LEAN – allt har sin plats och allt är på sina platser

31.03.2014

Ledarskapsfilosofin Lean är bekant inom industrin, men inte inom den offentliga förvaltningen eller hos läroanstalter. Vasa vuxenutbildningscenter (VAKK) och Vasa yrkesinstitut (VAO) var ändå inte rädda för att bli föregångare i frågan. Om behoven och medlen möts, kan läroanstalternas gemensamma LEAN-projekt föda till och med ett kunskapscentrum för disciplinen till regionen.

– Lean går ut på att städa upp och effektivera verksamheten: alla onödigheter och improduktiviteter avlägsnas, sammanfattar projektets projektchef Liisa Wahlström.

Det berättas redan i läroanstalternas strategi att lean ska göras till en kutym hos dem. Modellen ska infiltreras i allt: undervisning, inlärningsmiljö och tankesätt. Med Wahlström i spetsen tas lean-strategin på ett konkret sätt till skolornas klassrum och skoldagar.

– Då eleverna tillägnar sig lean, är de eftertraktade på den framtida arbetsmarknaden, tror hon.

Ordning och reda är guldvärt då det kommer till läroanstalternas inlärningsmiljö, eftersom både VAKK och VAO har en enorm mängd utrustning som behövs inom de olika studieinriktningarna. Som exempel nämner Wahlström verktygslådor, var av det finns ett tiotal på bygglinjen till elevernas förfogande. Tidigare bokförde ingen vem som hade vilken verktygslåda, vad lådan innehöll och vad som fattades ur den. Då lean kom till huset blev det ordning på alla tänger och mejslar.

– Varje verktygslåda har numrerats och vi har skapat en databas där det framgår vem som har vilka verktyg. Om något fattas har eleven bundit sig till att ersätta det, berättar Wahlström.

Lean går ut på städning, och nu är VAO:s städstudier också lean. Liisa Wahlström och lokalvårdarnas utbildare Tiina Kuortamo är nöjda med den ordning de lyckats skapa i skolans inlärningsmiljö med hjälp av 5S.

Snyggt och simpelt

Småningom görs lean till en del av studieplanerna och -materialen samt arbetsmiljöerna. Personalen för filosofin vidare. Inom VAO jobbar sex personer med projektet och inom VAKK är de tio personer. De utbildar och sprider kunskap inom sina egna avdelningar och verksamhetsområden.

Det finns flera verktyg inom lean, men speciellt ett passar till läroanstalternas bruk – 5S: Sort, Set in order, Shine, Standardize, Sustain.

– Vi går igenom 5S:ets fem steg inom all verksamhet och i alla inlärningsmiljöer. Först avlägsnas alla onödiga prylar och sedan ordnas de återstående sakerna. Efter städningen märks utrustningens egna platser tydligt. Slutligen, då alla är överens om den nya praxisen, upprätthålls den nya ordningen dagligen, förklarar Wahlström.

Finlands första kunskapscentrum

Inom LEAN-projektet kartläggs också behovet för ett lean-kunskapscentrum. Centret skulle erbjuda utrymmen och produktionslinjer, spel och simulatorer, där intresserade kunde pröva på och öva lean-effektivering. Utrymmena kunde vara både fysiska och virtuella. Kunderna skulle bestå av företag och organisationer. Wahlström funderar och planerar förverkligandet av kunskapscentret tillsammans med en arbetsgrupp där det ingår läroanstalter, företag och offentliga organisationer.

– Vi måste räkna ut centrets användningsgrad. Om det visar sig att det finns ett behov för centret och centret förverkligas, är det ett betydande tillägg till regionen. Enligt mig passar lean till alla branscher. Då organisationens verksamhet blir distinkt, sparar det pengar!

 

Tydlig ordning! De olika tvättmedlens egna platser har märkts med tejp.
Flaskorna är placerade enligt deras PH-värde, vilket underlättar valet av
rätt produkt. Tomma flaskor plockas regelbundet bort och då märks behovet
att skaffa nya medel i tid.

 


Projekttid: 6.5.2013–31.12.2014
Projektägare: VAKK och VAO
Budget: 597 130 euro
Finansiärer: Den europeiska socialfonden och Österbottens ELY-central
Lasse Pohjala, VASEK är med i styrgruppen

 

Text och bilder: Anni Kiviniemi, Mantra Communications
Översättning: VASEK



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera