Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022

pexels ivan samkov 4784045Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan  6.9. Pietarsaaren Nanoqissa.

Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun  muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään.

Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.

On yleisessä tiedossa, että ruokahävikki on yksi suurimmista haasteista hotelli- ja ravintola-alalla; vieraat ottavat usein enemmän ruokaa, kuin mitä jaksavat syödä. Työskennellessään kestävyyspäällikkönä Stenbeck kokeili erilaisia tapoja ruokahävikin vähentämiseksi, muun muassa käyttämällä niin sanottua Nudging-työkalua muuttaakseen ihmisten käyttäytymistä yksinkertaistamalla tiettyjen valintojen tekemistä.

– Voi esimerkiksi käyttää sellaisia lautasia, jotka näyttävät normaalikokoisilta, mutta joihin ei itseasiassa mahdu yhtä paljon ruokaa. Monille on myös varmasti tuttua ruuan valaiseminen tietyllä tavalla, jotta se näyttäisi herkullisemmalta. Mutta mitä jos tehtäisiinkin päinvastoin, eikä lisättäisi ruuan houkuttelevuutta? Se on myös yksi tapa saada ihmiset ottamaan vähemmän ruokaa, hän kertoi.

Jos haluaa käyttää numeroita kertoakseen kestävyystyöstään, Stenbeck vinkkasi hyödyntämään ajallisesti lähellä olevia vertailuja, jotta paikalla oleva vieras voi samaistua niihin.

– Sen sijaan, että sanoisi ”viime vuonna meidän oli pakko heittää pois 200 kg ruokaa vierasta kohden, auta meitä tulemaan paremmiksi”, voi sanoa ”eilen meidän oli pakko heittää pois 250 g ruokaa  vierasta kohden”. Siten asia tulee lähemmäksi juuri sillä hetkellä paikan päällä olevaa vierasta.

Stenbeck vinkkasi myös kuulijoita monista muista asioista, joihin voi vaikuttaa, kuten esimerkiksi siivous ja energiankulutus. Hän muistutti myös, kuinka suuri voimavara henkilöstö on, ja kuinka tärkeää on saada kaikki mukaan matkalle, jota Stenbeckin mukaan ohjaavat sanat läpinäkyvyys ja rehellisyys.

Nanoq – Kestävyystyötä arktisessa museossa keskellä metsää

Infoilta pidettiin Nanoqissa, arktisessa museossa, joka on vierailun arvoinen paikka jokaiselle, joka ei ole siellä vielä käynyt. Illan emäntä Linda Lindroos kertoi Nanoqin kestävyystyöstä, jota on oikeastaan tehty alusta lähtien, koska suuressa osassa heidän toiminnastaan on kyse rakennussuojelusta ja kulttuurien säilyttämisestä.

Koska suuri osa työstä tehdään yhteistyönä vapaaehtoisvoimin tai ”talkoina”, toteutuu kestävyys sekä taloudellisesti että sosiaalisesti.

Lindroos kertoi, että asiakkaat ovat entistä enemmän osoittaneet  kiinnostusta kestävää matkustamista kohtaan.

– Paljon esitetään kysymyksiä muun muassa roskien lajittelusta, ja on saatettu kyseenalaistaa, miksi kahvia tarjotaan kertakäyttöastioista, joita ei pidetä kestävyysajattelun mukaisina. Tämä on saanut myös Nanoqin tarkastelemaan tietoisemmin ostojaan ja yksinkertaisesti asettamaan enemmän vaatimuksia toimittajilleen.

Nanoq on myös aloittanut työn Sustainable Travel Finland -sertifikaatin (STF) saamiseksi. Tavoitteena on saada sertifikaatti tulevan talven aikana.

  • Lue lisää Nanoqista tästä
  • Lue lisää Kestävä Pohjanmaa-hankkeesta tästä

 

Kestävä Pohjanmaa -hanketta hallinnoi Kristiinankaupungin elinkeinokeskus yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Dynamo Närpiön kanssa.



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää

Anniskelulupa edellyttää toiminnan omavalvontaa

18.03.2024 | Uutiset
Ravintola- tai kahvilayrittäjä Suomessa tarvitsee useita erilaisia lupia ja asiakirjoja toimintansa harjoittamiseen laillisesti. Mikäli ravintola tai kahvila aikoo tarjoilla yli 2,8-prosenttisia alkoholijuomia, tarvitaan anniskelulupa, joka oikeuttaa alkoholin anniskeluun.
Lue lisää

Opiskelijoiden ääni on tulevaisuuden ääni

15.03.2024 | Uutiset
Mari Katteluksen kolumni Vaasa Insiderissä
Lue lisää

Ensimmäisellä markkinointiklinikalla vinkkejä yrityksen näkyvyyden vahvistamiseen

08.03.2024 | Uutiset
Maaliskuun 7. päivänä ryhmä pienyrittäjiä kokoontuivat Startiaan saadakseen vinkkejä siitä, miten he voivat vahvistaa markkinointiaan ja näkyä paremmin mahdollisten asiakkaiden keskuudessa. Illan keskusteluissa yrittäjät saivat vinkkejä siitä, miten pienillä resursseilla voidaan saada erinomaista näkyvyyttä – kunhan keskitytään oikeisiin asioihin.
Lue lisää

Maria Haglund VASEKiin työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämistehtäviin

07.03.2024 | Uutiset
Kasvatustieteiden maisteri Maria Haglund aloitti 4.3.2024 VASEKilla Vaasan seudun työvoiman saatavuuden ja alueen vetovoiman edistämisen tehtävissä projektipäällikkönä. Hänet valittiin yhteensä 40 hakijan joukosta tähän alueen elinvoiman kehittämisen kannalta keskeiseen työtehtävään.
Lue lisää

Ensimmäinen rekrytointi on riski, joka on otettava, kun halutaan kasvaa

06.03.2024 | Uutiset
VASEKin, Vaasan kaupungin ja Vaasan yrittäjien tilaisuuteen 5.3. kokoontuneet yrittäjät pohtivat olisiko heistä ja heidän yrityksistään työnantajiksi. Palvelujohtaja Päivi Ilmonen Profimentorilta muistutti, että yksinyrittäjän ensimmäinen työntekijä ja työpari voi olla sellainen positiivinen asia, joka ei ole rahalla mitattavissa:
Lue lisää

He panostivat, kun kaikki muut vetäytyivät

05.03.2024 | Uutiset
Yli kaksi vuotta kulttuuri- ja tapahtuma-ala eli pandemian vuoksi epävarmuuden aikaa. Kriisin keskellä Henrik Hagnäs ja Dennis Asplund päättivät perustaa HHD Entertainment -yrityksen, joka keskittyy festivaalien, konserttien ja keikkojen järjestämiseen. Bigday-konsepti syntyi, ja tänä vuonna festivaali järjestetään neljännen kerran – ennennäkemättömällä lipunmyynnillä.
Lue lisää