Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022

Taylor 2Ulrica Taylor Karperöstä perusti Ecogai Ab -yrityksen voidakseen panostaa enemmän suureen intohimoonsa eli viljelyyn. Hän vetää nyt ensimmäistä vuotta Market Gardening -konseptin mukaista projektiviljelyä Veikkaalassa.

”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.

Taylor 7Karperössä asuva ja arkisin Mustasaaren kunnalla pedagogisena suunnittelijana toimiva Ulrica Taylor on saanut viljelykiinnostuksensa äidinmaidossa. Lapsuudenkodissa kasvatettiin kaikenlaisia vihanneksia, ja siellä luotiin perusta viljelyn ilolle, joka vain kasvaa.

– Kesäisin äitini antoi minulle ja sisarelleni pitkät listat tehtävistä, joita hoitaisimme puutarhassa sillä aikaa, kun hän oli töissä, Ulrica muistelee nauraen.

Suuremmin kiinnostus heräsi kuitenkin vasta sitten, kun hän itse sai perheen, oman tontin ja omakotitalon.

– Kotona olen viljellyt 20 vuotta, mutta yrittäjä minusta tuli melko äskettäin. Kaikki alkoi, kun Itäisen Mustasaaren Jokikylät ry (Älvbyarnas Byaförening) otti minuun yhteyttä liittyen heidän projektiinsa, joka keskittyi ruokaan, kestävään viljelyyn ja paikalliseen yhteisöön, Ulrica selittää.

Yhdistyksen aloitteesta Ulrica pyörittää nyt omaa, kestävää vihannesviljelystä Veikkaalassa, jossa hänellä on käytössään Mustasaaren kunnalta vuokrattu hehtaarin suuruinen maa-ala.

– Viljelyprojekti tapahtuu Market Gardening -mallin mukaisesti, mikä tarkoittaa, että kasvatan pienimuotoisesti ja käsittelemällä maaperää mahdollisimman vähän. Koneita ei käytetä. Sato myydään paikallisiin ravintoloihin, Reko-rinkien kautta ja suoramyynnin kautta kuluttajille sekä myös kioskin kautta täällä Veikkaalassa, Ulrica jatkaa.

Taylor 5Ulrican palstalla kasvoi tänä vuonna avomaankurkkuja, herneitä ja papuja, auringonkukkaa, perunaa, krassia ja maustesamettikukkia, laventelia, purasruohoa, fenkolia ja muita herkkuja, joita myydään muun muassa paikallisiin ravintoloihin, jotka arvostavat lähi- ja luomuruokaa. Jopa auringonkukista Ulricalla on tilauksia, samoin kuin monista muistakin hänen kasvattamistaan tuotteista.

Pääasiallisena tavoitteena on herätellä viljelykiinnostusta yleisön keskuudessa, rakentaa yhteisöä ja saada aikaan kylälle kokoontumispaikka. Ajatuksena on, että viljelyyn kutsuttaisiin jatkossa myös muita mukaan.

– Tuotteet eivät ole itse pointti vaan konsepti, hän lisää.

Projektiviljelyn toteuttamiseksi ainoa oikea ratkaisu oli perustaa oma yritys, joten hän kääntyi Startian ja yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundarsin puoleen.

– Minähän en saa työstä palkkaa, vaan ainoat tulot tulevat myynnistä, ja siksi minun tapauksessani kannattavinta oli perustaa osakeyhtiö. Startiasta sain sekä hyviä neuvoja että konkreettista apua kaikkeen, mitä yritystä perustaessa pitäisi tehdä. Tuntuu todella luksukselta päästä tällaisten palveluiden pariin täysin maksutta, Ulrica sanoo.

Taylor 8Laventeli, jonka Ulrica kasvatti itse siemenistä.

– Ulrica oli hyvin valmistautunut ja hänellä oli vankka tietämys alasta, mikä helpotti etenemistä, toteaa puolestaan Räihä-Pundars. Osakeyhtiö – huolimatta siitä, että se on hieman raskaampi vaihtoehto kuin toiminimi – oli parempi vaihtoehto, sillä Ulrica sijoittaa mielellään tulot uudelleen, koska hänen ei tarvitse nostaa palkkaa yrityksestä.

Liiketoiminta on vielä lapsenkengissään, ja sitä on tarkoitus kehittää tulevaisuudessa paljon.

– Aloitin varsinaisen viljelyn melko myöhään tänä vuonna ja olen hämmästynyt siitä, kuinka hyvän sadon ehdin siitä huolimatta saada. Sää on ollut suotuisa ja minulla on ollut hyvää apua sekä paikallisilta yrittäjiltä että kunnan puolelta, toteaa yhteistyötä muiden paikallisten yrittäjien kanssa arvostava Ulrica.

Talven aikana suunnitellaan seuraavaa sesonkia ja työ erilaisten ostajien kanssa jatkuu.

– Minulla on jo tilauksia eri ravintoloista, esimerkiksi krassista, maustesamettikukista ja muista gourmet-ruoanlaitossa käytettävistä kasveista, mutta toivon voivani luoda kumppanuuksia myös kunnan koulujen ja päiväkotien kanssa. Tästä näkökulmasta projektiviljelyä voidaan käyttää muun muassa opetustarkoituksiin.

Taylor 12Krassia ja maustesamettikukkaa käytetään ruoanlaitossa ja koristeena paikallisissa gourmet-ravintoloissa.

Kasvihuone on myös suunnitelmissa.

– Olen erittäin utelias ja haluan testata uusia lajikkeita koko ajan – vaikka kukaan ei ehkä halua ostaa niitä, hymyilee Ulrica, joka on nyt pienentänyt työaikaansa hoitaakseen enemmän viljelyitään ja yritystään.

Hän luottaa siihen, että kaikki on tehty oikein heti alusta alkaen, ja tietää, että hän voi ottaa myös jatkossa yhteyttä yritysneuvojaansa Startiassa, kun uusia kysymyksiä ilmenee.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand / bySand
Suomennos: VASEK

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää