Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022

pexels ivan samkov 4784045Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan  6.9. Pietarsaaren Nanoqissa.

Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun  muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään.

Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.

On yleisessä tiedossa, että ruokahävikki on yksi suurimmista haasteista hotelli- ja ravintola-alalla; vieraat ottavat usein enemmän ruokaa, kuin mitä jaksavat syödä. Työskennellessään kestävyyspäällikkönä Stenbeck kokeili erilaisia tapoja ruokahävikin vähentämiseksi, muun muassa käyttämällä niin sanottua Nudging-työkalua muuttaakseen ihmisten käyttäytymistä yksinkertaistamalla tiettyjen valintojen tekemistä.

– Voi esimerkiksi käyttää sellaisia lautasia, jotka näyttävät normaalikokoisilta, mutta joihin ei itseasiassa mahdu yhtä paljon ruokaa. Monille on myös varmasti tuttua ruuan valaiseminen tietyllä tavalla, jotta se näyttäisi herkullisemmalta. Mutta mitä jos tehtäisiinkin päinvastoin, eikä lisättäisi ruuan houkuttelevuutta? Se on myös yksi tapa saada ihmiset ottamaan vähemmän ruokaa, hän kertoi.

Jos haluaa käyttää numeroita kertoakseen kestävyystyöstään, Stenbeck vinkkasi hyödyntämään ajallisesti lähellä olevia vertailuja, jotta paikalla oleva vieras voi samaistua niihin.

– Sen sijaan, että sanoisi ”viime vuonna meidän oli pakko heittää pois 200 kg ruokaa vierasta kohden, auta meitä tulemaan paremmiksi”, voi sanoa ”eilen meidän oli pakko heittää pois 250 g ruokaa  vierasta kohden”. Siten asia tulee lähemmäksi juuri sillä hetkellä paikan päällä olevaa vierasta.

Stenbeck vinkkasi myös kuulijoita monista muista asioista, joihin voi vaikuttaa, kuten esimerkiksi siivous ja energiankulutus. Hän muistutti myös, kuinka suuri voimavara henkilöstö on, ja kuinka tärkeää on saada kaikki mukaan matkalle, jota Stenbeckin mukaan ohjaavat sanat läpinäkyvyys ja rehellisyys.

Nanoq – Kestävyystyötä arktisessa museossa keskellä metsää

Infoilta pidettiin Nanoqissa, arktisessa museossa, joka on vierailun arvoinen paikka jokaiselle, joka ei ole siellä vielä käynyt. Illan emäntä Linda Lindroos kertoi Nanoqin kestävyystyöstä, jota on oikeastaan tehty alusta lähtien, koska suuressa osassa heidän toiminnastaan on kyse rakennussuojelusta ja kulttuurien säilyttämisestä.

Koska suuri osa työstä tehdään yhteistyönä vapaaehtoisvoimin tai ”talkoina”, toteutuu kestävyys sekä taloudellisesti että sosiaalisesti.

Lindroos kertoi, että asiakkaat ovat entistä enemmän osoittaneet  kiinnostusta kestävää matkustamista kohtaan.

– Paljon esitetään kysymyksiä muun muassa roskien lajittelusta, ja on saatettu kyseenalaistaa, miksi kahvia tarjotaan kertakäyttöastioista, joita ei pidetä kestävyysajattelun mukaisina. Tämä on saanut myös Nanoqin tarkastelemaan tietoisemmin ostojaan ja yksinkertaisesti asettamaan enemmän vaatimuksia toimittajilleen.

Nanoq on myös aloittanut työn Sustainable Travel Finland -sertifikaatin (STF) saamiseksi. Tavoitteena on saada sertifikaatti tulevan talven aikana.

  • Lue lisää Nanoqista tästä
  • Lue lisää Kestävä Pohjanmaa-hankkeesta tästä

 

Kestävä Pohjanmaa -hanketta hallinnoi Kristiinankaupungin elinkeinokeskus yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Dynamo Närpiön kanssa.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää