Från hobby till projektodling och aktiebolag

13.09.2022

Taylor 2Ulrica Taylor från Karperö grundade företaget Ecogai Ab för att kunna satsa mer på sitt stora odlingsintresse. Hon driver nu för första året en projektodling i Veikars enligt konceptet ”Market Gardening”.

”Market Gardening” är en form av odlingskoncept som fokuserar på jordhälsa och ekologisk odling. Kännetecknande för metoden är att man odlar många olika grödor småskaligt, men samtidigt också effektivt. Ulrica Taylor driver vid sidan om sitt normala arbete företaget Ecogai Ab inom just denna bransch.

Taylor 7

Ulrica Taylor, bosatt i Karperö och till vardags pedagogisk planerare på Korsholms kommun, har fått odlingsintresset med modersmjölken. I föräldrahemmet odlades det grönsaker av alla slag, och grunden för den växande odlingsglädjen lades där.

– På somrarna fick jag och min syster långa listor av mamma med uppgifter som vi skulle utföra i trädgården medan hon var på jobbet, minns Ulrica och skrattar.

Det stora intresset vaknade dock först när hon själv fick familj, egen tomt och egnahemshus.

– Odlat har jag nu gjort hemma i 20 år men företagare blev jag ganska nyligen. Allt började då Älvbyarnas Byaförening kontaktade mig med anledning av sitt omställningsprojekt med fokus på mat, hållbar odling och lokal gemenskap, förklarar Ulrica.

På föreningens initiativ driver nu Ulrica en egen, hållbar grönsaksodling i Veikars, där hon arrenderar en hektar mark av Korsholms kommun.

– Odlingsprojektet sker enligt Market Gardening-modellen, vilket betyder att jag odlar småskaligt och med minsta möjliga bearbetning av jorden. Inga maskiner används. Skörden ska säljas till lokala restauranger, via Reko-ringar och genom direktförsäljning till konsumenter, bland annat via en kiosk här i Veikars, berättar Ulrica vidare.

Taylor 5På Ulricas odlings finns i år bland annat frilandsgurka, ärter och bönor, solros, potatis, krasse och kryddtagetes, lavendel, gurkört, fänkål och andra delikatesser som bland annat säljs till lokala restauranger som uppskattar närodlat och ekologiskt. Även solrosorna har Ulrica beställningar på, liksom många av de andra produkterna hon odlar.

Huvudsyftet är att skapa odlingsintresse bland allmänheten, bygga ett community och få till stånd en samlingspunkt i byn. Tanken är nämligen att andra ska bjudas in till odlingen också framöver.

– Produkterna är inte själva poängen, utan konceptet, tillägger hon.

För att kunna förverkliga projektodlingen var det enda rätta att starta eget företag, något hon vände sig till Startia och företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars för att få hjälp med.

– Jag får ju ingen lön för arbetet, försäljningen är den enda intäkten och det mest fördelaktiga i mitt fall var att grunda ett aktiebolag. Vid Startia fick jag både goda råd och konkret hjälp med allt som skulle göras vid uppstarten – det känns verkligen lyxigt att ha tillgång till sådana tjänster helt gratis, konstaterar Ulrica.

Taylor 8Lavendel som Ulrica själv drivit upp från frö.

– Ulrica var väl förberedd och hade en gedigen kunskap om branschen som gjorde det lätt att gå vidare, konstaterar i sin tur Räihä-Pundars. Ett aktiebolag var, trots att det är lite mera tungrott än firma, ett bättre alternativ eftersom Ulrica gärna reinvesterar intäkterna då hon inte har behov att lyfta lön ur företaget.

Verksamheten är ännu i sin linda och ska utvecklas mycket framöver.

– Jag kom i gång med själva odlingen ganska sent i år och är förvånad över hur bra skörd jag hunnit få trots det. Vädret har varit gynnsamt och jag har haft god hjälp både av lokala entreprenörer och från kommunens sida, konstaterar Ulrica, som värdesätter samarbetet med andra lokala företagare.

I vinter ska nästa säsong planeras och arbetet med uppköpare i olika former utvecklas.

– Jag har redan beställningar från olika restauranger, till exempel på krasse, kryddtagetes och annat som används i gourmetmatlagning, men jag hoppas kunna etablera ett samarbete också med skolor och daghem i kommunen. Ur den synpunkten kan projektodlingen användas bland annat i undervisningssyfte.

Taylor 12Krasse och kryddtagetes används i matlagningen och som dekoration på lokala gourmetrestauranger.

Ett växthus finns också i planerna.

– Jag är väldigt nyfiken och vill testa nya sorter hela tiden – även om ingen kanske vill köpa dem, ler Ulrica, som numera gått ner i arbetstid för att hinna sköta sin odling och sitt företag.

Hon känner sig trygg med att allt har gjorts rätt från början, och vet att hon också framöver kommer att kontakta sin företagsrådgivare på Startia när nya frågor dyker upp.

 

Text och bilder: Anna Sand / bySand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Hållbarhetskväll för turismföretag

22.09.2022 | Nyheter
Projektet Hållbart Österbotten ordnade 6.9 en informationskväll med hållbarhetsinspiration på Nanoq i Jakobstad. Som inspiratör fungerade Gustav Stenbeck som har bland annat jobbat som hållbarhetschef för Petter Stordalen (Nordic Choice Hotels) och hjälpt företag som ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux och Swedbank att utveckla sitt hållbarhetsarbete.
Läs mera

Köpare letar efter företag inom produktion och handel

21.09.2022 | Nyheter
Företagsrådgivare på Startia och VASEK föreslår som ett alternativ för dem som planerar att starta eget att köpa ett företag som redan är verksamt. Men även de som är intresserade av att köpa ett företag är ofta i kontakt med VASEK och frågar vilka typer av företag som är till salu.
Läs mera

Bli en del av lösningen genom att göra mer än minimikraven

15.09.2022 | Nyheter
Under eftermiddagsseminariet som ordnades av Projektet Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen och Green Building Council Finland den 7 september förberedde man sig för den cirkulära ekonomin och funderade på hur byggbranschen bör förnya sig själv. Ella Lahtinen från Green Building Council Finland påpekade att byggbranschen också vill vara en del av lösningen och inte bara en del av problemet, vilket...
Läs mera

Från hobby till projektodling och aktiebolag

13.09.2022 | Nyheter
”Market Gardening” är en form av odlingskoncept som fokuserar på jordhälsa och ekologisk odling. Kännetecknande för metoden är att man odlar många olika grödor småskaligt, men samtidigt också effektivt. Ulrica Taylor driver vid sidan om sitt normala arbete företaget Ecogai Ab inom just denna bransch.
Läs mera

Startia 30 år - Startia tidningen delas ut till varje hushåll

07.09.2022 | Nyheter
Hur startar du ett företag? Vilken hjälp kan du få för att starta eget? Vilka är de bästa tipsen för nya företagare från företag som är verksamma i Vasaregionen? Du hittar svar på dessa i Startia-tidningen, som delas ut idag 7.9. till varje hushåll i Vasaregionen.
Läs mera

Den andra ERUF-projektansökan i ekosystemavtalet öppnas 15.9

06.09.2022 | Nyheter
Den första ERUF-projektansökan med anknytning till ekosystemavtalen utlystes i maj och den andra ansökningsomgången öppnas 15.9. Den här gången finns det cirka 565 000 euro att dela ut i finansiering för projekt, som främjar de tre åtgärdshelhetsmålen som fastslagits i Vasas ekosystemavtal: ett klimatneutralt Vasa 202X, utvecklande av hamnområdet och utvecklande av forskningsinfrastrukturen. Ansökningstiden går ut 19.10.2022.
Läs mera

Kvarken Brewery är Startias Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen

05.09.2022 | Nyheter
Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har utsett Korsholmsbaserade Kvarken Bryggeri Ab till Årets Nyföretagare 2022 i Vasaregionen. Företaget, som går under marknadsföringsnamnet Kvarken Brewery, grundades 2017 av Patrik Willför, Patrik Björkman och Tore Björkman.
Läs mera

Ändringar i avtalet mellan aktörerna på GigaVaasa-området – den aktiva diskussionen om hur man ska g

02.09.2022 | Nyheter
Det finska bolaget Grafintec Oy och det indiska Epsilon Advanced Materials, som har gjort en tomtreservering på GigaVaasa-området, har i ett börsmeddelande meddelat att de häver sitt samarbetsavtal. Vasa stad fortsätter dock förhandlingarna med båda företagen.
Läs mera