Vastuullisuus ja investoinnit puhuttivat VASEKin juhlakiertueella

31.10.2023

IMG 9528VASEKin 20-vuotisjuhlavuoden Vastuullisuuskiertue kiersi kahdeksan tapahtuman verran kaikissa VASEKin omistajakunnissa. Syyskuun puolessa välissä alkanut kiertue saatiin päätökseen lokakuun lopulla. Yhteensä lähes 200 osallistujaa tuli mukaan verkostoitumaan sekä kuulemaan yrityksen vastuullisuustyöstä, vastuullisuusviestinnästä, saatavilla olevista yritystuista sekä valmistautumisesta Vaasan seudulle suunniteltuihin suurinvestointeihin.

Kartoita nykytila, aseta tavoitteet, ota askel kerrallaan ja seuraa edistymistä

IMG 8001Kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki painotti syitä, miksi jokaisen yrityksen pitäisi miettiä vastuullisuustoimenpiteitä ja pyrkiä kiertotalouden periaatteiden mukaiseen liiketoimintaan:

– Emme voi ajatella, ettei pienillä mailla kuten Suomella olisi mitään merkitystä isossa kuvassa, verrattuna esimerkiksi Kiinaan. Emme voi myöskään ajatella, että jos Kiina jaettaisiin useaan 5 miljoonan asukkaan alueeseen, ei niiden alueiden toimenpiteillä enää olisi mitään merkitystä.

– Älä pelkää asettaa tavoitteita ja ottaa sitä ensimmäistä askelta kiertotalouden polulla. Sen jälkeen edetään eteenpäin askel kerrallaan. Kaikkea ei tarvitse tehdä heti. Riittää, että on tavoitteet määriteltynä, eli ei haittaa, vaikka koko tie kohti tavoitteita ei olisikaan heti selvillä, se selviää kyllä matkan aikana. Numerot puhuvat kovempaa viestiä kuin sanat, siksi tavoitteet ja niiden seuranta on tärkeää, Malkamäki muistutti kuulijoita.

Yritysneuvoja Antti Alasaari kertoi Laihian tilaisuudessa havainneensa Alihankinta-messuilla, että vastuullisuusraportoinnin vastuu tullaan vähitellen vyöryttämään isoilta yrityksiltä alaspäin alihankkijoille:

– Nyt on hyvä olla tässä asiassa niin sanotusti 'etupellos' ja kerätä hedelmät kotiin jo hyvissä ajoin.

– Täällä Pohjanmaalla tehdään paljon vastuullisuustoimenpiteitä, mutta unohdamme viestiä niistä. Kannattaa ottaa yhteyttä Hannaan, niin voimme yhdessä miettiä tavoitteita ja tarvittavia toimenpiteitä, yritysneuvoja Olav Nylund kannusti.

Valmistaudu ja varaudu – vaikutukset heijastuvat epäsuorasti kaikkiin

IMG 8063

Vastuullisuuskiertueen aikana paneuduttiin myös saatavilla oleviin investointi- ja yritystukiin, seudulle tulossa oleviin suurinvestointeihin ja niiden väistämättä mukanaan tuomiin vaikutuksiin koko seudulle.

– Yrityksen kehittämiseen, innovaatioihin, investointeihin ja uusien työntekijöiden palkkaamiseen on tukia saatavilla. Ota rohkeasti meihin yhteyttä, niin voimme arvioida tilanteen ja kartoittaa eri mahdollisuudet, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl painotti ja jatkoi:

– Vaasan seudulle on suunnitteilla monia suuria investointeja, joten jokaisen yrityksen kannattaa valmistautua niihin jollain lailla. Vaikka ei itse ryhtyisikään alihankkijaksi, täytyy olla tietoinen siitä, että markkinoilla tulee tapahtumaan monia muutoksia näiden investointien vanavedessä ja niiden vaikutukset heijastuvat epäsuorasti kaikkiin.

Vaikka urakat todennäköisesti menevät suurille yrityksille, tarvitsevat nämä suuret hieman pienempiä yrityksiä alihankkijoikseen:

– Katso, että yrityksessäsi on tarvittavat laatusertifikaatit kunnossa, huolehdi sopimuksista ja niiden muutosten kirjaamisesta, yritysneuvojat ohjeistivat.

 

Kiitämme kaikkia osallistujia Vastuullisuuskiertueen aikana käydyistä monista keskusteluista ja esitetyistä kysymyksistä! Kiitos yhteistyöstä omistajakunnillemme sekä yrittäjäyhdistyksille!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Ensimmäinen askel oli se suurin

04.12.2023 | Uutiset
Vaikka Jukka Hämäläisellä oli 23 vuoden kokemus yrittämisestä ja takanaan muutama vuosi sitten toteutettu mittava yritysosto, hän ei ollut aiemmin hyödyntänyt VASEKin palveluja. Nyt hän on investointituen hakemisen kautta saanut paremman käsityksen kehitysyhtiön palveluista ja haluaa suositella kaikille yrittäjille aika ajoin pysähtymistä ja miettimistä, millaista apua voisi hakea yrittämisen eri tilanteisiin ja käännekohtiin.
Lue lisää

GigaVaasa-työ on ollut maratonin sijaan ultramaraton

30.11.2023 | Uutiset
GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovalta on työskennellyt akkutehdasalueen parissa viisi vuotta. Työtä mahdollistaa osaltaan innovaatio- ja ekosysteemisopimuksen puitteissa toteutettu Älykäs ja kestävä akkuarvoketju -hanke.
Lue lisää

EnergyVaasan saama kansainvälistymispalkinto on yhteisesti ansaittu

24.11.2023 | Uutiset
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen.
Lue lisää

Haluaako yrityksesi olla mukana bisneksessä vielä viiden vuoden kuluttua?

20.11.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä tuo tulleessaan vaatimuksia kaiken kokoisille yrityksille. Vaatimuksia esimerkiksi hiilijalanjäljen, jäljitettävyyden ja materiaalien suhteen voivat asettaa paitsi viranomaiset, myös asiakkaat, joten tiedon ja osaamisen puute aiheuttaa suuria riskejä tulevaisuuden liiketoimintaa ajatellen. Olemalla osa ratkaisua, samalla hyötyen muutoksen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, voidaan luoda uusia liiketoimintamalleja, saada uusia asiakkuuksia ja löytää merkittäviä rahoituskanavia.
Lue lisää

Lankapuoti ja studio saivat parissa päivässä uudet toimitilat

13.11.2023 | Uutiset
Joskus palapelin palaset loksahtelevat paikoilleen ilman ylimääräistä pyörittelyä, ja näin kävi myös syksyllä, kun Pitkänlahdenkadun ja Konepajankadun kulmassa liiketilan omistava valokuvausalan yrittäjä Esa Siltaloppi otti yhteyttä VASEKin Stefan Råbackiin ja pyysi vinkkejä yrityksistä, joita voisi kiinnostaa edellisten vuokralaisten jälkeen vapautunut liiketila. Stefan ohjasi Esan eteenpäin VASEKilla toimitila-asioista vastaavalle yritysneuvojalle sekä nettiin tutustumaan Vaasan seudun tontti- ja toimitilarekisteriin.
Lue lisää

Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

07.11.2023 | Uutiset
On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.
Lue lisää

Vastuullisuus ja investoinnit puhuttivat VASEKin juhlakiertueella

31.10.2023 | Uutiset
VASEKin 20-vuotisjuhlavuoden Vastuullisuuskiertue kiersi kahdeksan tapahtuman verran kaikissa VASEKin omistajakunnissa. Syyskuun puolessa välissä alkanut kiertue saatiin päätökseen lokakuun lopulla. Yhteensä lähes 200 osallistujaa tuli mukaan verkostoitumaan sekä kuulemaan yrityksen vastuullisuustyöstä, vastuullisuusviestinnästä, saatavilla olevista yritystuista sekä valmistautumisesta Vaasan seudulle suunniteltuihin suurinvestointeihin.
Lue lisää

Vaasan ja Uumajan välistä yhteyttä kehitetään vihreäksi kuljetuskäytäväksi

25.10.2023 | Uutiset
Vaasan kaupunki, Uumajan kunta, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline ja Kvarken Ports ovat tehneet aiesopimuksen vihreästä kuljetuskäytävästä Uumajan ja Vaasan välille.
Lue lisää