Frågat av företagsrådgivaren: Hur och varför försäkra sig själv?

12.11.2015

FragatLogoEnligt lagen om pension för företagare (FöPL) är det obligatoriskt för företagare bosatta och verksamma i Finland att försäkra sig själva. FöPL-försäkringen ska tecknas när företagarens arbetsinkomst, det vill säga arbetsinsatsens värde, uppgår till minst 7 502,14 euro per år (2015). När olika förmåner, till exempel ålders-, invalids-, deltids eller familjepensioner utbetalas till företagaren i olika livssituationer, fastställs de utifrån den FöPL-arbetsinkomst som företagaren har anmält. Också sjukdagpenningen beräknas utifrån arbetsinkomsten.

– Det lönar sig inte att försöka spara pengar i den här frågan utan du ska dimensionera arbetsinkomsten så att den ligger på en realistisk nivå, påminner Antti Alasaari som är företagsrådgivare på VASEK. – Kom ihåg att arbetsinkomsten ska motsvara den summa som du skulle betala i lön till någon annan som utför samma arbete som du.

Om företagaren inte tecknar en FöPL-försäkring inom sex månader från att företagsverksamheten har börjat, ska hen teckna den i efterskott, men då höjs avgiften på grund av försummelse. Höjningen beräknas från och med när verksamheten inleddes fram till det datum då försäkringsansökan mottagits vid ett pensionsförsäkringsbolag.

Årskiftet medför ändring i företagarens olycksfallsförsäkring

Experter inom försäkringsbranschen säger att företagaren är sitt företags viktigaste resurs. Därför ska hen alltid först tänka på sig själv: vad händer om hen blir arbetsoförmögen? Trots att FöPL, vid sidan av trafikförsäkringen, är den enda försäkringen som är obligatorisk för företagare, rekommenderar företagsrådgivarna i varje fall också olycksfallsförsäkring och livsförsäkring. Vakuutu 400px

Olycksfallsförsäkringen för företagare ändras från och med 1.1.2016. Försäkringen omfattade tidigare enbart företagarna med en ägarandel på över 50 % i ett företag i aktiebolagsform. Framöver får också alla som äger mindre än 50 % av företaget den här försäkringen, förutsatt att de är FöPL-försäkrade.

– Företagarna får ökad trygghet i de här fallen, berättar If Skadeförsäkringsbolag Ab:s försäljningschef Sanna Tiesmaa, – eftersom den lagstadgade olycksfallsförsäkringen, som förut omfattade företagarna som hade en ägarandel mindre än 51 %, endast täcker olycksfall som sker på arbetstid.

Olycksfallsförsäkringen för företagare kommer framöver att bestå av två delar: arbete och fritid. Företagaren får om hen vill välja endast en försäkring som täcker arbetstid men Tiesmaa uppmanar företagare att i varje fall teckna en försäkring som täcker olycksfallen i både arbete och på fritid, dygnet runt.

 

Det lönar sig att försäkra företagets egendom

Försäkringsbolagen erbjuder olika alternativ som skyddar företagets egendom. Det är bra att på förhand definiera vad försäkringen täcker och inte täcker. Beroende på vilken bransch företaget verkar i, kan det vara bra att tänka på en ansvarsförsäkring eller en transportförsäkring.

– Det är också vettigt att fundera på en rättsskyddsförsäkring, föreslår Alasaari. – Den hjälper dig om du blir tvungen att anlita en jurist vid tviste- eller brottmål eller vid ett tvistigt ansökningsärende.

Om företagets verksamhet avbryts till följd av en skada på egendom eller lokaler, ger avbrottsförsäkring möjlighet till ersättningar. Om företaget är beroende av ett annat företags verksamhet, är exempelvis underleverantör till ett annat företag, kan man överväga att teckna en leveransavbrottsförsäkring.

– Seriösa företagare bör inte snåla med försäkringar och försäkringsavgifter, fortsätter Alasaari. – Det är viktigt att vara medveten om riskerna kopplade till den egna situationen och utifrån dem fatta beslut om skydd.

 

Läs mera i länkarna nedan

http://www.yrittajat.fi/sv-FI/foretagarensperson/foplforsakringen/

http://www.yrittajat.fi/sv-FI/foretagarensperson/foretagarenssocialskydd/

https://www.if.fi/web/fi/yritysasiakkaat/vakuutuksemme/lakisaateinentapaturmavakuutus/lakimuutokset2016/pages/default.aspx (på finska)  

 

Närmare uppgifter

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera