Hållbarhetsveckan bjöd på ett digert program

10.10.2022

IMG 9820

Circular Insight & transition – CIT-projektets projektchefer Fredrik Hanstén, Tomas Knuts och Göran Östberg deltog i Hållbarhetsveckan som ordnades 26.9–2.10 och bjöd på allt från hållbarhetspris till föreläsningar och event.

Den officiella öppningen genomfördes på Malakta i Malax och ett av de sista programmen var på höstmarknaden i Kristinestad, där det delades ut pris åt ett företag inom hållbar turism. Priset gick till Café Tinka i Tjöck som har gjort ett stort hållbarhetsjobb de två senaste åren. Företaget är också ett av de fem företag i Kristinestad som är certifierade av Visit Finland i deras Sustainable Tourism Finland-program. I Jakobstadsregionen var det också nytt får i år att dela priser för hållbarhetsarbete. Priser delades ut till både företag, kommun och en person som gjort mycket för hållbarhet.

Energi och energibesparingar på tapeten

Energi och energibesparingar nämndes på ett flertal program under hållbarhetsveckan. I dagsläget är det ett faktum redan, vi har på många håll brist på energi och priserna har nått nya höjder när det gäller el, olja, och gas på grund av rådande omständigheter i världen. Men det ger oss en klar signal. Vi har byggt upp allt kring det förgångna och nu ges vi alla chanser att ändra till mera gröna alternativ.

Projektcheferna fick lära sig en hel del under Hållbarhetsveckans digra program.En intressant jämförelse som föreläsaren Isabelle McAllister nämnde var att: ”Vi människor kan jämföras med en dinosaurie som väger 30 ton. Så mycket avtryck och resurser använder vi under ett levnadsår”. McAllister bjöd på många insikter och kreativt tänkande under seminariet: ”Vi växlar upp hållbarhetsarbetet!” som ordnades i Jakobstadsregionen.

På båda ”Time for Change”-workshoppen låg fokus på kommunikation och motivering. Peter Höckert höll den svenska- och Marica Lassus den finska föreläsningen. Det som tydligt kom fram var att vi kommit långt ifrån att leva i balans med de resurser som är tänkta att ska räcka ett helt år. Vi kan alla söka på webben på den grafiska bilden om ”Country Overshoot days 2022” för att se vårt nuvarande avtryck. Där ser vi att i Finland har vi förbrukat alla våra resurser redan i slutet av mars år 2022. Det borde vara en bra väckarklocka för oss alla.

Arbetet fortgår och behovet fortsatt är stort

En hel del görs redan i samhället och insikten samt ansvaret har ökat betydligt, men vi måste ta grundproblemen på allvar för att få hållbara ändringar. Detta nämndes åt eleverna på Yrkesakademin runt om i Österbotten under deras egna Hållbarhetsdag. Där var projektcheferna från CIT-projektet inbjudna som föreläsare och fick ett flertal frågor från intresserade studerande. Det var fint att se hur mångfaldigt man på YA satsar på hållbarhet med den bredd och kompetens som redan finns bland lärare och elever.

Projektchefer inom Circular Insight & Transition-projektet är mycket nöjda med hållbarhetsveckan, det väcktes många nya tankar och fördes intressanta diskussioner under veckan bland både företagare och åhörare. Vi kan lugnt konstatera att vårt arbete fortgår och behovet fortsatt är stort att fortsätta på den omställning vi är på.

  • Läs mera om Circular Insight & Transition-projektet. Projektpartners: Ab Företagshuset Dynamo Yritystalo Oy, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Ab Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia, Kristinestads näringslivscentral

 

Text: Fredrik Hanstén, Circular Insight & Transition-projekt

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera