Yritysneuvojalta kysyttyä: Miten ja miksi vakuuttaa itsensä?

12.11.2015

KysyttyaLogoSuomessa asuville ja toimiville yrittäjille pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen vakuutus. Se tulee ottaa, kun yrittäjän työtulo eli työpanoksen arvo on vähintään 7 502,14 euroa vuodessa (2015). Kun yrittäjälle eri elämäntilanteissa maksetaan etuisuuksia, esimerkiksi vanhuus-, työkyvyttömyys-, osa-aika- tai perhe-eläkkeitä, etuisuuksien määrä lasketaan yrittäjän ilmoittaman YEL-työtulon mukaan. Lisäksi se on sairauspäivärahan peruste.

– Yrittäjän ei kannata tässä asiassa yrittää säästää, vaan työtulo pitää mitoittaa realistiselle tasolle, muistuttaa VASEKin yritysneuvoja Antti Alasaari. – Pitää muistaa, että työtulon tulisi vastata sitä määrää, jonka yrittäjä maksaisi samasta työstä palkkana vastaavasta työstä työntekijälle.

Jos yrittäjä ei kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan aloittamisesta ole ottanut pakollista YEL-vakuutusta, hän joutuu ottamaan sen jälkikäteen ja vakuutusmaksuun lisätään laiminlyöntikorotus. Korotus lasketaan yrityksen toiminnan alkamisesta siihen päivään, jolloin vakuutushakemus on tullut eläkevakuutusyhtiöön.

Muutos yrittäjän tapaturmavakuutukseen vuodenvaihteessa

Vakuutusalan asiantuntijoiden mukaan yrittäjä itse on yrityksensä tärkein voimavara. Siksi hänen vakuutusasioissa pitääkin aina ensin ajatella itseään: mitä käy, jos joutuu työkyvyttömäksi? Mistä silloin saa leivän pöytään? Vaikka YEL onkin ainoa yrittäjälle pakollinen vakuutus – liikennevakuutuksen ohella –, yritysneuvojat suosittelevat yrittäjille lisäksi ainakin tapaturmavakuutusta ja henkivakuutusta.Vakuutu 400px

Yrittäjän tapaturmavakuutus muuttuu vuoden 2016 alusta lähtien. Aiemmin vakuutus kattoi ainoastaan ne yrittäjät, joiden omistusosuus yhtiömuotoisessa yrityksessä oli yli 50 %; jatkossa myös alle 50 % omistavat saavat vakuutuksen edellyttäen, että ovat YEL-vakuutettuja.

– Näissä tapauksissa yrittäjien turva paranee, kertoo Vahinkovakuutusyhtiö Ifin myyntipäällikkö Sanna Tiesmaa, sillä lakisääteinen tapaturmavakuutus, johon alle 51 % omistusosuuden omaavat yrittäjät aikaisemmin kuuluivat, kattaa vain työajan tapaturmat.

Yrittäjän tapaturmavakuutus koostuu jatkossa kahdesta osasta: työ- ja vapaa-ajasta. Halutessaan yrittäjä voi valita vain työajan vakuutuksen, mutta Tiesmaa kehottaa kuitenkin ottamaan vakuutuksen siten, että se kattaa tapaturmat työssä ja vapaa-aikana ympäri vuorokauden.

Yrityksen omaisuuskin kannattaa vakuuttaa

Vakuutusyhtiöillä on tarjota erilaisia vaihtoehtoja suojaamaan yrityksen omaisuutta. Vakuutuksen kattavuus on hyvä määrittää etukäteen. Yrityksen toimialasta riippuen yrittäjä voi pohtia myös toiminnan vastuuvakuutusta tai kuljetusvakuutusta.

– Oikeusturvavakuutustakin kannattaa miettiä, ehdottaa Alasaari. – Siitä on apua, jos joutuu turvautumaan lakimiesapuun riita- ja rikosasioissa tai riitaisissa hakemusasioissa.

Jos oman yrityksen toiminta keskeytyy yrityksen oman omaisuuden tai toimipaikan vahingoittumisen vuoksi, mahdollisuuden korvauksiin antaa keskeytysvakuutus. Jos yritys taas on riippuvainen toisen yrityksen toiminnasta eli toimii esimerkiksi jonkin yrityksen alihankkijana, voi harkita myös riippuvuuskeskeytysvakuutusta.

– Vakuutusasioissa ja -maksuissa ei itsensä vakavasti ottavan yrittäjän kannata pihistellä, jatkaa Alasaari. – Yrittäjän on tärkeä tiedostaa omaan tilanteeseensa liittyvät riskit ja päättää turvasta sen mukaisesti.

 

Lue lisää mm. linkeistä

http://www.yrittajat.fi/fi-FI/yrittajaihmisena/sosiaaliturvaopas/

https://www.if.fi/web/fi/yritysasiakkaat/vakuutuksemme/lakisaateinentapaturmavakuutus/lakimuutokset2016/pages/default.aspx

 

Lisätietoja

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää