Maria lever sin dröm med egen salong

31.01.2023

Mau 6– En egen salong har varit en dröm för mig väldigt länge, men jag har inte känt mig tillräckligt redo före nu, konstaterar Maria Uusihaka. Som frisör är det inget nytt att vara företagare för Maria – däremot att ha egen salong i stället för att jobba på hyrstol.

Vi befinner oss i centrum av Storkyro. Här, vägg i vägg med apoteket, finns sedan förra våren Maria Uusihakas frisör- och skönhetssalong MAU Hair & Beauty. Maria valde att i en tid som präglas av ett osäkert världsläge att öppna eget på hemorten, efter nästan tio år som näringsidkare på hyrstol i centrum av Vasa.

Företagare har Maria Uusihaka med andra ord varit redan länge. Att få kunderna att hitta henne i en egen salong i Storkyro, i stället för att få dem betydligt lättare ”serverade” på en stor och känd salong i Vasa, är något helt annat.

– Det här har varit en dröm för mig väldigt länge, men jag har inte känt mig tillräckligt redo och mogen före nu. Jag är hemma från och bosatt i Storkyro, och kände att den dagen jag blir ”vuxen” och öppnar egen salong så ska det också vara här där jag har mina rötter, inleder hon.

Maria utbildade sig till både frisör och kosmetolog-maskör och fick sina examina 2007 respektive 2008. De första åren fick hon, till skillnad från många andra nyutexaminerade i den här branschen, möjlighet att jobba som anställd på salong.

– När det gjordes omstruktureringar på min arbetsplats uppmanades jag att skaffa FO-nummer och i stället fortsätta på hyrstol, vilket skedde 2013, fortsätter Maria.

Nio år senare fattade Maria beslutet om att förverkliga sin dröm och började söka efter lämpligt utrymme.

– Det här var bästa möjliga lokalen både sett till storlek och läge. Eftersom det skulle krävas en renovering innan jag kunde öppna, kändes det bättre att köpa den och därmed också göra renoveringen åt mig själv. Men självfallet var investeringen också ett stort orosmoment som jag lever med varje dag, tillägger Maria.

Mau 1Maria Uusihakas salong finns i centrum av Storkyro, i samma fastighet som apoteket. Före öppningen i maj 2022 renoverades lokalen, som Maria valde att köpa i stället för att hyra.

Av andra bekanta företagare i trakten fick hon rådet att kontakta VASEK och företagsrådgivare Antti Alasaari inför uppstarten.

– Antti var till stor hjälp eftersom banken krävde en affärsverksamhetsplan för att bevilja mig lån. Jag fick även via VASEK tips om att jag kunde ansöka om renoveringsstöd via YHYRES, fortsätter Maria.

Något nytt företag behövde hon inte grunda, eftersom Maria redan var näringsidkare. Däremot valde hon att ta i bruk ett annat namn för själva salongen.

– Eventuellt kan det senare bli aktuellt att övergå till aktiebolag, och då kommer jag absolut att vända mig till VASEK igen, konstaterar hon.

Mau 4Till MAU Hair & Beauty är alla välkomna – här utförs alla typer av klippningar och färgningar, hårförlängningar, gelélackning av naglar samt även festmakeup av olika slag.

Salongen öppnades i maj ifjol och det första året har förflutit väl för MAU Hair & Beauty. Marias mamma, som även hon är frisör, hyr nu in sig här på deltid och planen är att inom kort söka ytterligare en frisör till salongen.

– Även någon som sköter all manikyr och nagelarbeten skulle vara välkommen, tillägger Maria, som även erbjuder fest- och bröllopsmakeup på sin salong.

Alla är välkomna och arbetet med att bygga upp en egen, ny kundkrets på hemorten fortsätter.

– Jag trivdes bra i Vasa, men jag trivs även här på landsbygden. Och så här i efterhand undrar jag varför jag inte gjorde detta tidigare, erkänner Maria med ett leende.

Mau 10

Företagsrådgivare Antti Alasaari konstaterar i sin tur att det krävs en hel del mod för att lämna de trygga kundströmmarna i staden och förflytta sig ut på landsbygden med sin verksamhet.

– Maria har ändå lyckats hitta sin plats i Storkyro tack vare bra marknadsföring, eget kunnande och idogt arbete. Det är också roligt att mor och dotter nu kan jobba sida vid sida i samma företag, säger han.

 

Text och bilder: Anna Sand/bySand

 

 

‹ Gå till "Nyheter"

EnergyWeek 2023 större än någonsin – seminarierna fyllde salarna

28.03.2023 | Nyheter
Förra veckan lockade EnergyWeek 2023 ett rekordstort antal besökare till seminarierna och utställningarna i Vasa. – Också i år varade EnergyWeek hela veckan och blev mer omfattande än tidigare; vi fick fler besökare än någonsin. Vi märkte detta redan före evenemangsveckan, då det fanns 30% fler anmälda redan på måndag än tidigare år, säger Kristoffer Jansson, EnergyVaasas Communications & Brand Manager.
Läs mera

Ett företag kan säljas via flera olika kanaler

28.03.2023 | Nyheter
Webbinariet Försäljningskanaler för att sälja ett företag lockade lyssnare som antingen redan tänkte sälja sitt företag eller som hade tänkt på det. Som alltid när det gäller ägarskiften är det viktigt att börja förbereda sig i god tid, och denna gång diskuterades under webbinaret olika sätt att sälja företaget.
Läs mera

EnergyWeek arrangeras redan för elfte gången nästa vecka

13.03.2023 | Nyheter
Energibranschens toppevenemang EnergyWeek arrangeras i Vasa stadshus nästa vecka 20-24.3. Registreringen öppnades 15.1 och det ser väldigt bra ut med anmälningar. Tusentals deltagare från tiotals olika länder väntas återigen närvara på EnergyWeek och utställarna har gjort många reserveringar under alla fyra mässdagar.
Läs mera

Kvevlax Sparbank hjälper till att sätta företagarens bankärenden i ordning

09.03.2023 | Nyheter
Kvevlax Sparbank hör till Sparbanksgruppen som har varit verksam i redan 200 år. Banken är en av de lokala sparbanker som finns runtom i Finland. Här i Vasaregionen kan man sköta ärenden på kontoret i Vasa eller Kvevlax.
Läs mera

Ett utmanande år för företagen påverkade företagsrådgivningen på VASEK

09.03.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs årsberättelse har publicerats, och enligt verkställande direktör Stefan Råback var året 2022 lyckat trots olika utmaningar i verksamhetsomgivningen:
Läs mera

Årets första ansökningsomgång för Vasa ekosystemavtal kommer att fokusera på hållbar stadsutveckling

08.03.2023 | Nyheter
Vid ansökningsomgången för hållbar stadsutveckling/Vasas ekosystemavtal efterlyses projekt som är förenliga med målen i ekosystemavtalet mellan Vasa stadsregion och staten. Projekten ska främja målen för åtgärdshelheterna som definierats i ekosystemavtalet.
Läs mera

Företagsmentorerna hjälper företagaren att nå sina egna mål

07.03.2023 | Nyheter
Företagsmentorstjänsten är avsedd för alla företagare som behöver en extern mentor och rådgivare för att stödja sitt företagande och nå sina egna mål.
Läs mera

Utmaningarna med pandemin ledde till utveckling och tillväxt vid Jukajan Ristikko

03.03.2023 | Nyheter
Det har gått 25 år sedan Laihela-företaget Jukajan Ristikko grundades, och 2023 är jubileumsår i företaget som sysselsätter knappt 30 anställda. När sex personer gick samman för att starta verksamheten 1998 var huvudprodukten, såsom namnet även säger, takstolar.
Läs mera