Mustasaaressa innovatiivinen omakotitalo

17.05.2016

IMG 2381 600pxMustasaaren Sepänkylässä rakennetaan omakotitaloa, joka erottuu muista. Talo nimittäin rakennetaan Koljern-tekniikalla.

Koljern-tekniikan kehitti 2000-luvun alussa Åke Mård, joka on kotoisin Karperöstä mutta joka on tehnyt suurimman osan työurastaan Ruotsissa. Rakennustekniikan perustana on Foamglas-eristeestä tehdyt elementit.

– Foamglas ei itsessään ole uusi tuote vaan se perustuu ranskalaiseen, Saint Gobainin vuonna 1936 tekemään keksintöön, kertoo Åke Mård.

Foamglass on epäorgaaninen solulasieriste, jota on käytetty yli 50 vuoden ajan ja joka on osoittautunut lähes ihanteelliseksi eristemateriaaliksi. Sen ilmatiiviisti suljetut lasisolut toimivat höyrysulkuna, ja materiaali on täysin vesi- ja höyrytiivis. Se kestää painetta erittäin hyvin ja on lisäksi palamatonta, kestävää, haponkestävää ja suojattu jyrsijöiden, hyönteisten ja lahottajien aiheuttamia vaurioita vastaan.

Tätä poikkeuksellista eristemateriaalia käyttäen on voitu valmistaa elementtejä, jotka ovat sekä eristäviä että kantavia edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi.

IMG 2368 600px

Kuvassa keskellä Åke Mård.

VASEK järjesti yhdessä Vaasan Rakennuskeskuksen kanssa talon rakennuspaikalle tutustumiskäynnin, johon osallistui parisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta rakennusyritystä. Uusi tekniikka herätti paljon kysymyksiä: keskustelua käytiin niin talon suunnittelusta, sen kokoonpanosta kuin yksityiskohdista.

Åke Mård ei ole tyytynyt ainoastaan rakentamaan uudesta materiaalista vaan on myös huolella pohtinut talon energia-asioita kokonaisuutena. Hänen mukaansa talo tulee olemaan täysin hiilidioksidineutraali eli se käyttää mahdollisimman vähän energiaa ja lisäksi kierrättää käytetyn energian. Niin ilmanvaihdon kuin jätevedenkin lämpö käytetään hyödyksi. Sisäilma puhdistetaan kasveista koostuvalla suodattimella, joka näyttää siltä kuin talon sisällä olisi pieni kasvihuone.

Talossa on useita muitakin hienoja yksityiskohtia, ja kokonaisuus on tarkoin harkittuine materiaalivalintoineen ympäristönäkökulmasta hyvin perusteltu. Kaikkia talossa käytettyjä ratkaisuja tullaan myös käyttämään paljon suuremmassa, Ruotsissa toteutettavassa hankkeessa, jossa samoja tekniikoita käyttäen rakennetaan kokonainen kerrostalo.

IMG 2370 600pxEntä haittapuolet? Miksi kaikkia taloja ei rakenneta tällä tekniikalla?

Projektipäällikkö Mauritz Knuts VASEKilta selittää:
– Se johtuu hinnasta. Nykyään hinta lasketaan ainoastaan rakennuksen investointikustannuksista, kun se pitäisikin laskea ottaen huomioon talon käyttöajan kokonaisuuskustannukset. Talon eliniän aikana sen lämmityskustannuksista ja muista käyttökustannuksista saa maksaa yhtä paljon kuin talon rakentamisesta. Ja voihan sitä paitsi käydä niin, että talo pitää purkaa suhteellisen lyhyenkin ajan jälkeen, jos materiaalivalinnat ja rakenteet ovat olleet vääriä. Koljern-tekniikka on kalliimpi kuin muut vaihtoehdot, ja siksi sen sijasta valitaan halvempia.

 

Lisätietoja

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

Intrerreg BA FI RGB ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tuki yksinyrittäjälle

01.10.2020 | Uutiset
HAKU ON PÄÄTTYNYT! Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Uusi alku uusien omistajien johdolla, uusissa tiloissa

30.09.2020 | Uutiset
Lintuvuorella osoitteessa Varastotie 31 sijaitsevassa hallissa on käynnissä L Jokela AB:n eli LJ Doorsin muuttoon liittyvät viimeiset työt. Uudet omistajat ottivat vuosi sitten haltuunsa yrityksen, joka on valmistanut ovia ja ikkunoita jo neljän vuosikymmenen ajan.
Lue lisää

Yrityshotellista yritykselle toimivat tilat – Vaasan seudulta löytyy vaihtoehtoja

28.09.2020 | Uutiset
Uudelle yritykselle yrityshotellissa toimiminen voi tuoda monenlaisia etuja: pääsee pois oman keittiönpöydän äärestä ja voi tavata asiakkaita viihtyisissä ja ammattimaisissa tiloissa. Yrityshotellissa on helppo verkostoitua muiden yrittäjien kanssa, eikä tarvitse toiminnan alkuvaiheessa vielä tietää minkälaiset tilat yritys tarvitsee.
Lue lisää

Vastuullinen Pohjanmaa -seminaarissa kannustettiin yrityksiä edelläkävijöiksi

24.09.2020 | Uutiset
CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin noin 40 kuulijaa ja webinaari-lähetykseen omien koneiden äärelle yli 60 kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää