats i Storkyro tack vare bra marknadsföring, eget kunnande och idogt arbete. Det är också roligt att mor och dotter nu kan jobba sida vid sida i samma företag, säger han.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 

 

‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera