Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022

pexels ivan samkov 4784045Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan  6.9. Pietarsaaren Nanoqissa.

Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun  muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään.

Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.

On yleisessä tiedossa, että ruokahävikki on yksi suurimmista haasteista hotelli- ja ravintola-alalla; vieraat ottavat usein enemmän ruokaa, kuin mitä jaksavat syödä. Työskennellessään kestävyyspäällikkönä Stenbeck kokeili erilaisia tapoja ruokahävikin vähentämiseksi, muun muassa käyttämällä niin sanottua Nudging-työkalua muuttaakseen ihmisten käyttäytymistä yksinkertaistamalla tiettyjen valintojen tekemistä.

– Voi esimerkiksi käyttää sellaisia lautasia, jotka näyttävät normaalikokoisilta, mutta joihin ei itseasiassa mahdu yhtä paljon ruokaa. Monille on myös varmasti tuttua ruuan valaiseminen tietyllä tavalla, jotta se näyttäisi herkullisemmalta. Mutta mitä jos tehtäisiinkin päinvastoin, eikä lisättäisi ruuan houkuttelevuutta? Se on myös yksi tapa saada ihmiset ottamaan vähemmän ruokaa, hän kertoi.

Jos haluaa käyttää numeroita kertoakseen kestävyystyöstään, Stenbeck vinkkasi hyödyntämään ajallisesti lähellä olevia vertailuja, jotta paikalla oleva vieras voi samaistua niihin.

– Sen sijaan, että sanoisi ”viime vuonna meidän oli pakko heittää pois 200 kg ruokaa vierasta kohden, auta meitä tulemaan paremmiksi”, voi sanoa ”eilen meidän oli pakko heittää pois 250 g ruokaa  vierasta kohden”. Siten asia tulee lähemmäksi juuri sillä hetkellä paikan päällä olevaa vierasta.

Stenbeck vinkkasi myös kuulijoita monista muista asioista, joihin voi vaikuttaa, kuten esimerkiksi siivous ja energiankulutus. Hän muistutti myös, kuinka suuri voimavara henkilöstö on, ja kuinka tärkeää on saada kaikki mukaan matkalle, jota Stenbeckin mukaan ohjaavat sanat läpinäkyvyys ja rehellisyys.

Nanoq – Kestävyystyötä arktisessa museossa keskellä metsää

Infoilta pidettiin Nanoqissa, arktisessa museossa, joka on vierailun arvoinen paikka jokaiselle, joka ei ole siellä vielä käynyt. Illan emäntä Linda Lindroos kertoi Nanoqin kestävyystyöstä, jota on oikeastaan tehty alusta lähtien, koska suuressa osassa heidän toiminnastaan on kyse rakennussuojelusta ja kulttuurien säilyttämisestä.

Koska suuri osa työstä tehdään yhteistyönä vapaaehtoisvoimin tai ”talkoina”, toteutuu kestävyys sekä taloudellisesti että sosiaalisesti.

Lindroos kertoi, että asiakkaat ovat entistä enemmän osoittaneet  kiinnostusta kestävää matkustamista kohtaan.

– Paljon esitetään kysymyksiä muun muassa roskien lajittelusta, ja on saatettu kyseenalaistaa, miksi kahvia tarjotaan kertakäyttöastioista, joita ei pidetä kestävyysajattelun mukaisina. Tämä on saanut myös Nanoqin tarkastelemaan tietoisemmin ostojaan ja yksinkertaisesti asettamaan enemmän vaatimuksia toimittajilleen.

Nanoq on myös aloittanut työn Sustainable Travel Finland -sertifikaatin (STF) saamiseksi. Tavoitteena on saada sertifikaatti tulevan talven aikana.

  • Lue lisää Nanoqista tästä
  • Lue lisää Kestävä Pohjanmaa-hankkeesta tästä

 

Kestävä Pohjanmaa -hanketta hallinnoi Kristiinankaupungin elinkeinokeskus yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Dynamo Närpiön kanssa.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta odottaa ennakkoluulottomuutta

28.09.2023 | Uutiset
Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Lue lisää

Mustasaarelainen perheyritys Wellmedic valtakunnallisen Vuoden uusyrittäjä -kilpailun finaaliin

26.09.2023 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-9.10.2023. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Oma Säästöpankki, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Patentti- ja rekisterihallitus. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raati valitsee yhden palkittavan ja yleisö oman suosikkinsa.
Lue lisää

SOF-hanke haluaa tehdä Pohjanmaasta kestävyyden ja kiertotalouden keskuksen

20.09.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja valmistautumaan sen mukanaan tuomiin muutoksiin.
Lue lisää

Finnair lisää maanantaiaamuihin uuden lentoyhteyden

14.09.2023 | Uutiset
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Lue lisää

Maanviljelijä, mutta ennen kaikkea yrittäjä isolla Y:llä

11.09.2023 | Uutiset
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Lue lisää

VASEKin työntekijöitä palkittiin kauppakamarin ansiomerkeillä

06.09.2023 | Uutiset
VASEK vietti 20-vuotisjuhlaansa 5.9. ja samassa yhteydessä palkittiin pitkään yhtiössä palvelleita työntekijöitä kauppakamarin ansiomerkeillä seuraavasti:
Lue lisää

VASEK 20 vuotta – yhteistyöllä merkittäviin tuloksiin

05.09.2023 | Uutiset
Seitsemän Vaasan seudun kunnan omistama kehitysyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK viettää yrittäjänpäivänä 5. syyskuuta 20-vuotisjuhlaansa. Vaasan seudun kunnat perustavat VASEKin vuonna 2003.
Lue lisää

Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja tarjoaa useita näkökulmia VASEKin toimintaan

05.09.2023 | Uutiset
Yrittäjän päivänä 5.9. julkaistu Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja esittelee VASEKin 20 ensimmäisen toimintavuoden tärkeimmät tapahtumat, kuvaa toimintaa kehitysyhtiönä ja yhdistää työn suurempiin yhteiskunnallisiin ja liike-elämän teemoihin.
Lue lisää