Hållbarhet och investeringar diskuterades under VASEKs jubileumsturné

31.10.2023

IMG 9528Under VASEKs 20-årsjubileum besökte Hållbarhetsturnén samtliga av VASEKs ägarkommuner. Turnén startade i mitten av september och avslutades i slutet av oktober. Totalt deltog närmare 200 personer för att nätverka, samt lära sig om företagets hållbarhetsarbete, hållbarhetskommunikation, tillgängliga företagsstöd och förberedelser för stora investeringar planerade för Vasaregionen.

Kartlägg nuläget, sätt mål, ta ett steg i taget och följ med framstegen

IMG 8001

Projektchef för cirkulär ekonomi Hanna Malkamäki betonade orsakerna till varför varje företag bör överväga hållbarhetsåtgärder och sträva efter företagsverksamhet som följer principerna för cirkulär ekonomi:

– Vi kan inte tänka att små länder som Finland inte har någon betydelse i det större sammanhanget jämfört med länder såsom Kina. Vi kan heller inte tänka att om Kina delades upp i flera regioner med 5 miljoner invånare, så skulle åtgärder i dessa regioner inte längre ha någon betydelse.

– Var inte rädd för att sätta mål och ta det första steget. Sedan går man framåt steg för steg. Allt behöver inte göras omedelbart. Det räcker med att målen är definierade och det gör inget om hela vägen mot målen inte är tydlig omedelbart, det blir klart under resans gång. Siffror talar högre än ord, således är mål och uppföljning av dem viktigt, påminde Malkamäki.

Företagsrådgivare Antti Alasaari berättade vid evenemanget i Laihela att han hade observerat vid Alihankinta-mässan att ansvaret för hållbarhetsrapportering gradvis kommer att överföras från stora företag till underleverantörer:

– Nu är det bra att i detta avseende vara i framkanten av utvecklingen och skörda frukterna i god tid.

– Här i Österbotten genomförs många hållbarhetsåtgärder, men vi glömmer att kommunicera om dem. Det lönar sig att kontakta Hanna, så kan man tillsammans överväga mål och nödvändiga åtgärder, uppmuntrade företagsrådgivaren Olav Nylund.

Förbered dig och var redo – effekterna påverkar indirekt alla

IMG 8063

Under Hållbarhetsturnén diskuterades även tillgängliga investerings- och företagsstöd, stora investeringar som är på gång i regionen och de effekter de omedelbart medför för hela regionen.

– Det finns stöd till företagsutveckling, innovationer, investeringar och anställning av nya medarbetare. Tveka inte att kontakta oss, så kan vi bedöma situationen och kartlägga olika möjligheter, betonade direktör för företagstjänster Kjell Nydahl och fortsatte:

– Det planeras många stora investeringar i Österbotten, så det lönar sig för varje företag att förbereda sig på något sätt. Även om du själv inte blir en underleverantör, måste du vara medveten om att det kommer att ske många förändringar på marknaden i kölvattnet av dessa investeringar, och deras effekter påverkar indirekt alla.

Även om kontrakten sannolikt kommer att gå till stora företag, behöver dessa stora företag även mindre företag som underleverantörer:

– Se till att ditt företag har nödvändiga kvalitetscertifikat i ordning, ta hand om avtalen och dokumentera ändringarna, påpekade företagsrådgivarna.

 

Vi tackar alla deltagare för de många diskussioner som fördes under Hållbarhetsturnén och för de frågor som ställdes! Vi tackar våra ägarkommuner och företagarföreningar för samarbetet!

 ‹ Gå till "Nyheter"

Mjöli Bakery är Startias årets nyföretagare 2024 i Vasaregionen

13.06.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt Mjöli Bakery (Bageri Eken Ab Oy) till årets nyföretagare i Vasaregionen. Företaget ägs och drivs av Eva Marttila, en målmedveten bagare och konditorimästare som vunnit medaljer för sina kreativa och ekologiska hantverksbröd. Mjöli kännetecknas av företagarens intresse att hela tiden utveckla utbudet och verksamheten.
Läs mera

Företagets ekonomi – Vikten av budgetering kan inte överskattas

11.06.2024 | Nyheter
Som företagare är ekonomiförvaltning avgörande för företagets framgång. Budgetering är ett effektivt verktyg som hjälper till att hålla ekonomin i skick och säkerställa att företaget fungerar lönsamt.
Läs mera

Företagens beredskap – hur fungerar ditt företag i undantagsförhållanden?

06.06.2024 | Nyheter
Det rådande världsläget med pandemier och krig i Europa har visat att företagare måste vara förberedda också för de mest skrämmande scenarierna.
Läs mera

Långsiktiga åtgärder för en hållbar region  

05.06.2024 | Nyheter
VASEK jobbar långsiktigt för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Vasaregionen. För tillfället pågår tretton olika regionutvecklingsprojekt där VASEK är huvud- eller medpart. Nya projekt och åtgärder för hållbar utveckling i regionen planeras dessutom kontinuerligt.
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

04.06.2024 | Nyheter
VASEK har stängt i juli 8.–28.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 1.7.–31.7.2024.
Läs mera

Laihian Autotarvikes verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet

04.06.2024 | Nyheter
Tryggheten i en fast tjänst som verkstadschef med allt vad det innebär hindrade inte Jussi Rauhala. I somras lämnade han efter 17 år livet som anställd på en av nejdens bilaffärer för att överta sin fars reservdelsbutik i Laihela. Laihian Autotarvike Oy:s verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet.
Läs mera

EnergyVaasa satsar på ungas intresse för matematik och naturvetenskaper 

29.05.2024 | Nyheter
EnergyVaasa delar i år för första gången ut ett stort antal stipendier som öronmärkts till elever med god framgång inom matematik och naturvetenskaper. Med stipendiet vill energiklustrets företag aktivt vara med och främja barn och ungdomars intresse för kunskap som har stor betydelse för företagen i regionen.
Läs mera

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera