Flygande start

30.09.2019

vasek tammikuu1 1170x484Logistikexperterna Anna Måtts-Fransén och Riitta Björkenheim

Efter semestersäsongen tog vi ett steg närmare hösten och fick en flygande start i takt med att bland annat konkreta byggandet av den nya färjan påbörjades och vi fick positiva statsbudgetbeslut. Snart får vi flyga helt fysiskt, då Norwegian lanserar ny flyglinje mellan Vasa och Helsingfors från och med första november. Även våra tankar är väldigt högtflygande, då vi nyss fått bekanta oss med nya teknologier, såsom möjligheter och den hisnande framtiden som elektriska flygplan för med sig.

Stadens interna trafik är ett högst aktuellt ämne på grund av de förändringar som kommer att ske i Vasaregionen inom de närmaste åren. Spårvagn har ingen vågat tala eller ens drömma om, men vi måste våga ge även galna idéer en chans och begrunda olika möjligheter. Eller klassas spårvagn ens som en galen idé? Vad sägs om en färggrann elbuss som trafikerar mellan flygplatsen, busstationen och Vasklot? Eller smidig samåkning, delad bil eller stadscyklar? Vi måste fundera på olika lösningar på hur vi kan säkra och skapa en effektiv och miljövänlig pendeltrafik. Vi måste våga hitta de passliga och tillräckligt innovativa lösningarna för Vasa.

Diverse saker finns redan hängande i luften. Under granskning och utforskning är exempelvis drönare som en del av stadslogistiken. Kunde till exempel något stort företag sköta sin interna logistik eller till och med sina flyttningar med hjälp av drönare? Det låter lite vilt, men tänk om det vore en möjlighet?

Även nya bränslealternativ är på väg att hinna i kapp oss med vindens fart. I Vasaregionen finns det för tillfället en tankstation för gasbilar, och inom ett år en helt skaplig gastankningsinfrastruktur, när de planerade stationerna öppnas. Laddningsstationer för elbilar sprids i samma takt. Det är fint att alternativ till de traditionella bränslena snart kommer att vara tillgängliga för allt fler användare.

Stora förändringar har alltså redan skett inom transport och kommer att ske även i framtiden. Våra järnvägsförbindelser förbättrades nyligen såväl till Helsingfors som till Uleåborg. I och med Norwegian fick vi ett till alternativ till både arbets- och fritidsflygen. Vi är öppna för allt det nya. Tänk om en rälsbuss från Seinäjoki, som stannar på varje mellanliggande station, vore möjlig inom två år? Vilka fina möjligheter den skulle föra med sig för pendeltrafiken, studerandena och det ständigt växande resenärflödet. Även min väg till arbetet från Storkyro skulle gå som på vingar!

Riitta Björkenheim

Publicerat i Vaasa Insider 27.9.2019

 ‹ Gå till "Nyheter"

Lämna bilen hemma och låt samåkningsapplikationen sköta transporten

13.11.2019 | Nyheter
Tänk om du kunde lämna bilen hemma och i stället logga in i mobilapplikationen för att se om någon i närområdet har plats för en i sin bil eller taxi. Eller välja egen bil och kolla i appen ifall någon är på väg åt samma håll och behöver skjuts.
Läs mera

Vasaregionen väl framme i ryska resemedia

11.11.2019 | Nyheter
I juli besökte fyra representanter från ryska turisminriktade medier Vasaregionen för att bekanta sig med våra attraktioner och den vackra naturen. Det var inget slumpmässigt besök, även om området nog väckt intresse i grannlandet i öst på sistone, utan bakom det hela ligger företagsgruppsprojektet Archipelago Attractions.
Läs mera

Kjell Nydahl är Årets 2019 ägarskiftesexpert

06.11.2019 | Nyheter
Direktör för företagstjänster Kjell Nydahl från Vasaregionens Utveckling Ab VASEK belönades som Årets 2019 ägarskiftesexpert. Priset utdelades på Ägarskifte 2019-konferensen i Helsingfors.
Läs mera

Från passion till butik

04.11.2019 | Nyheter
Att en ny affär slår upp dörrarna i centrum av Laihela hör inte till vardagen, men i september hände det. Mia Thel, som i flera år innan redan haft sin hobby som ett deltidsföretag, valde att satsa fullt ut på sin passion – hundar – och erbjuder förutom olika skolningstjänster nu också en fysisk butik med det mesta som rör hundar.
Läs mera

Otnässtuderanden imponerades över företagslivet i Vasa

31.10.2019 | Nyheter
Arbetsgivare från Vasa reste tillsammans till Otnäs i Esbo för att locka diplomingenjör- och arkitektstuderanden att komma och arbeta i Vasa. Studerandena imponerades över regionens mångsidiga arbetsmöjligheter.
Läs mera

Företagsmentorn ger företagaren moraliskt stöd

30.10.2019 | Nyheter
Att vara egenföretagare behöver inte betyda att allt ska göras på egen hand, utan det lönar sig för företagare att stödja sig på mer erfarna företagsexperter. Att kontakta en företagsmentor är ett beaktansvärt alternativ för småföretagare som behöver en erfaren och sakkunnig mentor som stöd. Företagsmentorns uppgift är att sparra sin adept till exempel när det gäller beslutsfattande.
Läs mera

Norwegian lanserar 1.11 ny inrikeslinje till Vasa från Helsingfors

24.10.2019 | Nyheter
Norwegian fortsätter att utveckla linjenätet i Finland och lanserar ny inrikeslinje mellan Helsingfors-Vanda och Vasa. Med start första november kommer Norwegian att flyga mellan Helsingfors och Vasa två gånger i veckan, på måndagar och fredagar.
Läs mera

Vasa kräver: Vasagatorna bör ges en Vasaidentitet

23.10.2019 | Nyheter
I Vasa har man med oro lagt märke till att Vasagator på olika håll i Finland – och rentav i världen – inte just alls påminner om det äkta Vasa. Vasagatorna saknar såväl havsutsikt, Strömsö som även världsarv. Inte ens antalet soliga dagar motsvarar nivån i Vasa.
Läs mera