Företagshotell erbjuder fungerande utrymmen för företag – i Vasaregionen finns flera alternativ

28.09.2020

tim van der kuip CPs2X8JYmS8 unsplashFör ett nytt företag kan arbete på ett företagshotell medföra många fördelar: kommer bort från sitt eget köksbord och kan möta kunder i bekväma och professionella utrymmen. På ett företagshotell är det enkelt att nätverka med andra företagare, och man behöver inte i de tidiga stadierna av verksamheten veta vilka slags utrymmen företaget behöver. Företagshotellens avtal är ofta flexibla, så det är lätt att sedan flytta till egna utrymmen som lämpar sig för företagets behov.

Företagshotell är inte bara för nystartade företag, utan också för företag som arbetar med kombinationen dator och anställd känner sig ofta bekväma på ett företagshotell med skrivbord, mötesrum och sociala utrymmen. Att hyra eget kontor är ofta onödigt om företagets arbete är mobilt och ett kontor sällan behövs. I det fallet är företagshotellet ett utmärkt alternativ.

Nya Circle’s Edge

För närvarande finns fyra verksamma företagshotell i Vasaregionen där mindre företag kan hyra in sig i kontorsutrymmen. Det första företagshotellet som öppnades i Vasa var Wasa Business Center på Storalånggatan i Vasa centrum, där företagen, förutom kontorsutrymme, har tillgång till gemensamt kök och sociala utrymmen. Kenneth Krooks från Kvadraten annonserar också om nybygget Circle's Edge på Fågelberget i Korsholm som blir klart om cirka ett år.

– Vårt företagshotell är avsett för mikroentreprenörer och enmansföretag, oavsett bransch. Även om det är små teknologiföretag, designers eller bokförare, vill vi att alla skall passa in och vara till nytta för varandra. Ingen skall behöva känna sig utanför, och i kafferummet förs säkert många goda diskussioner som leder till att man får nyttiga tips, säger Krooks.

Månadsavgiften för företagshotellet hos Kvadraten är 175 euro.

Gratis provperiod vid Företagshotellet.fi

Företagshotellet.fi å sin sida erbjuder faciliteter för både stora och mindre företag, även i Vasa centrum. Utrymmena lämpar sig för alla typer av företag som behöver kontorsutrymme för en månad eller längre. För en månadsavgift får företagaren på Kyrkoesplanaden ett arbetsutrymme som passar dennes behov och möjlighet att använda mötesrum, lounge och kök.

– När olika aktörer från olika branscher verkar i lokalen skapas lätt nätverk och man kan till exempel använda sig av de tjänster som grannföretagaren erbjuder. Månadshyran för de moderna och konvertibla kontorslokalerna börjar från 200 euro, beroende på valt kontorsutrymme. Dessutom har vi ett erbjudande för nya företagare, att de endast betalar en administrationsavgift på 50 euro per månad för en arbetsstation i det öppna kontorslandskapet på Olympiagatan för de tre första månaderna. Denna betalning återbetalas om entreprenören tecknar ett tidsbundet hyreskontrakt efter denna provperiod, säger Stefan Pellfolk.

drew beamer Se7vVKzYxTI unsplash

Hållbar verksamhet i Wasa Innovation Center

Wasa Innovation Center erbjuder olika slags arbetsutrymmen för företag i Bockska hörnet. Där erbjuds kontor- eller arbetsutrymme samt faciliteter för att organisera evenemang. Även catering- och bastutjänster finns att tillgå.

–  I våra lokaler verkar ingenjörer, jurister, ekonomer och kulturfolk, och vi är mest attraktiva för innovatörer, utvecklare och för de som genomför nya lösningar. Vi skapar affärsverksamhet för våra entreprenörer både nationellt och internationellt. I våra lokaler kan man också delta i olika arbetsgrupper och forum, säger Sture Udd från Wasa Innovation Center och tillägger:

– Wasa Innovation Center är den enda byggnaden i Europa som är byggd av koldioxidneutrala byggmaterial och som endast använder förnybar energi – inte bara för elens och uppvärmningens del, utan omfattar också maten och drycken som serveras där. En entreprenör kan i sin marknadsföring använda det faktum att hen själv arbetar hållbart.

Vid HelloHub får man också stöd från gemenskapen

Den nyaste tillskottet till företagshotellen i Vasa är HelloHub som är verksamt i Teräsgränd. Man kan välja mellan ett månadsavgiftsavtal med tillgång till en arbetsstation inklusive HelloHubs övriga utrymmen, till exempel bokningsbara mötesrum. Den första månaden erbjuds till halva priset. Det finns också möjlighet att använda ett seriekort för sporadisk användning och dessa tider skall bokas i förväg. Seriekortet kan också användas för att boka mötesrum.

I HelloHubs kontor finns separata utrymmen för fysiska och online-möten, och det är möjligt att hyra dessa utrymmen också bara för en dag eller en kväll.

– Vi vill skapa det trevligaste stället att arbeta på i Vasa och satsar på gemenskapen, vilket vi också tror att våra hyresgäster önskar. Vår målgrupp är småföretagare som behöver ett representativt utrymme för kundmöten och som samtidigt vill vara med i vår gemenskap, säger Julia Olin.

Olin och Elin Nyman på HelloHub tror att olikheterna för rikedom till arbetsgemenskapen:

–  Därför hoppas vi att våra hyresgäster representerar olika branscher, åldersgrupper, kön och modersmål. I detta kontor gör vi vad vi älskar och gör det tillsammans med världens bästa kollegor. Det är viktigt för oss att det är roligt och att man hälsa på varandra när man kommer in genom dörren. HelloHub Communityn är också öppen för andra än hyresgäster. Med en årlig avgift på 50 euro kan man delta i olika föreläsningar och workshops samt after work-nätverksevenemang, säger Nyman.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera

Stig för verkningsfullhet ger en helhetsbild av arbetet inom innovationsekosystemet

21.03.2024 | Nyheter
Aktörerna inom Vasas ekosystemavtal har skapat en så kallad stig för verkningsfullhet som beskriver målen, insatserna och åtgärderna som görs inom ekosystemavtalet samt belyser framgångarna och hur de mäts.
Läs mera

Serveringstillstånd kräver egenkontroll

18.03.2024 | Nyheter
Restaurang- och caféföretagare i Finland behöver flera olika tillstånd och dokument för att bedriva sin verksamhet lagligt. Om restaurangen eller caféet planerar att servera alkoholhaltiga drycker över 2,8 procent krävs ett serveringstillstånd, som ger rätt att servera alkohol.
Läs mera

Ökad synlighet med små medel i fokus på den första marknadsföringskliniken

08.03.2024 | Nyheter
Den 7 mars samlades ett gäng egenföretagare hos Startia för att få tips på hur de kan förstärka sin marknadsföring och synas bättre bland potentiella kunder. Kvällens diskussion tog avstamp i företagarnas utmaningar och tog sedan riktning på hur man med små resurser kan få utmärkt synlighet – bara man fokuserar på rätt saker.
Läs mera