Flygande start

30.09.2019

vasek tammikuu1 1170x484Logistikexperterna Anna Måtts-Fransén och Riitta Björkenheim

Efter semestersäsongen tog vi ett steg närmare hösten och fick en flygande start i takt med att bland annat konkreta byggandet av den nya färjan påbörjades och vi fick positiva statsbudgetbeslut. Snart får vi flyga helt fysiskt, då Norwegian lanserar ny flyglinje mellan Vasa och Helsingfors från och med första november. Även våra tankar är väldigt högtflygande, då vi nyss fått bekanta oss med nya teknologier, såsom möjligheter och den hisnande framtiden som elektriska flygplan för med sig.

Stadens interna trafik är ett högst aktuellt ämne på grund av de förändringar som kommer att ske i Vasaregionen inom de närmaste åren. Spårvagn har ingen vågat tala eller ens drömma om, men vi måste våga ge även galna idéer en chans och begrunda olika möjligheter. Eller klassas spårvagn ens som en galen idé? Vad sägs om en färggrann elbuss som trafikerar mellan flygplatsen, busstationen och Vasklot? Eller smidig samåkning, delad bil eller stadscyklar? Vi måste fundera på olika lösningar på hur vi kan säkra och skapa en effektiv och miljövänlig pendeltrafik. Vi måste våga hitta de passliga och tillräckligt innovativa lösningarna för Vasa.

Diverse saker finns redan hängande i luften. Under granskning och utforskning är exempelvis drönare som en del av stadslogistiken. Kunde till exempel något stort företag sköta sin interna logistik eller till och med sina flyttningar med hjälp av drönare? Det låter lite vilt, men tänk om det vore en möjlighet?

Även nya bränslealternativ är på väg att hinna i kapp oss med vindens fart. I Vasaregionen finns det för tillfället en tankstation för gasbilar, och inom ett år en helt skaplig gastankningsinfrastruktur, när de planerade stationerna öppnas. Laddningsstationer för elbilar sprids i samma takt. Det är fint att alternativ till de traditionella bränslena snart kommer att vara tillgängliga för allt fler användare.

Stora förändringar har alltså redan skett inom transport och kommer att ske även i framtiden. Våra järnvägsförbindelser förbättrades nyligen såväl till Helsingfors som till Uleåborg. I och med Norwegian fick vi ett till alternativ till både arbets- och fritidsflygen. Vi är öppna för allt det nya. Tänk om en rälsbuss från Seinäjoki, som stannar på varje mellanliggande station, vore möjlig inom två år? Vilka fina möjligheter den skulle föra med sig för pendeltrafiken, studerandena och det ständigt växande resenärflödet. Även min väg till arbetet från Storkyro skulle gå som på vingar!

Riitta Björkenheim

Publicerat i Vaasa Insider 27.9.2019

 ‹ Gå till "Nyheter"

Senaste information angående coronaläget för företagen

02.06.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Fredrik förverkligade drömmen om eget trädgårdsföretag

02.06.2020 | Nyheter
Det är högsäsong för trädgårdsföretagen, och sedan förra våren kan Fredrik Skeppar från Övermalax räkna in sig själv i den kategorin. Det första året som egenföretagare i branschen har varit bra och de tips Fredrik fick med sig från Startia och VASEK har tillsammans med ryktet om hans företag haft god utdelning.
Läs mera

Stödpengarna till förmån för regionens företag

01.06.2020 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs företagsrådgivningstjänster har använts flitigt under de senaste månaderna. På VASEKs företagstjänster har man hittills hjälpt över 470 olika företag med problemen och utvecklingsbehoven som coronasituationen orsakat.
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

27.05.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Nyheter från MoveIT-projektet

26.05.2020 | Nyheter
En ny chaufför för transportprojektet och Vasa stad fick statsunderstöd för branding av kollektivtrafiken.
Läs mera

Vasa.fi går till final i FM i kommunmarknadsföring

25.05.2020 | Nyheter
Den unika regionala webbtjänsten vasa.fi har valts med till FM-finalen i kommunmarknadsföring. Enligt Kommunförbundet utgår de arbeten som har valts ut till finalen från ett omsorgsfullt varumärkesarbete och de har resulterat i förstärkt livskraft och utveckling.
Läs mera

Nyheter från CERM-projektet

20.05.2020 | Nyheter
Finland har sedan 2016 haft en nationell färdplan för cirkulär ekonomi. Nu skall Österbotten få en egen. Tillsammans med utvecklingsbolagen i Österbotten pågår som bäst arbetet med att ta fram en färdplan för hur Österbotten, med fokus på näringslivet, kan bli en föregångare också när det gäller hållbarhet och cirkulär ekonomi.
Läs mera

Hög tid att söka krisstöd för ensamföretagare

18.05.2020 | Nyheter
Yksinyrittäjien korona-avustus on ollut haettavissa jo jonkin aikaa. VASEKilla, jossa hakemukset käydään läpi ennen kuin ne lähetetään edelleen yrityksen kotikuntaan päätöksentekoa varten, on jo käsitelty yli 280 hakemusta.
Läs mera