Karriärsitz-evenemanget som ordnades i Umeå redan för andra gången lyckades bra!

05.12.2019

79B2A72C CB27 4F61 92D2 0722921B9147

Rekryteringsevenemanget Karriärsitz ordnades för andra gången vid Umeå universitet fredag 22.11.2019. I evenemanget deltog från Umeå 35 studerande från följande branscher: teknik, medicin, social- och hälsosektorn, ekonomi samt media. På plats från Vasa fanns Vasa centralsjukhus, Vasa stad, Folkhälsan och KWH-koncernen.

Från Vasa centralsjukhus deltog rekryteringsplanerare Sabina Bäckman, Folkhälsans rehabiliteringsenhetschef  Åsa Lindroos-Lönnbäck och rekryteringsansvariga Anne Lindell från Vasa stad. Från Prevex Oy Ab deltog HR Manager Kenneth Holmgård samt från Mirka Ltd HR Specialist Henrik Bergström och de berättade också om KWH-Logistics verksamhet. De här tre företagen hör till KWH-koncernen.

Rekryterarna var nöjda med evenemangsarrangemangen och berömde evenemanget bl.a. för att de på det här sättet har möjlighet att träffa studerandena personligen. Även för evenemangstidpunkten framfördes tack, eftersom sommarrekryteringen inleds just nu. Också stämningen på evenemanget fick beröm samt att det var rätt målgrupp.

Studerandena är intresserade av att flytta tillbaka till sin hembygd

Jakobstadsbon Oskar Kuoppala studerar energiteknik för fjärde året. Kuoppala söker sommarjobb och slutarbetsplats i Vasaregionen.

– Jag tycker att det är bra att företagen kommer hit och presenterar sig och berättar om de möjligheter som finns. Jag fick också mycket information om olika företag och om Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, berömmer Kuoppala.

Lisa Holm som också är från Jakobstad studerar logopedi, dvs. talterapi första året. Hon fick veta om evenemanget via Facebook och beslöt genast att delta, då hon märkte att en av rekryterarna som deltog sökte en talterapeut. Holm tyckte att det är svårt för en studerande i Umeå att skapa den första kontakten med företag i Vasaregionen.

– Jag vill jobba i Vasaregionen, eftersom den finlandssvenska kulturen är viktig för mig och jag vill gärna också jobba på finska. Det är viktigt att finländska studerande flyttar tillbaka till Finland efter sina studier, konstaterar Holm.

Elinne Sanchez Oskar Kuoppala Hanna Enlund Lisa Holm Foto Sofia KoivunenPå fotot uppe från vänster: Elinne Sanchez och Oskar Kuoppala. Nere från vänster: Hanna Enlund och Lisa Holm. Fotograf: Sofia Koivunen.

Hanna Enlund från Närpes, som också studerar logopedi, säger att hon också gärna flyttar tillbaka till Finland efter sina studier. Av de företag som deltog var Folkhälsan bekant för henne sedan tidigare.

– Jag har jobbat som simlärare och funderade redan då att jag kunde tänka mig att jobba vid Folkhälsan i framtiden. Vasa stad och Vasa centralsjukhus intresserar också, berättar Enlund.

Elinne Sanchez från Solf i Korsholm studerar robotteknik. Hon tycker att det är roligt att företag kommer på besök, för då kan man skapa en direkt kontakt med arbetsgivare i Vasaregionen.

– Jag har tidigare studerat till el- och automatiseringsingenjör i Norge och nu studerar jag robotteknik i Umeå. Jag hörde om Karriärszitsen av en kompis som är med i Finlandssvenska nationens styrelse, berättar Sanchez.

De som har utvecklat konceptet är nöjda med evenemanget

Vasa stads utvecklingschef Nina Hautio och VASEK:s företagsrådgivare Olav Nylund har tillsammans utvecklat Karriärssitz-konceptet. De är mycket nöjda med evenemanget som nu arrangerades i Umeå.

– Arrangemangen löpte bra eftersom konceptet redan har körts in och börjar vara bekant även för studerandena. Den här gången var också flera inriktningsalternativ representerade, säger Hautio.

Nylund berättar att samarbetet med Finlandssvenska nationen har varit utmärkt och ger beröm för ett väl utfört arbete.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Prestige Car Center valdes till Årets Nyföretagare 2020

25.11.2020 | Nyheter
Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Nyföretagarcentralerna i Finland rf:s Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

25.11.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Digitala evenemang får bättre synlighet via avgiftsfria evenemangskalendrar

19.11.2020 | Nyheter
Coronapandemin har gjort att många evenemangsarrangörer i Österbotten har behövt tänka om. Istället för fysiska evenemang har allt fler evenemang börjat hållas digitalt. De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma. Då behövs också möjligheter att ta del av evenemang utan att befinna sig på platser med många andra människor.
Läs mera

Frågat av företagsrådgivaren: Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig?

19.11.2020 | Nyheter
Då företagaren fått igång företagsverksamheten börjar privatbilens körda kilometrar troligen öka: saker ska hämtas, olika körningar till kunder ska göras och det ska köras på utbildningar. Kan företagaren göra dessa resor med egen bil eller borde han/hon skaffa en firmabil?
Läs mera

Ett företags pris är alltid en överenskommelse mellan köpare och säljare

17.11.2020 | Nyheter
Under Ett planerat ägarskifte-webbinarseriets andra del fokuserade man på värdering av företag. Noogas sakkuniga Monika Ahlskog och Ville Hautala påminde att precis som det inte finns två likadana företag eller köpare, finns det inte heller två likadana ägarskiften.
Läs mera

Federica Polo har utnämnts till EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova

17.11.2020 | Nyheter
Federica Polo börjar som EU Affairs Manager på Teknologicentret Merinova från och med den 1 december 2020. I sin uppgift kommer hon att främja det aktiva samarbetet mellan högskolornas och företagsvärldens intressentgrupper inom europeiskt och internationellt forskningssamarbete, och att fungera som kontakt och katalysator för utvecklandet av projektidéer tillsammans med aktörer inom energiekosystemet i Vasaregionen.
Läs mera

Projektet ACCESS främjar miljövänliga resekedjor i Vasaregionen

16.11.2020 | Nyheter
Arbets- och näringsministeriet har beviljat Vasaregionens Utveckling Ab VASEK finansiering till ett projekt som ska främja den lokala turistnäringens återhämtning och vara till nytta för hela områdets turism. Projektets hela namn, ACCESS – Developing accessibility and new sustainable services in Vaasa region, sammanfattar målet: att öka tillgängligheten av Vasaregionens resmål genom hållbara medel.
Läs mera

Företag grundas nu i Vasaregionen lika flitigt som innan coronatiden

09.11.2020 | Nyheter
Åtta procent färre nya företag grundades via Finlands 30 Nyföretagarcentraler under perioden januari-september än under motsvarande period för ett år sedan. På Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har året dock hittills liknat det föregående året, när det kommer till antalet grundade företag.
Läs mera