Flyttar flygvärldens ändringar passagerare från flyg till tåg?

07.11.2013

Area Vice President Rolf Backman från Finnair besökte Vasa 7.11 för att delta i tillställning där temat var flygtrafik. Tillställningen arrangerades av Österbottens handelskammare och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Närvarande var även Vasaregionens flygstrategigrupp, Travel Managers från regionens toppföretag samt aktörer från turismbranschen.

Flygbranschen och orsakerna till branschens stora utmaningar var tillställningens diskussionsämnen. VASEKs logistikexpert Riitta Björkenheim poängterade att det är fråga om en triangelmodell där alla parter påverkar allt: regionens livskraftighet och konkurrenskraft, Finnavias reaktion till ändrade situationer, samt andra flygbolags beslut om att lägga ner rutter.

Juha Häkkinen och Riitta Björkenheim

Björkenheim och Österbottens handelskammares vd. Juha Häkkinen var eniga om vad alla dessa ändringar betyder för resenärerna:
– Resenärerna har mindre valmöjligheter och det är allt mer utmanande att hitta lämpliga tidtabeller. Att få biljetter till passliga flyg är svårare, och då blir tåget ett bra alternativ. Övernattningarna blir dyrare och detta kombinerat med högre biljettpriser betyder högre kostnader inom affärsresandet för företagen, räknar Björkenheim upp och fortsätter:

– Dåliga returflygtidtabeller är en orsak till att resenärerna väljer tåget.

– Idag har vi fått diskutera med Finnairs representant om hur de stigande biljettpriserna kunde kontrolleras samt vilka önskemål, förväntningar och förbättringsförslag regionen har med tanke på tidtabeller och antalet sittplatser i flygplanen, konstaterar Häkkinen.

Lyckligtvis hade Rolf Backman glada nyheter gällande flygrutten, som ur Finnairs perspektiv är ett positivt problem då efterfrågan är större än utbudet.

– Vi har bytt ut de plan som flyger Vasa-Helsingfors till större plan, och ett nytt dagligt flyg sätts in på rutten i mars när sommartidtabellerna tas i bruk. Om detta inte räcker, följer vi konstant flygens passagerarmängder för att få reda på var flaskhalsarna finns och se hur vi kunde åtgärda dem. 100 % av vår flygkapacitet är i användning, vilket betyder att Vasa tävlar om flygplanen med andra regioner och Europas destinationer. Om vi sätter in ett större flygplan på vår Vasarutt, är det i sin tur bort från någon annan rutt, och Finnair måste hela tiden tänka på lönsamheten, berättar Backman.

Backman och Björkenheim är båda nöjda över regionens och Finnairs välfungerande samarbete:

– VASEK samlar ihop företagens och de enskildas önskemål samt respons och levererar allt till oss. Vi lyssnar alltid noggrant, försäkrar Backman.

– Vi har en bra situation då flygbolaget lyssnar på Vasaregionens önskemål, och har dessutom kunnat svara på önskemålen så pass snabbt, konstaterar Björkenheim.

 

Rolf Backman

Närmare uppgifter

Riitta Björkenheim
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK
044 512 6612
riitta.bjorkenheim@vasek.fi

Juha Häkkinen
Österbottens handelskammare
0500 561 036
juha.hakkinen@ostro.chamber.fi



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera