Hållbarhet och investeringar diskuterades under VASEKs jubileumsturné

31.10.2023

IMG 9528Under VASEKs 20-årsjubileum besökte Hållbarhetsturnén samtliga av VASEKs ägarkommuner. Turnén startade i mitten av september och avslutades i slutet av oktober. Totalt deltog närmare 200 personer för att nätverka, samt lära sig om företagets hållbarhetsarbete, hållbarhetskommunikation, tillgängliga företagsstöd och förberedelser för stora investeringar planerade för Vasaregionen.

Kartlägg nuläget, sätt mål, ta ett steg i taget och följ med framstegen

IMG 8001

Projektchef för cirkulär ekonomi Hanna Malkamäki betonade orsakerna till varför varje företag bör överväga hållbarhetsåtgärder och sträva efter företagsverksamhet som följer principerna för cirkulär ekonomi:

– Vi kan inte tänka att små länder som Finland inte har någon betydelse i det större sammanhanget jämfört med länder såsom Kina. Vi kan heller inte tänka att om Kina delades upp i flera regioner med 5 miljoner invånare, så skulle åtgärder i dessa regioner inte längre ha någon betydelse.

– Var inte rädd för att sätta mål och ta det första steget. Sedan går man framåt steg för steg. Allt behöver inte göras omedelbart. Det räcker med att målen är definierade och det gör inget om hela vägen mot målen inte är tydlig omedelbart, det blir klart under resans gång. Siffror talar högre än ord, således är mål och uppföljning av dem viktigt, påminde Malkamäki.

Företagsrådgivare Antti Alasaari berättade vid evenemanget i Laihela att han hade observerat vid Alihankinta-mässan att ansvaret för hållbarhetsrapportering gradvis kommer att överföras från stora företag till underleverantörer:

– Nu är det bra att i detta avseende vara i framkanten av utvecklingen och skörda frukterna i god tid.

– Här i Österbotten genomförs många hållbarhetsåtgärder, men vi glömmer att kommunicera om dem. Det lönar sig att kontakta Hanna, så kan man tillsammans överväga mål och nödvändiga åtgärder, uppmuntrade företagsrådgivaren Olav Nylund.

Förbered dig och var redo – effekterna påverkar indirekt alla

IMG 8063

Under Hållbarhetsturnén diskuterades även tillgängliga investerings- och företagsstöd, stora investeringar som är på gång i regionen och de effekter de omedelbart medför för hela regionen.

– Det finns stöd till företagsutveckling, innovationer, investeringar och anställning av nya medarbetare. Tveka inte att kontakta oss, så kan vi bedöma situationen och kartlägga olika möjligheter, betonade direktör för företagstjänster Kjell Nydahl och fortsatte:

– Det planeras många stora investeringar i Österbotten, så det lönar sig för varje företag att förbereda sig på något sätt. Även om du själv inte blir en underleverantör, måste du vara medveten om att det kommer att ske många förändringar på marknaden i kölvattnet av dessa investeringar, och deras effekter påverkar indirekt alla.

Även om kontrakten sannolikt kommer att gå till stora företag, behöver dessa stora företag även mindre företag som underleverantörer:

– Se till att ditt företag har nödvändiga kvalitetscertifikat i ordning, ta hand om avtalen och dokumentera ändringarna, påpekade företagsrådgivarna.

 

Vi tackar alla deltagare för de många diskussioner som fördes under Hållbarhetsturnén och för de frågor som ställdes! Vi tackar våra ägarkommuner och företagarföreningar för samarbetet!

 ‹ Gå till "Nyheter"

VASEKs företagsrådgivare nu del av det nationella nätverket för Företagarens ekonomihjälp

26.02.2024 | Nyheter
Fakturorna hopar sig, kassan ser tom ut, försäljningen går trögt, och det är svårt att hitta kunder. Företagarens vardag kan ibland vara utmanande. Genom Företagarens ekonomihjälp får företagaren förtroligt, kostnadsfritt och sakkunnigt stöd och rådgivning.
Läs mera

Starta eget-guide för blivande företagare 2024 har publicerats

15.02.2024 | Nyheter
I den nya Starta eget-guiden hittar du aktuell information som hjälper dig när du grundar ditt företag.
Läs mera

Ny flygfrakttjänst från Vasa – Jetpak levererar från dörr till dörr

06.02.2024 | Nyheter
Från och med i höst har Jetpak erbjudit sina tjänster för utgående frakt också från Vasa. Jetpak erbjuder snabba leveranser med flygfrakt från dörr till dörr.
Läs mera

Från föräldraledig till företagare och chef

30.01.2024 | Nyheter
När föräldraledigheten var slut och det var dags att återgå till arbetet, började Caroline Silfver fundera på alternativ. Helg- och kvällsarbetet inom service- och restaurangbranschen där hon jobbat som restonom lockade inte längre, och istället valde hon att förverkliga idén om att grunda eget städföretag.
Läs mera

Verkningarna av de investeringar som planerats inom GigaVaasa sträcker sig över hela Finland

22.01.2024 | Nyheter
I modellen för verkningsfullheten har de direkta och indirekta verkningarna på sysselsättningen, produktionen, värdeökningen och skatteinkomsterna av projekthelheten av de investeringar i batteriklustret som planerats i GigaVaasa-området i Vasa och Korsholm bedömts liksom också den regionala inriktningen av verkningarna på Vasaregionen och hela landet.
Läs mera

Pilotgrupp ger nystart till hållbarhetsarbete och cirkulärt tänkande

19.01.2024 | Nyheter
Pilotgruppen för projektet Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner samlades för första gången den 17 januari. Över 30 företag var på plats vid kick-off-evenemanget för att nätverka och lära känna varandra.
Läs mera

Kundantalet både sjunker och stiger

16.01.2024 | Nyheter
Statistiken för verksamhetsåret 2023 visar tillväxt inom startrådgivningen på Nyföretagscentrum Startia, medan befintliga företag inte sökte sig lika ofta till rådgivningstjänsterna. Under året nådde verksamheten hos VASEK och Startia sammanlagt 874 företag (2022: 1 193) och 639 personer som planerade att starta företag (2022: 524).
Läs mera

Projektet Bothnian Coastal Route gör debut på norra Europas största resemässa

16.01.2024 | Nyheter
Bothnian Coastal Route är ett projekt som innefattar 13 destinationer längs kustrutten runt Bottenviken och över Kvarken. Under 2024 kommer projektet att delta i 8-10 mycket viktiga europeiska marknadsföringsevenemang som riktar sig till researrangörer. Det första är Matka Workshop Day i Helsingfors i januari.
Läs mera