Grannarna grundade ett café – Välkommen!

20.06.2013

Café Salteriet i Svedjehamn i Björköby har fått nya ivriga företagare. Karin Dahlström och Gunilla Sandler fortsätter i Björköby UF:s fotspår genom att sköta strandcaféet i Svedjehamn under sommarmånaderna.

Caféet med C-utskänkningstillstånd erbjuder förutom kaffe och förfriskningar, även salta och söta bakelser samt lunchsallader och soppor. De nyblivna företagarna vill tillreda maten i caféets kök och utnyttja lokalt producerade livsmedel så långt det är möjligt.

- Menyn kommer att innehålla fisk som är fångad i Kvarken, samt bär och grönsaker som växer här, berättar Sandler.

- Och också en av Björköbys absoluta specialiteter, nämligen rökt lamm, tillägger Dahlström.

De nyblivna företagarna Karin Dahlström och Gunilla Sandler önskar såväl lokala gäster som längre ifrån komna resenärer, välkomna till det natursköna Björköby.

Länge påtänkt och snabbt förverkligat

De nyblivna företagarna bor som grannar i Björköby. Båda är entusiastiska över sin caféverksamhet och de vill erbjuda helhetsupplevelser till sina kunder. Båda har stadigvarande jobb inom helt andra branscher – Dahlström är journalist och företagare i mediebranschen och Sandler är överinspektör på Regionförvaltningsverket. Bägge två har relativt respektabel mängd med arbetserfarenhet bakom sig och därför passar de inte in i den typiska nyföretagarprofilen.

- Jag har alltid drömt om att sköta ett café och undrat var jag kunde hitta ett lämpligt ställe. Jag blev intresserad direkt då jag fick veta att Café Salteriet söker en ny företagare, berättar Dahlström.

- Då Gunilla anmälde sitt intresse att bli min partner var saken klar från vår sida.

Sandler och Dahlström valdes till caféets företagare bland sju andra sökande. De har rekryterat serverings- och kökspersonal till caféet under våren. Under den första sommaren är det en kock från Lahtis, som undervisar blivande kockar som huvudsyssla, som har ansvar över caféets meny och köksrutiner.

I mitten av världsnaturarvet

Café Salteriet är beläget mitt i världsnaturarvet, precis intill de berömda DeGeer-moränerna och utsiktstornet Saltkaret. I närheten ligger även en naturskön vandringsled, som används av turister och folk som bor i närområdet.

- Vi vill samarbeta med andra företagare som erbjuder sin service i världsarvsområdet, precis som vi gör med lokala producenter, menar Sandler.

Det praktiska samarbetet har redan diskuterats med andelslaget Kvarken Guides. De ordnar guidade utflykter till Björköby på sommartorsdagar, och vid beställning även andra tider.

Tack vare bra skyltar är vägen till Café Salteriet lätt att hitta.

Det för tillfället enda caféet med matservering i Björköby vill betjäna kunder från både när och fjärran. Café Salteriet har öppet under sommarmånaderna varje dag kl. 10–22, borträknat privattillställningar som finns listade i bokningskalendern på www.salteriet.fi. Det är också möjligt att boka caféet eller ett mötesrum för en privattillställning via samma sida. Ett antal helger är ännu lediga för exempelvis sommarbröllop.

Text och bilder: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia

 

Bekanta dig med Unescos världsarv

Andelslaget Kvarken Guides ordnar guidade rundturer från Vasa torg till Svedjehamn i Björköby. De guidade rundturerna ordnas under sommarmånaderna på torsdagar. Programinnehållet är riktad speciellt till barnfamiljer, men passar utmärkt till alla som är intresserade av ett kompakt starkpaket om Kvarkens natur. Mera information hittar du på www.kvarkenguides.fi



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera