Mustasaaressa innovatiivinen omakotitalo

17.05.2016

IMG 2381 600pxMustasaaren Sepänkylässä rakennetaan omakotitaloa, joka erottuu muista. Talo nimittäin rakennetaan Koljern-tekniikalla.

Koljern-tekniikan kehitti 2000-luvun alussa Åke Mård, joka on kotoisin Karperöstä mutta joka on tehnyt suurimman osan työurastaan Ruotsissa. Rakennustekniikan perustana on Foamglas-eristeestä tehdyt elementit.

– Foamglas ei itsessään ole uusi tuote vaan se perustuu ranskalaiseen, Saint Gobainin vuonna 1936 tekemään keksintöön, kertoo Åke Mård.

Foamglass on epäorgaaninen solulasieriste, jota on käytetty yli 50 vuoden ajan ja joka on osoittautunut lähes ihanteelliseksi eristemateriaaliksi. Sen ilmatiiviisti suljetut lasisolut toimivat höyrysulkuna, ja materiaali on täysin vesi- ja höyrytiivis. Se kestää painetta erittäin hyvin ja on lisäksi palamatonta, kestävää, haponkestävää ja suojattu jyrsijöiden, hyönteisten ja lahottajien aiheuttamia vaurioita vastaan.

Tätä poikkeuksellista eristemateriaalia käyttäen on voitu valmistaa elementtejä, jotka ovat sekä eristäviä että kantavia edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi.

IMG 2368 600px

Kuvassa keskellä Åke Mård.

VASEK järjesti yhdessä Vaasan Rakennuskeskuksen kanssa talon rakennuspaikalle tutustumiskäynnin, johon osallistui parisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta rakennusyritystä. Uusi tekniikka herätti paljon kysymyksiä: keskustelua käytiin niin talon suunnittelusta, sen kokoonpanosta kuin yksityiskohdista.

Åke Mård ei ole tyytynyt ainoastaan rakentamaan uudesta materiaalista vaan on myös huolella pohtinut talon energia-asioita kokonaisuutena. Hänen mukaansa talo tulee olemaan täysin hiilidioksidineutraali eli se käyttää mahdollisimman vähän energiaa ja lisäksi kierrättää käytetyn energian. Niin ilmanvaihdon kuin jätevedenkin lämpö käytetään hyödyksi. Sisäilma puhdistetaan kasveista koostuvalla suodattimella, joka näyttää siltä kuin talon sisällä olisi pieni kasvihuone.

Talossa on useita muitakin hienoja yksityiskohtia, ja kokonaisuus on tarkoin harkittuine materiaalivalintoineen ympäristönäkökulmasta hyvin perusteltu. Kaikkia talossa käytettyjä ratkaisuja tullaan myös käyttämään paljon suuremmassa, Ruotsissa toteutettavassa hankkeessa, jossa samoja tekniikoita käyttäen rakennetaan kokonainen kerrostalo.

IMG 2370 600pxEntä haittapuolet? Miksi kaikkia taloja ei rakenneta tällä tekniikalla?

Projektipäällikkö Mauritz Knuts VASEKilta selittää:
– Se johtuu hinnasta. Nykyään hinta lasketaan ainoastaan rakennuksen investointikustannuksista, kun se pitäisikin laskea ottaen huomioon talon käyttöajan kokonaisuuskustannukset. Talon eliniän aikana sen lämmityskustannuksista ja muista käyttökustannuksista saa maksaa yhtä paljon kuin talon rakentamisesta. Ja voihan sitä paitsi käydä niin, että talo pitää purkaa suhteellisen lyhyenkin ajan jälkeen, jos materiaalivalinnat ja rakenteet ovat olleet vääriä. Koljern-tekniikka on kalliimpi kuin muut vaihtoehdot, ja siksi sen sijasta valitaan halvempia.

 

Lisätietoja

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

Intrerreg BA FI RGB ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää