Yrittäjäksi turvallisin mielin

20.05.2013

Yrityksen perustamista suunnittelevan kannattaa tulla Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiaan jalostamaan yritysideaansa. Startian palvelu on maksutonta, ja asiakkaan kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.
- Asiakkaan ensimmäistä käyntiä varten varaamme yleensä kaksi tuntia aikaa, jolloin keskustelemme yritysideasta ja sen taustasta, kertoo Startian johtaja Tommi Virkama.

Yritysneuvojia on useampi. Asiakkaalle varataan aika sellaiselle neuvojalle, jolle asiakkaan toimiala on tutuin. Alkavalle yrittäjälle on tarjolla käytännön neuvoja sekä kuppi kahvia ajatuksenjuoksun virkistämiseksi. Yrittäjäksi ryhtyvälle askel yrittäjäelämään on usein harkinnan ja uskalluksen tulosta.
- Kaikki alkaa yritysideasta ja ajatuksesta, eli miten idealla aikoo tehdä rahaa. Asiakkaan ensikäynnillä tarkastelemme myös markkinoiden kilpailutilannetta ja aloitamme asiakkaan oman Lissun, eli liiketoimintasuunnitelman laatimisen, Virkama jatkaa.
Lissu on interaktiivinen työkalu, jonka avulla yrittäjälle tehdään oma liiketoimintasuunnitelma. Lissuun kirjataan esimerkiksi markkinatilannetta, rahoitusta ja saatavissa olevia tukia koskevat suunnitelmat.
- Koska Lissu sisältää kaikki oleelliset tiedot, kuten kannattavuuslaskelmat, voi sen avulla selvittää yritysidean elinkelpoisuuden, Virkama selittää.
Asiakas kirjaa Lissu-järjestelmään omia laskelmiaan, ja yritysneuvoja voi kommentoida kirjauksia suoraan järjestelmään. Näin yrityksen perustamisprosessi etenee asiakkaalle sopivaan tahtiin, ja hän saa tavata yritysneuvojan kasvotusten tarvittaessa.

Ensimmäiseen Startia-käyntiin valmistautuminen

Alkavalla yrittäjällä ei tarvitse olla koko yrityspaketti viittä vaille suunniteltuna hänen tullessaan Startian asiakkaaksi. Riittää että on pohtinut omaa yritysideaansa.
- Startia tukee kaikkia alkavia yrittäjiä, oli sitten kyseessä hieman kokeneempi tai ensikertalainen, joka ei tiedä yrittäjänä olemisesta vielä mitään, Virkama vakuuttaa.

Joskus asiakkaalle saattaa selvitä Lissun laadinnan jälkeen, että hänen yritysideansa ei ole kovin elinkelpoinen.
- Sitä sattuu aina välillä, eikä asiaa tarvitse häpeillä. Siinä tapauksessa pitää vain miettiä, miten voisi muuttaa suunnitelmiaan niin, että ideasta tulisi kannattava. Asiakkaan tulee myös pohtia, onko hänestä yrittäjäksi ja onko yrittäjäksi ryhtyminen se mitä hän todella haluaa tehdä.

Startiassa käynti hyödyttää vielä pitkään, sillä Startian avulla perustetut yritykset ovat keskimääräistä selvästi elinvoimaisempia. Kaksi vuotta perustamisen jälkeen 90 % yrityksistä on toiminnassa, ja viidenkin vuoden kuluttua vielä 80 %. Merkittävää on myös se, että vain alle 4 % aloittaneista yrittäjistä lopettaa toiminnan konkurssin takia. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Tilastokeskuksen mukaan kaikista Suomessa aloittaneista yrityksistä on viiden vuoden jälkeen toiminnassa enää puolet.
- Syy tähän on se, että uusyrityskeskukset pyrkivät huomaamaan kaikki uuden yrityksen sudenkuopat jo ennen kuin asiakas pistää yrityksensä pystyyn, Virkama selittää.

Suunnitelmat vahvistuivat Startia-käynnillä

Patrik Wargh ja Joni Uunila löysivät Startiaan TE-toimiston kautta, jonne he olivat menneet kyselemään starttirahaa.
- TE-toimistosta vinkattiin, että meidän kannattaa tulla tänne. Ja käynti todella kannatti. Lissu oli hyödyllinen. Saimme vahvistettua etukäteen arvioimamme laskelmat yrityksen tulevasta liikevaihdosta, kertoo Uunila.
- Kaikkien tulevien yrittäjien kannattaa laskea tuleva liikevaihto tarkasti, niin että siitä jää rahaa omaan palkkaan. Meillä laskelmat olivat vähän sinne päin, mutta Startiassa luvut selkenivät, Wargh kiittelee ja jatkaa:
- Saimme myös hyödyllistä tietoa veroista, vakuutuksista ja eläkemaksuista. Nämähän on sellaisia asioita, jotka täytyy itse selvittää, sillä kukaan ei tule niitä yrittäjälle kertomaan, hän toteaa.

Tommi Virkama (vasemmalla) neuvoo Patrik Warghia ja Joni Uunilaa.

Wargh ja Uunila ovat molemmat vastavalmistuneita ja aikovat ryhtyä täysipäiväisiksi yrittäjiksi digitaaliseen mediaan keskittyvässä yrityksessään kesäkuussa 2013. Tähän mennessä he ovat toimineet osa-aikaisina yrittäjinä opiskelun ohessa.
- Seuraava suuri askel on markkinoinnin aloittaminen ja uusien asiakkaiden haaliminen, nauraa Uunila.



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää