Mittava ohjelma kestävän kehityksen viikolla

10.10.2022

IMG 9820
Circular Insight & Transition -hankkeen projektipäälliköt Fredrik Hanstén, Tomas Knuts ja Göran Östberg osallistuivat Kestävän kehityksen viikolle, joka järjestetiin 26.9.–2.10. ja joka tarjosi kaikkea kestävyyspalkinnoista luentoihin ja tapahtumiin.

Viralliset avajaiset pidettiin Malaktassa Maalahdessa ja yksi viikon viimeisistä ohjelmista järjestettiin syysmarkkinoilla Kristiinankaupungissa, jossa myönnettiin palkinto kestävän matkailun yritykselle. Palkinto meni Café Tinkalle, joka on tehnyt kahden viime vuoden aikana paljon töitä kestävyyden eteen. Yritys on myös yksi viidestä yrityksestä Kristiinankaupungissa, joilla on Visit Finlandin myöntämä Sustainable Tourism Finland -sertifiointi. Pietarsaaren alueella uutta oli myös jakaa palkinnot kestävyystyöstä. Palkinnot jaettiin niin yritykselle, kunnalle kuin henkilölle, joka on tehnyt paljon kestävyyden eteen.

Energia ja energiansäästö tapetilla

Energia ja energiansäästö mainittiin useissa kestävän kehityksen viikon ohjelmissa. Tällä hetkellä se on jo tosiasia, että elämme energiapulassa ja sähkön, öljyn ja kaasun hinnat ovat saavuttaneet uudet huiput nykyisen maailmantilanteen vuoksi. Mutta se antaa meille selkeän signaalin siitä, että olemme rakentaneet kaiken menneisyyden ympärille ja nyt meille annetaan kaikki mahdollisuudet vaihtaa vihreämpiin vaihtoehtoihin.

Projektipäälliköt oppivat paljon Kestävän kehityksen viikon mittavan ohjelman aikana. Kuulimme mielenkiintoisen vertailun, jonka luennoitsija Isabelle McAllister mainitsi: ”Meitä ihmisiä voidaan verrata dinosaurukseen, joka painaa 30 tonnia. Niin paljon aiheutamme hiilijalanjälkeä ja kulutamme resursseja vuoden aikana”. McAllister tarjosi monia näkökulmia ja luovaa ajattelua Pietarsaaressa järjestetyn ”Vi växlar upp hållbarhetsarbetet!” -seminaarin aikana.

Molemmissa ”Time for Change” -työpajoissa keskityttiin viestintään ja motivaatioon, ruotsiksi Peter Höckertin ja suomeksi Marica Lassuksen kanssa. Keskusteluissa tuli selvästi esille se, että olemme lipsuneet kauaksi siitä, että eläisimme tasapainossa niiden resurssien kanssa, jotka on tarkoitettu riittämään koko vuodeksi. Voimme kaikki etsiä netistä graafiikan aiheesta ”Country Overshoot days 2022”, josta näemme nykyisen hiilijalanjälkemme. Näemme, että Suomessa olemme kuluttaneet kaikki resurssimme jo maaliskuun lopussa 2022. Tämän pitäisi toimia herätteenä meille kaikille.

Työ jatkuu ja tarve jatkaa muutosta on edelleen suuri

Yhteiskunnassa tehdään paljon ja ymmärrys sekä vastuunkanto on lisääntynyt merkittävästi, mutta meidän täytyy ottaa perusongelmat vakavasti saadaksemme aikaan kestäviä muutoksia. Tästä puhuttiin opiskelijoille Yrkesakademin i Österbottenin omassa kestävän kehityksen päivässä eri puolilla Pohjanmaata, johon meidät CIT-hankkeen edustajat kutsuttiin luennoitsijoiksi ja saimmekin useita kiinnostuneita kysymyksiä opiskelijoilta. Oli mukava nähdä, kuinka monipuolisesti YA:ssa panostetaan kestävään kehitykseen siinä laajuudessa ja sillä osaamisella, joka opettajilla ja opiskelijoilla jo on.

Circular Insight & Transition -hankkeen projektipäälliköt ovat erittäin tyytyväisiä kestävän kehityksen viikkoon. Syntyi monia uusia ajatuksia ja viikon aikana käytiin paljon mielenkiintoisia keskusteluja yrittäjien ja yleisön kanssa. Voimme turvallisesti todeta, että työmme jatkuu ja tarve jatkaa muutosta on edelleen suuri tässä käynnissä olevassa siirtymävaiheessa.

 

Teksti: Fredrik Hanstén, Circular Insight & Transition -hanke
Suomennos: VASEK

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää