Hållbarhet och investeringar diskuterades under VASEKs jubileumsturné

31.10.2023

IMG 9528Under VASEKs 20-årsjubileum besökte Hållbarhetsturnén samtliga av VASEKs ägarkommuner. Turnén startade i mitten av september och avslutades i slutet av oktober. Totalt deltog närmare 200 personer för att nätverka, samt lära sig om företagets hållbarhetsarbete, hållbarhetskommunikation, tillgängliga företagsstöd och förberedelser för stora investeringar planerade för Vasaregionen.

Kartlägg nuläget, sätt mål, ta ett steg i taget och följ med framstegen

IMG 8001

Projektchef för cirkulär ekonomi Hanna Malkamäki betonade orsakerna till varför varje företag bör överväga hållbarhetsåtgärder och sträva efter företagsverksamhet som följer principerna för cirkulär ekonomi:

– Vi kan inte tänka att små länder som Finland inte har någon betydelse i det större sammanhanget jämfört med länder såsom Kina. Vi kan heller inte tänka att om Kina delades upp i flera regioner med 5 miljoner invånare, så skulle åtgärder i dessa regioner inte längre ha någon betydelse.

– Var inte rädd för att sätta mål och ta det första steget. Sedan går man framåt steg för steg. Allt behöver inte göras omedelbart. Det räcker med att målen är definierade och det gör inget om hela vägen mot målen inte är tydlig omedelbart, det blir klart under resans gång. Siffror talar högre än ord, således är mål och uppföljning av dem viktigt, påminde Malkamäki.

Företagsrådgivare Antti Alasaari berättade vid evenemanget i Laihela att han hade observerat vid Alihankinta-mässan att ansvaret för hållbarhetsrapportering gradvis kommer att överföras från stora företag till underleverantörer:

– Nu är det bra att i detta avseende vara i framkanten av utvecklingen och skörda frukterna i god tid.

– Här i Österbotten genomförs många hållbarhetsåtgärder, men vi glömmer att kommunicera om dem. Det lönar sig att kontakta Hanna, så kan man tillsammans överväga mål och nödvändiga åtgärder, uppmuntrade företagsrådgivaren Olav Nylund.

Förbered dig och var redo – effekterna påverkar indirekt alla

IMG 8063

Under Hållbarhetsturnén diskuterades även tillgängliga investerings- och företagsstöd, stora investeringar som är på gång i regionen och de effekter de omedelbart medför för hela regionen.

– Det finns stöd till företagsutveckling, innovationer, investeringar och anställning av nya medarbetare. Tveka inte att kontakta oss, så kan vi bedöma situationen och kartlägga olika möjligheter, betonade direktör för företagstjänster Kjell Nydahl och fortsatte:

– Det planeras många stora investeringar i Österbotten, så det lönar sig för varje företag att förbereda sig på något sätt. Även om du själv inte blir en underleverantör, måste du vara medveten om att det kommer att ske många förändringar på marknaden i kölvattnet av dessa investeringar, och deras effekter påverkar indirekt alla.

Även om kontrakten sannolikt kommer att gå till stora företag, behöver dessa stora företag även mindre företag som underleverantörer:

– Se till att ditt företag har nödvändiga kvalitetscertifikat i ordning, ta hand om avtalen och dokumentera ändringarna, påpekade företagsrådgivarna.

 

Vi tackar alla deltagare för de många diskussioner som fördes under Hållbarhetsturnén och för de frågor som ställdes! Vi tackar våra ägarkommuner och företagarföreningar för samarbetet!

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera