Framgångsrikt år för VASEK både operativt och ekonomiskt

03.03.2021

 20210210 100110

För Vasaregionens Utveckling Ab VASEK var år 2020 – som för så många andra företag och organisationer – väldigt exceptionellt. Exceptionellt på grund av en betydande ökning i kundantalet och den stora övergången till  distansjobb, men även på grund av de ekonomiska effekterna av förändringarna.

Kostnadsfördelningen ändrades märkbart till följd av nedskärningar i exempelvis inköp av tjänster, marknadsföringskostnader och resekostnader. Samtidigt satsade bolaget framförallt på att erbjuda företagstjänster och erhöll även extern finansiering för att stärka rådgivningstjänsterna i coronakrisen. Omsättningen för det regionala utvecklingsbolaget år 2020 var 2 042 618 euro och resultatet efter skatt uppgick till 61 741 euro.

– Operativt sett var vårt år utmanande men mycket framgångsrikt. Det totala antalet företagskunder fördubblades, framförallt som resultat av rådgivning om olika coronastöd och den ekonomiskt svåra situationen för många företag. Genom att internt koncentrera kapaciteten räckte våra resurser till för att hjälpa alla företagare och företag som vänt sig till oss. Förra året hjälpte vi företag i Vasaregionen med att ansöka om totalt över 8 miljoner euro i företagsstöd relaterat till coronasituationen, berättar verkställande direktör Stefan Råback.

Under året som var utmanande för företagen hände däremot också en hel del positiva saker. På Nyföretagscentrum Startia, som fungerar som en del av VASEK, betjänade man till och med 585 personer som planerade att starta eget och med vår hjälp grundades 181 nya företag i Vasaregionen. När det gäller befintliga företag, fanns det även under den ekonomiska krisen glädjande stort intresse för att utveckla och investera, och vi bistod i bland annat olika investerings- och utvecklingsstödsansökningar. Under det gångna året uppnåddes också goda resultat när det gäller ägar- och generationsskiften, med totalt 175 olika företag som kunder.

Under året pågick många intressanta etablerings- och expansionsprojekt i Vasaregionen, som VASEK var med och stödde i samarbete med olika parter.

– Flera av dessa har redan publicerats, såsom till exempel utvidgningen av TietoEVRYs verksamhet i Vasa. Nya arbetstillfällen har skapats i betydande antal i regionen, och dessa har samtidigt diversifierat sysselsättningsmöjligheterna inom olika sektorer. Allt som allt kan det noteras att Vasaregionen är av stort intresse just nu, konstaterar Råback nöjt.

Under år 2020 planerades återhämtningsåtgärder som ett omfattande regionalt samarbete och fokuserades på att främja Ekosystemavtalet 2021–2027 och till det relaterade stora projekt. De första och största satsningarna riktas till energiindustrins innovationsverksamhet och exportfrämjande samt till förberedandet av batteriindustriprojekt.

– Under året arbetade vi hårt för att få olika nationella satsningar till regionen. Ett exempel som kan nämnas är vårt Access-projekt inom turismbranschen, som var det enda i Österbotten som tilldelades arbets- och näringsministeriets nationella återhämtningsfinansiering för turismbranschen, berättar Råback.

– Av våra tre huvuduppgifter var det kanske regionmarknadsföringen och EnergyVaasa-klusterarbetet som led mest av coronaåret, eftersom vi blev tvungna att schemalägga regionmarknadsföringskampanjen på nytt på grund av corona och EnergyWeek beslutade vi slutligen att flytta fram till mars 2022. Arbetets tyngdpunkter och verksamhetsformer omorganiserades, med planeringen och genomförandet av EnergyVaasa Talks-webbinarserien under 2021 som ett bra exempel på detta, listar Råback upp.

Utvecklingsbolagets styrelse godkände bolagets bokslut vid bolagsstämman den 19 februari 2021 och revisionen är klar, bolagsstämman kommer att hållas i april.

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera