Vastuullisuus ja investoinnit puhuttivat VASEKin juhlakiertueella

31.10.2023

IMG 9528VASEKin 20-vuotisjuhlavuoden Vastuullisuuskiertue kiersi kahdeksan tapahtuman verran kaikissa VASEKin omistajakunnissa. Syyskuun puolessa välissä alkanut kiertue saatiin päätökseen lokakuun lopulla. Yhteensä lähes 200 osallistujaa tuli mukaan verkostoitumaan sekä kuulemaan yrityksen vastuullisuustyöstä, vastuullisuusviestinnästä, saatavilla olevista yritystuista sekä valmistautumisesta Vaasan seudulle suunniteltuihin suurinvestointeihin.

Kartoita nykytila, aseta tavoitteet, ota askel kerrallaan ja seuraa edistymistä

IMG 8001Kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki painotti syitä, miksi jokaisen yrityksen pitäisi miettiä vastuullisuustoimenpiteitä ja pyrkiä kiertotalouden periaatteiden mukaiseen liiketoimintaan:

– Emme voi ajatella, ettei pienillä mailla kuten Suomella olisi mitään merkitystä isossa kuvassa, verrattuna esimerkiksi Kiinaan. Emme voi myöskään ajatella, että jos Kiina jaettaisiin useaan 5 miljoonan asukkaan alueeseen, ei niiden alueiden toimenpiteillä enää olisi mitään merkitystä.

– Älä pelkää asettaa tavoitteita ja ottaa sitä ensimmäistä askelta kiertotalouden polulla. Sen jälkeen edetään eteenpäin askel kerrallaan. Kaikkea ei tarvitse tehdä heti. Riittää, että on tavoitteet määriteltynä, eli ei haittaa, vaikka koko tie kohti tavoitteita ei olisikaan heti selvillä, se selviää kyllä matkan aikana. Numerot puhuvat kovempaa viestiä kuin sanat, siksi tavoitteet ja niiden seuranta on tärkeää, Malkamäki muistutti kuulijoita.

Yritysneuvoja Antti Alasaari kertoi Laihian tilaisuudessa havainneensa Alihankinta-messuilla, että vastuullisuusraportoinnin vastuu tullaan vähitellen vyöryttämään isoilta yrityksiltä alaspäin alihankkijoille:

– Nyt on hyvä olla tässä asiassa niin sanotusti 'etupellos' ja kerätä hedelmät kotiin jo hyvissä ajoin.

– Täällä Pohjanmaalla tehdään paljon vastuullisuustoimenpiteitä, mutta unohdamme viestiä niistä. Kannattaa ottaa yhteyttä Hannaan, niin voimme yhdessä miettiä tavoitteita ja tarvittavia toimenpiteitä, yritysneuvoja Olav Nylund kannusti.

Valmistaudu ja varaudu – vaikutukset heijastuvat epäsuorasti kaikkiin

IMG 8063

Vastuullisuuskiertueen aikana paneuduttiin myös saatavilla oleviin investointi- ja yritystukiin, seudulle tulossa oleviin suurinvestointeihin ja niiden väistämättä mukanaan tuomiin vaikutuksiin koko seudulle.

– Yrityksen kehittämiseen, innovaatioihin, investointeihin ja uusien työntekijöiden palkkaamiseen on tukia saatavilla. Ota rohkeasti meihin yhteyttä, niin voimme arvioida tilanteen ja kartoittaa eri mahdollisuudet, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl painotti ja jatkoi:

– Vaasan seudulle on suunnitteilla monia suuria investointeja, joten jokaisen yrityksen kannattaa valmistautua niihin jollain lailla. Vaikka ei itse ryhtyisikään alihankkijaksi, täytyy olla tietoinen siitä, että markkinoilla tulee tapahtumaan monia muutoksia näiden investointien vanavedessä ja niiden vaikutukset heijastuvat epäsuorasti kaikkiin.

Vaikka urakat todennäköisesti menevät suurille yrityksille, tarvitsevat nämä suuret hieman pienempiä yrityksiä alihankkijoikseen:

– Katso, että yrityksessäsi on tarvittavat laatusertifikaatit kunnossa, huolehdi sopimuksista ja niiden muutosten kirjaamisesta, yritysneuvojat ohjeistivat.

 

Kiitämme kaikkia osallistujia Vastuullisuuskiertueen aikana käydyistä monista keskusteluista ja esitetyistä kysymyksistä! Kiitos yhteistyöstä omistajakunnillemme sekä yrittäjäyhdistyksille!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää