Innovativt egnahemshus i Korsholm

17.05.2016

IMG 2381 600pxI Smedsby, Korsholm, håller ett egnahemshus på att byggas som inte är som andra hus. Huset byggs nämligen med Koljern-tekniken.

Koljern-tekniken togs fram i början på 2000-talet av Åke Mård, som är hemma från Karperö men som har varit aktiv i Sverige större delen av sin yrkeskarriär. Byggnadstekniken bygger på element gjorda av isoleringen Foamglass.

– Foamglass är ingen ny produkt i sig, utan är baserad på en fransk uppfinning gjord av Saint Gobain år 1936, säger Åke Mård.

Foamglass är en oorganisk isolering av cellglas som funnits i över 50 år och har visat sig vara ett nästintill helt idealt isoleringsmaterial. Materialet med sina hermetiskt slutna glasceller fungerar som ångspärr och är absolut vatten- och ångtätt. Materialet är även mycket tryckhållfast, obrännbart, stabilt, syrafast, och immunt mot gnagar- och insektsangrepp samt röta.

Tack vare det exceptionella isoleringsmaterialet så har man kunnat skapa element som både är isolerande och bärande, samt med alla de egenskaper som redan nämndes.

IMG 2368 600px

I mitten på bilden Åke Mård.

Tillsammans med Vasa Byggcentrum ordnade VASEK ett litet studiebesök vid byggplatsen och ett tjugotal intresserade byggföretag dök upp för att bekanta sig med det innovativa huset. Den nya tekniken gav upphov till ett stort antal frågor, där allt från planering till montering och detaljer diskuterades.

Åke Mård har dessutom inte bara nöjt sig med att bygga i ett nytt material utan har funderat noga på helheten för huset ur ett energiperspektiv och säger att huset kommer att vara helt koldioxidneutralt, där man använder så lite energi som möjligt och dessutom återanvänder den energi som används. Både ventilations värme och avloppsvattnets värme tas till vara. Inomhusluften renas dessutom med ett filter bestående av växter och kommer att se ut som ett litet växthus inne i byggnaden.

Huset har en hel del andra finesser och allt verkar vara genomtänkt ur ett miljöperspektiv där varje material har valts med eftertanke. Dessutom kommer alla dessa lösningar att användas på ett mycket större projekt i Sverige, där ett höghus kommer att byggas med samma tekniker.

IMG 2370 600pxNackdelar då? Varför bygger vi inte alla hus med denna teknik?

Mauritz Knuts, projektledare på VASEK, förklarar:
– Det är priset som kommer emot. Idag så räknas det oftast endast på byggnaders investeringskostnad, då man borde räkna på helhetskostnaden för husets brukstid. Under husets livstid får man betala lika mycket som huset kostade att bygga men i uppvärmning och andra brukskostnader. Dessutom kan det hända att man får riva huset efter en relativt kort tid eftersom materialval och konstruktioner kan ha varit felaktiga. Koljern-tekniken är dyrare än andra alternativ, och då väljer man istället de billigare alternativen.

 

Mer information

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

 Intrerreg BA SV RGB



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera