Maria lever sin dröm med egen salong

31.01.2023

Mau 6– En egen salong har varit en dröm för mig väldigt länge, men jag har inte känt mig tillräckligt redo före nu, konstaterar Maria Uusihaka. Som frisör är det inget nytt att vara företagare för Maria – däremot att ha egen salong i stället för att jobba på hyrstol.

Vi befinner oss i centrum av Storkyro. Här, vägg i vägg med apoteket, finns sedan förra våren Maria Uusihakas frisör- och skönhetssalong MAU Hair & Beauty. Maria valde att i en tid som präglas av ett osäkert världsläge att öppna eget på hemorten, efter nästan tio år som näringsidkare på hyrstol i centrum av Vasa.

Företagare har Maria Uusihaka med andra ord varit redan länge. Att få kunderna att hitta henne i en egen salong i Storkyro, i stället för att få dem betydligt lättare ”serverade” på en stor och känd salong i Vasa, är något helt annat.

– Det här har varit en dröm för mig väldigt länge, men jag har inte känt mig tillräckligt redo och mogen före nu. Jag är hemma från och bosatt i Storkyro, och kände att den dagen jag blir ”vuxen” och öppnar egen salong så ska det också vara här där jag har mina rötter, inleder hon.

Maria utbildade sig till både frisör och kosmetolog-maskör och fick sina examina 2007 respektive 2008. De första åren fick hon, till skillnad från många andra nyutexaminerade i den här branschen, möjlighet att jobba som anställd på salong.

– När det gjordes omstruktureringar på min arbetsplats uppmanades jag att skaffa FO-nummer och i stället fortsätta på hyrstol, vilket skedde 2013, fortsätter Maria.

Nio år senare fattade Maria beslutet om att förverkliga sin dröm och började söka efter lämpligt utrymme.

– Det här var bästa möjliga lokalen både sett till storlek och läge. Eftersom det skulle krävas en renovering innan jag kunde öppna, kändes det bättre att köpa den och därmed också göra renoveringen åt mig själv. Men självfallet var investeringen också ett stort orosmoment som jag lever med varje dag, tillägger Maria.

Mau 1Maria Uusihakas salong finns i centrum av Storkyro, i samma fastighet som apoteket. Före öppningen i maj 2022 renoverades lokalen, som Maria valde att köpa i stället för att hyra.

Av andra bekanta företagare i trakten fick hon rådet att kontakta VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari inför uppstarten.

– Antti var till stor hjälp eftersom banken krävde en affärsverksamhetsplan för att bevilja mig lån. Jag fick även via VASEK tips om att jag kunde ansöka om renoveringsstöd via YHYRES, fortsätter Maria.

Något nytt företag behövde hon inte grunda, eftersom Maria redan var näringsidkare. Däremot valde hon att ta i bruk ett annat namn för själva salongen.

– Eventuellt kan det senare bli aktuellt att övergå till aktiebolag, och då kommer jag absolut att vända mig till VASEK igen, konstaterar hon.

Mau 4Till MAU Hair & Beauty är alla välkomna – här utförs alla typer av klippningar och färgningar, hårförlängningar, gelélackning av naglar samt även festmakeup av olika slag.

Salongen öppnades i maj ifjol och det första året har förflutit väl för MAU Hair & Beauty. Marias mamma, som även hon är frisör, hyr nu in sig här på deltid och planen är att inom kort söka ytterligare en frisör till salongen.

– Även någon som sköter all manikyr och nagelarbeten skulle vara välkommen, tillägger Maria, som även erbjuder fest- och bröllopsmakeup på sin salong.

Alla är välkomna och arbetet med att bygga upp en egen, ny kundkrets på hemorten fortsätter.

– Jag trivdes bra i Vasa, men jag trivs även här på landsbygden. Och så här i efterhand undrar jag varför jag inte gjorde detta tidigare, erkänner Maria med ett leende.

Mau 10

Företagsrådgivare Antti Alasaari konstaterar i sin tur att det krävs en hel del mod för att lämna de trygga kundströmmarna i staden och förflytta sig ut på landsbygden med sin verksamhet.

– Maria har ändå lyckats hitta sin plats i Storkyro tack vare bra marknadsföring, eget kunnande och idogt arbete. Det är också roligt att mor och dotter nu kan jobba sida vid sida i samma företag, säger han.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 

 

‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera