Lentäen liikkeelle

30.09.2019

vasek tammikuu1 1170x484Logistiikka-asiantuntijat Anna Måtts-Fransén ja Riitta Björkenheim

Astuimme lomakauden jälkeen kohti syksyä ja saimme lentävän lähdön muun muassa uuden laivan konkreettisen rakentamisen alkamisen ja positiivisten valtionbudjettipäätösten myötä. Olemme pian lennossa ihan fyysisestikin, kun Norwegian käynnistää lennot Vaasan ja Helsingin välillä 1.11. alkaen. Myös ajatuksissamme olemme todella lennokkaita, kun olemme aivan äskettäin saaneet perehtyä erilaisiin uusiin teknologioihin, kuten sähkölentokoneiden tarjoamiin mahdollisuuksiin ja huimaan tulevaisuuteen.

Kaupungin sisäinen liikenne on Vaasan alueella lähivuosien aikana tapahtuvien muutosten vuoksi erittäin ajankohtainen asia. Raitiovaunuista ei ole kukaan hetkeen uskaltanut puhua tai edes haaveilla, mutta meidän on uskallettava pitää ovet avoinna hulluillekin ideoille ja pohtia niiden mahdollisuuksia. Vai olisiko raitiovaunu kuitenkaan ihan niin erikoinen ajatus? Entä värikäs sähköbussi liikkumaan lentoaseman, matkakeskuksen ja Vaskiluodon välillä? Tai sujuvat kimppakyydit, jaetut autot tai kaupunkipyörät? On mietittävä erilaisia ratkaisuja, miten voidaan turvata ja luoda tehokas ja ympäristöystävällinen työpaikkaliikenne. On uskallettava löytää ne Vaasalle sopivat, riittävän innovatiiviset ratkaisut.

Kaikenlaista on jo ilmassa. Tarkastelun, selvittelyn ja perehtymisen alla on vaikkapa droonit osana kaupunkilogistiikkaa. Voisiko vaikka joku suuri yritys hoitaa sisäisiä tavarantoimituksia tai kenties jopa muuttonsa droonien avulla? Aika villiltä tuntuva ajatus, mutta entä jos se olisikin mahdollisuus?

Myös uudet polttoainevaihtoehdot ovat tuulen lailla saavuttamassa meidät. Vaasan seudulla on tällä hetkellä yksi kaasun tankkausasema, ja vuoden sisällä jo ihan kelvollinen kaasuautojen tankkausinfrastruktuuri, kun suunnittelun alla olevat pisteet aukeavat. Sähköautojen latauspisteiden leviäminen on samassa tahdissa. On hienoa, että perinteisille polttoaineille löytyy vaihtoehtoja, jotka ovat myös pian entistä useamman saavutettavissa ja käytettävissä.

Liikenteessä on siis suuria muutoksia jo tapahtunut ja niitä on myös edessäpäin. Raideyhteytemme paranivat juuri niin Helsingin kuin Oulunkin suuntaan. Myös Norwegianin myötä saimme yhden vaihtoehdon lisää sekä työ- että vapaa-ajan lentomatkustamiseen. Olemme avoinna kaikelle uudelle. Entä jos kahden vuoden sisällä säännöllinen, jokaisella väliasemalla pysähtyvä kiskobussi Seinäjoelta olisikin mahdollista? Mitä hienoja mahdollisuuksia se toisikaan työmatkaliikenteeseen, opiskelijoille ja yhä kasvavalle matkailijoiden virralle. Minunkin työmatkani Isostakyröstä menisi kuin siivillä!

Riitta Björkenheim

Julkaistu Vaasa Insiderissä 27.9.2019‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan seudun henkilöliikenne vähähiilisemmäksi – analyysista eväitä keskusteluun

09.10.2019 | Uutiset
Vaasan seudulla tehdään töitä vähähiilisen liikkumisen eteen. MoveIT – Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -hankkeessa on tavoitteena laatia toimintasuunnitelma vähähiilisten liikkumispalveluiden edistämiseksi seudullamme. Toimintasuunnitelman valmistelun taustaksi julkaistiin nykytila-analyysi Vaasan seudun liikennetavoitteista.
Lue lisää

Huolitsijafoorumissa puhuttiin mahdollisuuksista – ja niitähän on!

08.10.2019 | Uutiset
VASEKin logistiikka-asiantuntijoiden Riitta Björkenheimin ja Anna Måtts-Fransénin järjestämä perinteinen Huolitsijaforum keräsi tuvan täyteen, huolitsijoita, logistiikkatoimijoita sekä laivayhtiöiden ja seudun yritysten ja teollisuuden edustajia.
Lue lisää

Yritykset houkuttelevat Aalto-yliopiston tekniikan opiskelijoita töihin Vaasaan

08.10.2019 | Uutiset
Vaasalaisia työnantajia lähtee yhdessä 25.10. Urakokkareille Otaniemeen Espooseen houkuttelemaan Aalto-yliopiston diplomi-insinööri- ja arkkitehtiopiskelijoita töihin Vaasaan. Mukana ovat Wärtsilä, ABB, YIT, WasaGroup, Wapice, Devatus, TK-Engineering ja Vaasan kaupunki.
Lue lisää

Vaasan seudun tapahtumakalenteri on uudistunut

03.10.2019 | Uutiset
Seudun suurimmat tapahtumakalenterit ovat yhdistyneet voidakseen palvella Vaasan seudun ja koko Pohjanmaan tapahtumankävijöitä ja tapahtumanjärjestäjiä parhaalla mahdollisella tavalla.
Lue lisää

Lentäen liikkeelle

30.09.2019 | Uutiset
Astuimme lomakauden jälkeen kohti syksyä ja saimme lentävän lähdön muun muassa uuden laivan konkreettisen rakentamisen alkamisen ja positiivisten valtionbudjettipäätösten myötä.
Lue lisää

Yrittäjältä yrittäjille – Linqit tarjoaa digitaalisen kohtaamispaikan yrityksille

30.09.2019 | Uutiset
Linqit on uusi, digitaalinen kohtaamispaikka, jossa yritykset voivat nopeasti ja helposti löytää ja palkata ylimääräistä työvoimaa lyhyempiä tai pitempiä toimeksiantoja varten. Yritys aloitti toimintansa vajaat kaksi vuotta sitten, ja liittyi heinäkuussa 2019 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaorganisaatioverkostoon.
Lue lisää

Konkreettisia tuloksia ja hyvin valmisteltuja tausta-aineistoja

27.09.2019 | Uutiset
Kolmivuotinen MABA II -hanke (Midway Alignment Botnia Atlantica II) on päättymässä syyskuun lopussa. Hankkeen tuloksia on koottu loppuraporttia varten, ja sen viimeiset aktiviteetit toteutettiin kesällä. Valtionrajat ylittävälle MABA II:lle asetetut odotukset ylittyivät jo silloin, kun uusi Merenkurkun liikennettä varten räätälöity laiva ehdittiin tilata hyvissä ajoin ennen hankkeen päättymistä.
Lue lisää

Yrittäjäasennetta on vaalittava

26.09.2019 | Uutiset
Omatoimisuus, määrätietoisuus, omistautuminen, ratkaisukeskeisyys ja rohkeus ovat kaikki ominaisuuksia, joita edellytetään yrittäjiltä, mutta samalla ne ovat ominaisuuksia, joita usein myös odotetaan lapsilta ja nuorilta, ja heitä tuetaan, jotta he omaksuisivat tällaisia ominaisuuksia. Ominaisuudet voisi myös kiteyttää yhdeksi sanaksi: yrittäjäasenne.
Lue lisää