Hälsningar från Vegaöarna

10.11.2016

Vega 025 600pxInom projektet Spotlight High-Low Coast företogs en studieresa till ett av våra nordiska världsarv – Vegaöarna. Vegaöarna är ett kulturarv som fick sin världsarvsstatus år 2004, ett par år före Kvarkens skärgård.

Arkipelagen består av över 6000 öar, holmar och skär och färjan till huvudön Vega går från flera olika ställen på norska fastlandet. Vi åkte över från Horn, en resa som tog 50 minuter. Väl framme kunde vi konstatera att landskapet ställvis påminde mycket om våra egna öar, t.ex. Replotlandet. Om det inte vore för fjällen i bakgrunden då förstås. Och faktum är att man även på Vega har landhöjning, om än mycket mindre än den vi har här hemma.

Vega 010 600pxUnder besöket utbyttes erfarenheter, idéer samt diskuterades möjliga framtida samarbetsformer. Vi kunde konstatera att vi har många liknande utmaningar när det gäller turismen, och framför allt då hur man skall förlänga säsongerna. Vegaöarna har ett besökarantal på ungefär 40 000, vilket enligt min personliga åsikt är imponerande med tanke på att det är en ort som inte är helt enkel att ta sig till. Man kunde konstatera att Världsarvsstatusen gjorde sitt till för att besöksantalet har gått upp, och fisketurism är en av den viktigaste besöksanledningen. Många företagare hade redan nu fullbokade stugor för säsongen 2017 som sträcker sig från april till slutet av september. Nu jobbar man hårt med att få fisketuristerna att komma också på vintern för att fiska från stränderna, och man har också delvis lyckats. Det var en hel del på kommande bl.a. från England inkommande vinter.

Vega 009 600pxVega är också känt för sina ejderdun, en vara som man handlat med sedan vikingatiden. Vi hörde om hur man vaktade fåglarnas bon för att ejderhonorna skulle få bygga och ruva sina ägg i fred. Efter att ungarna gått från boet samlade man dunen och beredde dessa för att sedan göra kuddar och täcken på beställning. Dessa produkter är eftertraktade för den som har råd, en dyna som innehåller ett kilogram dun kunde kosta 40 000 norska kronor.

Man utvecklar också aktiviteter som tilltalar barn, senaste sommar hade man introducerat ett ”snorkellöp” där man kunde följa banor i vattnet, och detta hade fått gott mottagande. Man höll också på att utveckla olika mobila applikationer riktade till barn och unga.

I nästan all turistisk verksamhet har man på Vegaöarna med den hållbara aspekten. Man vill med andra ord erbjuda upplevelserna på ett sätt som inte belastar miljön. Av den anledningen diskuterades på Vega också huruvida en övre gräns skall finnas för antalet besökare, en intressant frågeställning inom denna bransch.

Vega 011 600pxÄven på Vega är många företag beroende av investeringsstöd av olika slag och Innovasjon Norge är aktivt med och stöder goda företagsidéer. Ibland kan man dock få stöd från oväntade håll, under ett besök på ön Hysvaer berättade den som ägde restaurangen där att den var uppbyggd av färdigt sågat virke som under stormar spolats överbord från förbipasserande lastbåtar. Det som flyter iland är fritt för alla att ta, och det berättades också bl.a. om danskt öl som flutit iland, men det är en helt annan historia…

Vill ni höra mera om Vega, ta gärna kontakt!

[contact_member,name=Peter Källberg,id=19,details=Name]

Läs också Marianne Sjöströms (projektledare Spotlight) reportage  

Intrerreg BA SV RGB ‹ Gå till "Nyheter"

Lämna bilen hemma och låt samåkningsapplikationen sköta transporten

13.11.2019 | Nyheter
Tänk om du kunde lämna bilen hemma och i stället logga in i mobilapplikationen för att se om någon i närområdet har plats för en i sin bil eller taxi. Eller välja egen bil och kolla i appen ifall någon är på väg åt samma håll och behöver skjuts.
Läs mera

Vasaregionen väl framme i ryska resemedia

11.11.2019 | Nyheter
I juli besökte fyra representanter från ryska turisminriktade medier Vasaregionen för att bekanta sig med våra attraktioner och den vackra naturen. Det var inget slumpmässigt besök, även om området nog väckt intresse i grannlandet i öst på sistone, utan bakom det hela ligger företagsgruppsprojektet Archipelago Attractions.
Läs mera

Kjell Nydahl är Årets 2019 ägarskiftesexpert

06.11.2019 | Nyheter
Direktör för företagstjänster Kjell Nydahl från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK belönades som Årets 2019 ägarskiftesexpert. Priset utdelades på Ägarskifte 2019-konferensen i Helsingfors.
Läs mera

Från passion till butik

04.11.2019 | Nyheter
Att en ny affär slår upp dörrarna i centrum av Laihela hör inte till vardagen, men i september hände det. Mia Thel, som i flera år innan redan haft sin hobby som ett deltidsföretag, valde att satsa fullt ut på sin passion – hundar – och erbjuder förutom olika skolningstjänster nu också en fysisk butik med det mesta som rör hundar.
Läs mera

Otnässtuderanden imponerades över företagslivet i Vasa

31.10.2019 | Nyheter
Arbetsgivare från Vasa reste tillsammans till Otnäs i Esbo för att locka diplomingenjör- och arkitektstuderanden att komma och arbeta i Vasa. Studerandena imponerades över regionens mångsidiga arbetsmöjligheter.
Läs mera

Företagsmentorn ger företagaren moraliskt stöd

30.10.2019 | Nyheter
Att vara egenföretagare behöver inte betyda att allt ska göras på egen hand, utan det lönar sig för företagare att stödja sig på mer erfarna företagsexperter. Att kontakta en företagsmentor är ett beaktansvärt alternativ för småföretagare som behöver en erfaren och sakkunnig mentor som stöd. Företagsmentorns uppgift är att sparra sin adept till exempel när det gäller beslutsfattande.
Läs mera

Norwegian lanserar 1.11 ny inrikeslinje till Vasa från Helsingfors

24.10.2019 | Nyheter
Norwegian fortsätter att utveckla linjenätet i Finland och lanserar ny inrikeslinje mellan Helsingfors-Vanda och Vasa. Med start första november kommer Norwegian att flyga mellan Helsingfors och Vasa två gånger i veckan, på måndagar och fredagar.
Läs mera

Vasa kräver: Vasagatorna bör ges en Vasaidentitet

23.10.2019 | Nyheter
I Vasa har man med oro lagt märke till att Vasagator på olika håll i Finland – och rentav i världen – inte just alls påminner om det äkta Vasa. Vasagatorna saknar såväl havsutsikt, Strömsö som även världsarv. Inte ens antalet soliga dagar motsvarar nivån i Vasa.
Läs mera