Hållbarhetskväll för turismföretag

22.09.2022

pexels ivan samkov 4784045Projektet Hållbart Österbotten ordnade 6.9  en informationskväll med hållbarhetsinspiration på Nanoq i Jakobstad.

Som inspiratör fungerade Gustav Stenbeck som har bland annat jobbat som hållbarhetschef för Petter Stordalen (Nordic Choice Hotels) och hjälpt företag som ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux och Swedbank att utveckla sitt hållbarhetsarbete.

Under kvällen delade han med sig av sina erfarenheter och tips på vilka områden man särskilt skall fokusera på när det gäller hållbarhetsarbetet inom besöksnäringen.

Alla vet att matsvinnet är en av de stora utmaningarna om man driver hotell eller restaurang; gästerna tar ofta mer än de orkar äta upp. Stenbeck testade på olika sätt att minska matsvinnet under sin tid som hålbarhetschef på hotellen, bland annat genom att använda sig av så kallad Nudging, som kan beskrivas som ett verktyg för att ändra människors beteenden genom att göra det enklare att göra vissa val.

– Till exempel att använda sig av tallrikar som ser normalt stora ut, men där det i själva verket inte ryms lika mycket mat. Att belysa mat på olika sätt för att få mat att se mera aptitlig ut är säkert bekant för många, men vad händer om man gör tvärtom, det vill säga gör att maten inte ser så lockande ut, det är också ett sätt att få folk att ta mindre mat, berättade han.

Vill man använda sig av siffror för att berätta om sitt hållbarhetsarbete så tipsade Stenbeck om att använda sig av jämförelser som ligger nära i tid, som den gäst som är där just nu kan relatera till.

– Det vill säga, i stället för att säga ”i fjol tvingades vi slänga 200 kg mat per gäst, hjälp oss att bli bättre” så kan man säga ”i går tvingades vi slänga 250 gr mat per gäst”. Då kommer det närmare den gäst som är där för dagen.

Stenback tipsade  även om många andra områden där det går att påverka, till exempel inom städning och energiåtgång. Han påminde också om hur stor resurs personalen utgör, och hur viktigt det är att få med alla på resan, där ledorden enligt honom är transparens och ärlighet.

  • Följ gärna Gustav Stenbeck och hans tankar via LinkedIn

Nanoq – Hållbarhetsarbete i det arktiska museet mitt i skogen

Platsen för kvällens information var  det arktiska muséet Nanoq, en plats värd att besöka ifall du inte redan varit där. Kvällens värd Linda Lindroos, berättade om Nanoqs hållbarhetsarbete, som egentligen alltid funnits med sedan starten eftersom mycket av deras verksamhet handlar om byggnadsvård och bevarande av kulturer.

Det faktum att mycket av arbetet utgörs av frivilligarbete, eller ”talko” gör att både den ekonomiska och den sociala hållbarheten också uppfylls: man jobbar mycket tillsammans.

Lindroos berättade att man nu också allt mer börjar märka av kundernas intresse för hållbart resande.

– Man frågar bland annat hur man sorterar sopor, och det har hänt att man ifrågasatt om man blir serverad kaffe ur engångskärl som inte anses vara hållbara. Det har också gjort att man nu på Nanoq mer medvetet granskar sina inköp, man ställer mera krav på leverantörerna helt enkelt.

Nanoq har också påbörjat sin certifiering inför Sustainable Travel Finland (STF), något som man strävar till att få klart inkommande vinter.

  • Läs mer om Nanoq här
  • Läs mer om projektet Hållbart Österbotten här

Projektet Hållbart Österbotten koordineras av Kristinestads näringslivscentral i samarbete med Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Ab Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia och Dynamo Närpes.‹ Gå till "Nyheter"

Hållbarhetskväll för turismföretag

22.09.2022 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten ordnade 6.9 en informationskväll med hållbarhetsinspiration på Nanoq i Jakobstad. Som inspiratör fungerade Gustav Stenbeck som har bland annat jobbat som hållbarhetschef för Petter Stordalen (Nordic Choice Hotels) och hjälpt företag som ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux och Swedbank att utveckla sitt hållbarhetsarbete.
Läs mera

Köpare letar efter företag inom produktion och handel

21.09.2022 | Nyheter
Företagsrådgivare på Startia och VASEK föreslår som ett alternativ för dem som planerar att starta eget att köpa ett företag som redan är verksamt. Men även de som är intresserade av att köpa ett företag är ofta i kontakt med VASEK och frågar vilka typer av företag som är till salu.
Läs mera

Bli en del av lösningen genom att göra mer än minimikraven

15.09.2022 | Nyheter
Under eftermiddagsseminariet som ordnades av Projektet Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen och Green Building Council Finland den 7 september förberedde man sig för den cirkulära ekonomin och funderade på hur byggbranschen bör förnya sig själv. Ella Lahtinen från Green Building Council Finland påpekade att byggbranschen också vill vara en del av lösningen och inte bara en del av problemet, vilket...
Läs mera

Från hobby till projektodling och aktiebolag

13.09.2022 | Nyheter
”Market Gardening” är en form av odlingskoncept som fokuserar på jordhälsa och ekologisk odling. Kännetecknande för metoden är att man odlar många olika grödor småskaligt, men samtidigt också effektivt. Ulrica Taylor driver vid sidan om sitt normala arbete företaget Ecogai Ab inom just denna bransch.
Läs mera

Startia 30 år - Startia tidningen delas ut till varje hushåll

07.09.2022 | Nyheter
Hur startar du ett företag? Vilken hjälp kan du få för att starta eget? Vilka är de bästa tipsen för nya företagare från företag som är verksamma i Vasaregionen? Du hittar svar på dessa i Startia-tidningen, som delas ut idag 7.9. till varje hushåll i Vasaregionen.
Läs mera

Den andra ERUF-projektansökan i ekosystemavtalet öppnas 15.9

06.09.2022 | Nyheter
Den första ERUF-projektansökan med anknytning till ekosystemavtalen utlystes i maj och den andra ansökningsomgången öppnas 15.9. Den här gången finns det cirka 565 000 euro att dela ut i finansiering för projekt, som främjar de tre åtgärdshelhetsmålen som fastslagits i Vasas ekosystemavtal: ett klimatneutralt Vasa 202X, utvecklande av hamnområdet och utvecklande av forskningsinfrastrukturen. Ansökningstiden går ut 19.10.2022.
Läs mera

Kvarken Brewery är Startias Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen

05.09.2022 | Nyheter
Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har utsett Korsholmsbaserade Kvarken Bryggeri Ab till Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen. Företaget, som går under marknadsföringsnamnet Kvarken Brewery, grundades 2017 av Patrik Willför, Patrik Björkman och Tore Björkman.
Läs mera

Ändringar i avtalet mellan aktörerna på GigaVaasa-området – den aktiva diskussionen om hur man ska g

02.09.2022 | Nyheter
Det finska bolaget Grafintec Oy och det indiska Epsilon Advanced Materials, som har gjort en tomtreservering på GigaVaasa-området, har i ett börsmeddelande meddelat att de häver sitt samarbetsavtal. Vasa stad fortsätter dock förhandlingarna med båda företagen.
Läs mera