Hållbarhetskväll för turismföretag

22.09.2022

pexels ivan samkov 4784045Projektet Hållbart Österbotten ordnade 6.9  en informationskväll med hållbarhetsinspiration på Nanoq i Jakobstad.

Som inspiratör fungerade Gustav Stenbeck som har bland annat jobbat som hållbarhetschef för Petter Stordalen (Nordic Choice Hotels) och hjälpt företag som ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux och Swedbank att utveckla sitt hållbarhetsarbete.

Under kvällen delade han med sig av sina erfarenheter och tips på vilka områden man särskilt skall fokusera på när det gäller hållbarhetsarbetet inom besöksnäringen.

Alla vet att matsvinnet är en av de stora utmaningarna om man driver hotell eller restaurang; gästerna tar ofta mer än de orkar äta upp. Stenbeck testade på olika sätt att minska matsvinnet under sin tid som hålbarhetschef på hotellen, bland annat genom att använda sig av så kallad Nudging, som kan beskrivas som ett verktyg för att ändra människors beteenden genom att göra det enklare att göra vissa val.

– Till exempel att använda sig av tallrikar som ser normalt stora ut, men där det i själva verket inte ryms lika mycket mat. Att belysa mat på olika sätt för att få mat att se mera aptitlig ut är säkert bekant för många, men vad händer om man gör tvärtom, det vill säga gör att maten inte ser så lockande ut, det är också ett sätt att få folk att ta mindre mat, berättade han.

Vill man använda sig av siffror för att berätta om sitt hållbarhetsarbete så tipsade Stenbeck om att använda sig av jämförelser som ligger nära i tid, som den gäst som är där just nu kan relatera till.

– Det vill säga, i stället för att säga ”i fjol tvingades vi slänga 200 kg mat per gäst, hjälp oss att bli bättre” så kan man säga ”i går tvingades vi slänga 250 gr mat per gäst”. Då kommer det närmare den gäst som är där för dagen.

Stenback tipsade  även om många andra områden där det går att påverka, till exempel inom städning och energiåtgång. Han påminde också om hur stor resurs personalen utgör, och hur viktigt det är att få med alla på resan, där ledorden enligt honom är transparens och ärlighet.

  • Följ gärna Gustav Stenbeck och hans tankar via LinkedIn

Nanoq – Hållbarhetsarbete i det arktiska museet mitt i skogen

Platsen för kvällens information var  det arktiska muséet Nanoq, en plats värd att besöka ifall du inte redan varit där. Kvällens värd Linda Lindroos, berättade om Nanoqs hållbarhetsarbete, som egentligen alltid funnits med sedan starten eftersom mycket av deras verksamhet handlar om byggnadsvård och bevarande av kulturer.

Det faktum att mycket av arbetet utgörs av frivilligarbete, eller ”talko” gör att både den ekonomiska och den sociala hållbarheten också uppfylls: man jobbar mycket tillsammans.

Lindroos berättade att man nu också allt mer börjar märka av kundernas intresse för hållbart resande.

– Man frågar bland annat hur man sorterar sopor, och det har hänt att man ifrågasatt om man blir serverad kaffe ur engångskärl som inte anses vara hållbara. Det har också gjort att man nu på Nanoq mer medvetet granskar sina inköp, man ställer mera krav på leverantörerna helt enkelt.

Nanoq har också påbörjat sin certifiering inför Sustainable Travel Finland (STF), något som man strävar till att få klart inkommande vinter.

  • Läs mer om Nanoq här
  • Läs mer om projektet Hållbart Österbotten här

Projektet Hållbart Österbotten koordineras av Kristinestads näringslivscentral i samarbete med Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Ab Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia och Dynamo Närpes.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera