Mustasaaressa innovatiivinen omakotitalo

17.05.2016

IMG 2381 600pxMustasaaren Sepänkylässä rakennetaan omakotitaloa, joka erottuu muista. Talo nimittäin rakennetaan Koljern-tekniikalla.

Koljern-tekniikan kehitti 2000-luvun alussa Åke Mård, joka on kotoisin Karperöstä mutta joka on tehnyt suurimman osan työurastaan Ruotsissa. Rakennustekniikan perustana on Foamglas-eristeestä tehdyt elementit.

– Foamglas ei itsessään ole uusi tuote vaan se perustuu ranskalaiseen, Saint Gobainin vuonna 1936 tekemään keksintöön, kertoo Åke Mård.

Foamglass on epäorgaaninen solulasieriste, jota on käytetty yli 50 vuoden ajan ja joka on osoittautunut lähes ihanteelliseksi eristemateriaaliksi. Sen ilmatiiviisti suljetut lasisolut toimivat höyrysulkuna, ja materiaali on täysin vesi- ja höyrytiivis. Se kestää painetta erittäin hyvin ja on lisäksi palamatonta, kestävää, haponkestävää ja suojattu jyrsijöiden, hyönteisten ja lahottajien aiheuttamia vaurioita vastaan.

Tätä poikkeuksellista eristemateriaalia käyttäen on voitu valmistaa elementtejä, jotka ovat sekä eristäviä että kantavia edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi.

IMG 2368 600px

Kuvassa keskellä Åke Mård.

VASEK järjesti yhdessä Vaasan Rakennuskeskuksen kanssa talon rakennuspaikalle tutustumiskäynnin, johon osallistui parisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta rakennusyritystä. Uusi tekniikka herätti paljon kysymyksiä: keskustelua käytiin niin talon suunnittelusta, sen kokoonpanosta kuin yksityiskohdista.

Åke Mård ei ole tyytynyt ainoastaan rakentamaan uudesta materiaalista vaan on myös huolella pohtinut talon energia-asioita kokonaisuutena. Hänen mukaansa talo tulee olemaan täysin hiilidioksidineutraali eli se käyttää mahdollisimman vähän energiaa ja lisäksi kierrättää käytetyn energian. Niin ilmanvaihdon kuin jätevedenkin lämpö käytetään hyödyksi. Sisäilma puhdistetaan kasveista koostuvalla suodattimella, joka näyttää siltä kuin talon sisällä olisi pieni kasvihuone.

Talossa on useita muitakin hienoja yksityiskohtia, ja kokonaisuus on tarkoin harkittuine materiaalivalintoineen ympäristönäkökulmasta hyvin perusteltu. Kaikkia talossa käytettyjä ratkaisuja tullaan myös käyttämään paljon suuremmassa, Ruotsissa toteutettavassa hankkeessa, jossa samoja tekniikoita käyttäen rakennetaan kokonainen kerrostalo.

IMG 2370 600pxEntä haittapuolet? Miksi kaikkia taloja ei rakenneta tällä tekniikalla?

Projektipäällikkö Mauritz Knuts VASEKilta selittää:
– Se johtuu hinnasta. Nykyään hinta lasketaan ainoastaan rakennuksen investointikustannuksista, kun se pitäisikin laskea ottaen huomioon talon käyttöajan kokonaisuuskustannukset. Talon eliniän aikana sen lämmityskustannuksista ja muista käyttökustannuksista saa maksaa yhtä paljon kuin talon rakentamisesta. Ja voihan sitä paitsi käydä niin, että talo pitää purkaa suhteellisen lyhyenkin ajan jälkeen, jos materiaalivalinnat ja rakenteet ovat olleet vääriä. Koljern-tekniikka on kalliimpi kuin muut vaihtoehdot, ja siksi sen sijasta valitaan halvempia.

 

Lisätietoja

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

Intrerreg BA FI RGB ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää