Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022

pexels ivan samkov 4784045Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan  6.9. Pietarsaaren Nanoqissa.

Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun  muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään.

Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.

On yleisessä tiedossa, että ruokahävikki on yksi suurimmista haasteista hotelli- ja ravintola-alalla; vieraat ottavat usein enemmän ruokaa, kuin mitä jaksavat syödä. Työskennellessään kestävyyspäällikkönä Stenbeck kokeili erilaisia tapoja ruokahävikin vähentämiseksi, muun muassa käyttämällä niin sanottua Nudging-työkalua muuttaakseen ihmisten käyttäytymistä yksinkertaistamalla tiettyjen valintojen tekemistä.

– Voi esimerkiksi käyttää sellaisia lautasia, jotka näyttävät normaalikokoisilta, mutta joihin ei itseasiassa mahdu yhtä paljon ruokaa. Monille on myös varmasti tuttua ruuan valaiseminen tietyllä tavalla, jotta se näyttäisi herkullisemmalta. Mutta mitä jos tehtäisiinkin päinvastoin, eikä lisättäisi ruuan houkuttelevuutta? Se on myös yksi tapa saada ihmiset ottamaan vähemmän ruokaa, hän kertoi.

Jos haluaa käyttää numeroita kertoakseen kestävyystyöstään, Stenbeck vinkkasi hyödyntämään ajallisesti lähellä olevia vertailuja, jotta paikalla oleva vieras voi samaistua niihin.

– Sen sijaan, että sanoisi ”viime vuonna meidän oli pakko heittää pois 200 kg ruokaa vierasta kohden, auta meitä tulemaan paremmiksi”, voi sanoa ”eilen meidän oli pakko heittää pois 250 g ruokaa  vierasta kohden”. Siten asia tulee lähemmäksi juuri sillä hetkellä paikan päällä olevaa vierasta.

Stenbeck vinkkasi myös kuulijoita monista muista asioista, joihin voi vaikuttaa, kuten esimerkiksi siivous ja energiankulutus. Hän muistutti myös, kuinka suuri voimavara henkilöstö on, ja kuinka tärkeää on saada kaikki mukaan matkalle, jota Stenbeckin mukaan ohjaavat sanat läpinäkyvyys ja rehellisyys.

Nanoq – Kestävyystyötä arktisessa museossa keskellä metsää

Infoilta pidettiin Nanoqissa, arktisessa museossa, joka on vierailun arvoinen paikka jokaiselle, joka ei ole siellä vielä käynyt. Illan emäntä Linda Lindroos kertoi Nanoqin kestävyystyöstä, jota on oikeastaan tehty alusta lähtien, koska suuressa osassa heidän toiminnastaan on kyse rakennussuojelusta ja kulttuurien säilyttämisestä.

Koska suuri osa työstä tehdään yhteistyönä vapaaehtoisvoimin tai ”talkoina”, toteutuu kestävyys sekä taloudellisesti että sosiaalisesti.

Lindroos kertoi, että asiakkaat ovat entistä enemmän osoittaneet  kiinnostusta kestävää matkustamista kohtaan.

– Paljon esitetään kysymyksiä muun muassa roskien lajittelusta, ja on saatettu kyseenalaistaa, miksi kahvia tarjotaan kertakäyttöastioista, joita ei pidetä kestävyysajattelun mukaisina. Tämä on saanut myös Nanoqin tarkastelemaan tietoisemmin ostojaan ja yksinkertaisesti asettamaan enemmän vaatimuksia toimittajilleen.

Nanoq on myös aloittanut työn Sustainable Travel Finland -sertifikaatin (STF) saamiseksi. Tavoitteena on saada sertifikaatti tulevan talven aikana.

  • Lue lisää Nanoqista tästä
  • Lue lisää Kestävä Pohjanmaa-hankkeesta tästä

 

Kestävä Pohjanmaa -hanketta hallinnoi Kristiinankaupungin elinkeinokeskus yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Dynamo Närpiön kanssa.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää