Terveisiä Vegasaarilta

10.11.2016

Vega 025 600pxSpotlight High-Low Coast -hankkeen opintomatkan kohteena oli yksi pohjoismaisista maailmanperintökohteista, Vegasaaret. Vegasaaret nimitettiin maailman kulttuuriperintökohteeksi vuonna 2004, muutama vuosi ennen Merenkurkun luonnonperintöaluetta.

Saaristo koostuu yli 6000 erikokoisesta saaresta. Pääsaari Vegalle on lauttayhteys useista eri paikoista manner-Norjan puolella. Me matkustimme saarille Horn-nimiseltä paikkakunnalta, ja matka kesti 50 minuuttia. Perillä totesimme, että ilman taustalla näkyviä vuoria maisema muistuttaisi paikoittain omaa saaristoamme, mm. Raippaluotoa. Muutakin yhteistä löytyi: maa kohoaa Vegasaarillakin, vaikkakin paljon vähemmän kuin meillä Merenkurkussa.

Vega 010 600pxVierailun aikana vaihdettiin kokemuksia ja ideoita sekä keskusteltiin mahdollisista tulevista yhteistyön muodoista. Totesimme, että meillä on useita samankaltaisia matkailuun liittyviä haasteita ja suurimpana niistä miten pidentää sesonkeja. Vegasaarilla käy vuosittain noin 40 000 matkailijaa, mikä mielestäni on hämmästyttävää ajatellen sitä, että paikkaan ei ole aivan helppo päästä. Maailmanperintönimitys on vaikuttanut kävijämäärän kasvuun positiivisesti, ja kalastusmatkailu on yksi tärkeimmistä syistä tulla saarille. Monilla yrittäjillä on jo nyt varattu mökit täyteen kaudeksi 2017, joka ulottuu huhtikuusta syyskuun loppuun. Tällä hetkellä tehdään kovasti työtä sen eteen, että myös talvella saapuisi kalastusmatkailijoita kalastamaan rannoilta, ja siinä on myös osin onnistuttu. Mm. Englannista on tulevana talvena tulossa koko joukko kalastajia.

Vega 009 600pxVega tunnetaan myös haahkanuntuvista, joilla on käyty kauppaa viikinkiajoista lähtien. Saimme kuulla, miten lintujen pesiä on vahdittu, jotta naaraat saisivat munia ja hautoa munansa rauhassa. Kun poikaset sitten lähtivät pesästä, höyhenet kerättiin ja niistä valmistettiin tyynyjä ja peittoja tilaustyönä. Haahkanuntuvatuotteet ovat kysyttyjä varakkaiden keskuudessa; kilon verran untuvia sisältävä tyyny saattaa maksaa 40 000 Norjan kruunua.

Saarilla kehitetään myös lapsille suunnattuja aktiviteetteja: viime kesän uutuutena oli ”snorkkelirata”, jossa kuljettiin ratoja vedessä. Se sai hyvän vastaanoton. Lisäksi työn alla oli lapsille ja nuorille suunnattuja mobiilisovelluksia.

Kaikessa matkailuun liittyvässä toiminnassa Vegasaarilla on mukana kestävän kehityksen aspekti eli matkailijoille halutaan tarjota kokemuksia ympäristöä rasittamattomalla tavalla. Tästä syystä saarilla on myös käyty keskustelua siitä, pitäisikö saarella kävijöiden määrälle olla yläraja, mikä on varsin kiinnostava aihe tällä alalla.

Vega 011 600pxMyös Vegasaarilla moni yritys on riippuvainen erilaisista investointituista. Innovasjon Norge tukee aktiivisesti hyviä yritysideoita. Joskus tukea voi kuitenkin saada odottamattomilta tahoilta: vieraillessamme Hysvaerin saarella ravintolan omistaja kertoi, että ravintola on rakennettu valmiiksi sahatusta puutavarasta, jonka myrsky oli pyyhkäissyt mereen ohikulkevilta laivoilta. Rannoille huuhtoutunut tavara on löytäjän vapaasti käytettävissä, ja tarinoita kulkee myös mm. tanskalaisen oluen huuhtoutumisesta rannoille, mutta se onkin jo toinen tarina…

Jos sinua kiinnostaa kuulla lisää Vegasaarista, ota yhteyttä!

[contact_member,name=Peter Källberg,id=19,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

Lue myös Spotlight-hankkeen vetäjän Marianne Sjöströmin matkaraportti (ruotsiksi) 

Intrerreg BA FI RGB  

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää