Känn dig trygg med att starta eget

20.05.2013

Den som planerar att starta ett eget företag får gärna svänga in till Startia för att bearbeta företagsidén. Startias service är kostnadsfri och diskussionerna konfidentiella.
- För kundens första besök brukar vi reservera en tid på två timmar, då vi diskuterar företagsidén och dess bakgrund, berättar Startias direktör Tommi Virkama.

Ett antal företagsrådgivare jobbar med starthjälp av företag. Kunden bokas in hos den företagsrådgivaren som bäst känner till kundens bransch. Den blivande företagaren erbjuds praktiska råd och en kopp kaffe för att få igång tankeverksamheten.
Övervägningar och modighet ligger ofta bakom, då någon bestämmer sig för att bli egenföretagare.
- Allt börjar från en företagsidé och tanken på hur man ska göra pengar på sin idé. Under kundens första besök undersöker vi också konkurrenssituationen på marknaden och påbörjar skrivandet av kundens eget Lissu, dvs. affärsverksamhetsplanen, fortsätter Virkama.
Lissu (förkortning av finska ordet ”liiketoimintasuunnitelman suunnittelutyökalu”) är ett interaktivt verktyg, där det går att skapa en egen affärsverksamhetsplan för kunden. I Lissu antecknas exempelvis sådant som har med marknadssituation, finansiering och möjliga stöd att göra.
- Då Lissu innehåller all relevant information, så som lönsamhetsberäkningar, kan man med hjälp av Lissu reda ut företagsidéns livsduglighet, förklarar Virkama.
Kunden antecknar sina egna beräkningar i Lissu och företagsrådgivaren kan kommentera anteckningarna direkt i systemet. På detta sätt fortskrider företagsgrundandet i kundens takt, som även har möjlighet att träffa företagsrådgivaren personligen vid behov.

Förberedelser inför första Startia-besöket

Den blivande företagaren behöver inte ha hela företagspaketet fem före färdigt då han/hon blir kund hos Startia. Det räcker att kunden har tänkt igenom sin företagsidé.
- Startia stöder alla blivande företagare, vare sig det handlar om en erfaren eller nybörjare som inte ännu vet något om företagandet, försäkrar Virkama.

Via Lissu får kunden ibland reda på att företagsidén inte är speciellt livskraftig.
- Det händer alltid emellanåt och det är inget att skämmas över. Då måste man bara fundera hur planerna kunde ändras så att idén skulle bli lönsam. Kunden måste också fundera om han/hon har det som krävs för att vara egenföretagare och om företagandet är något kunden verkligen vill göra.

Ett Startiabesök lönar sig i det långa loppet, för de företag i regionen som grundats med hjälp av Startia är klart livskraftigare än andra. Två år efter grundandet är 90 % av företagen fortfarande verksamma och 80 % är verksamma ännu fem år efter grundandet. Det bör också påpekas att endast 4 % av företagarna lägger ned sin verksamhet på grund av konkurs. Som jämförelse kan nämnas Statistikcentralens siffror, enligt vilka endast hälften av alla grundade företag i Finland är verksamma ännu fem år efter grundandet.
- Orsaken till det här är det att nyföretagscentralerna försöker upptäcka alla fallgropar redan innan kunden grundar sitt företag, förklarar Virkama.

Startia-besöket bekräftade planerna

Patrik Wargh och Joni Uunila hittade till Startia via TE-byrån, dit de gått för att fråga om startpeng.

- På TE-byrån tipsade de oss, att det lönar sig att komma hit. Och det här besöket lönade sig verkligen. Lissu var ett nyttigt verktyg. Vi fick våra uppskattade beräkningar om företagets kommande omsättning bekräftade, berättar Uunila.
- Det lönar sig för alla blivande företagare att räkna omsättningen noga, så det blir pengar över till den egna lönen. Våra beräkningar var lite ditåt, men i Startia klarnade siffrorna, tackar Wargh och fortsätter:
- Vi fick också bra information om skatter, försäkringar och pensioner. Det är ju alla sådana saker som man måste ta reda på själv för ingen kommer och berättar om dem till företagaren, konstaterar han.

Wargh och Uunila är båda nyutexaminerade och de ska börja jobba heltid i sitt företag i juni. Företaget ska syssla med digital media. Hittills har de jobbat deltid i sitt företag vid sidan av studierna.
- Nästa stora steg blir att marknadsföra oss och skaffa nya kunder, skrattar Uunila.

Tommi Virkama (till vänster) rådger Patrik Wargh och Joni Uunila.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera