”Förvänta dig inte resultat vid det första klicket” – E-handel är en gren som kräver flitighet

04.05.2023

pexels photomix company 230544
Leevi Parsama erbjöd riktlinjer för e-handelsföretagarnas framgång

Den 26 april anordnade Viexpo och VASEK ett informationstillfälle om lanseringen av Österbottens e-handelsklubbverksamhet. På evenemanget höll Leevi Parsama (på bilden nedan), en expert inom digital handel, ett inspirerande tal om de tio viktigaste framgångspunkterna för e-handel.

– E-handel är inte en lätt gren eftersom företagaren måste kunna mycket. Inte heller kan jobbet göras från åtta till fyra varje dag; det kräver ännu mer tid av företagaren. Men arbetet är enormt givande när försäljningen tar fart. De nätbutiker är mest framgångsrika där kunden förstås bäst och som skapar den bästa kundupplevelsen, sade Parsama.

IMG 7298r

Parsama betonade i sitt tal att kunderna bör sättas i centrum och satsas på för att skapa en optimal kundupplevelse. Företagaren måste veta hur kunderna beter sig på nätet. Vilka är konkurrensfördelarna och vad är löftet till kunden? 

– Ju starkare konkurrensfördelen är, desto svårare är den att replikera. Företagaren bör fråga vad som gör det egna företaget framgångsrikt och vilka andra företag på samma marknad är konkurrenterna. Kundförståelse är också viktigt. Vilka är de 100 bästa kunderna i din webbutik? Hur många av dem gör minst ett till köp?

Parsama påminde om att lyckad kundvärvning kräver systematiska åtgärder, samt experimentering och mätning av resultat.

– Förvänta dig inte resultat vid det första klicket. Olika kampanjer, marknadsföringsmeddelanden och annonser måste ständigt testas och sedan bör de, som visat sig fungera användas. Kom ihåg att se över din webbutik och produkternas ordning. Det är inte alls irrelevant vilka produkter som ligger högst upp i varje produktkategori. Sökfunktion i butiken bör även fungera så att kunden, som vet vad hen söker efter, hittar vad hen letar efter, påpekade Parsama.

”Kollegial sparring är det bästa sättet att lära sig”

IMG 7306rI tillställningen deltog e-handelsföretagare och företagsrådgivare

Företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars från VASEK uppmuntrar e-handelsföretagare att ta tillfället i akt och nätverka med andra e-handlare.

– Som Leevi sade i sitt tal: ”Genom kollegial sparring lär man sig bäst”. För att få ut det mesta möjliga av e-handelsklubbens verksamhet bör man även vara beredd på att dela med sig av sina egna erfarenheter och kunskaper. Andras erfarenheter kommer säkert också att vara till stor nytta för att utveckla din egen verksamhet. Storleken på företaget spelar ingen roll, e-handlare från alla sektorer är välkomna med, säger Räihä-Pundars.

Vad är en e-handelsklubb?

En e-handelsklubb är en inlärningsgrupp på 6–10 företag. Klubben träffas ungefär var sjätte vecka i de berörda företagens lokaler. Varje möte har ett tema som valts tillsammans. Exempel på teman är kundvärvning, teknologi, organisering av kundservice, svarstider, och olika verktyg.

Det finns redan 15 e-handelsklubbar i Finland och efter förra veckans informationstillfälle började vi sammanställa Österbottens egna e-handelsklubbar med de önskande företagen. Klubbarnas verksamhet kommer att starta i maj.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera