Lentäen liikkeelle

30.09.2019

vasek tammikuu1 1170x484Logistiikka-asiantuntijat Anna Måtts-Fransén ja Riitta Björkenheim

Astuimme lomakauden jälkeen kohti syksyä ja saimme lentävän lähdön muun muassa uuden laivan konkreettisen rakentamisen alkamisen ja positiivisten valtionbudjettipäätösten myötä. Olemme pian lennossa ihan fyysisestikin, kun Norwegian käynnistää lennot Vaasan ja Helsingin välillä 1.11. alkaen. Myös ajatuksissamme olemme todella lennokkaita, kun olemme aivan äskettäin saaneet perehtyä erilaisiin uusiin teknologioihin, kuten sähkölentokoneiden tarjoamiin mahdollisuuksiin ja huimaan tulevaisuuteen.

Kaupungin sisäinen liikenne on Vaasan alueella lähivuosien aikana tapahtuvien muutosten vuoksi erittäin ajankohtainen asia. Raitiovaunuista ei ole kukaan hetkeen uskaltanut puhua tai edes haaveilla, mutta meidän on uskallettava pitää ovet avoinna hulluillekin ideoille ja pohtia niiden mahdollisuuksia. Vai olisiko raitiovaunu kuitenkaan ihan niin erikoinen ajatus? Entä värikäs sähköbussi liikkumaan lentoaseman, matkakeskuksen ja Vaskiluodon välillä? Tai sujuvat kimppakyydit, jaetut autot tai kaupunkipyörät? On mietittävä erilaisia ratkaisuja, miten voidaan turvata ja luoda tehokas ja ympäristöystävällinen työpaikkaliikenne. On uskallettava löytää ne Vaasalle sopivat, riittävän innovatiiviset ratkaisut.

Kaikenlaista on jo ilmassa. Tarkastelun, selvittelyn ja perehtymisen alla on vaikkapa droonit osana kaupunkilogistiikkaa. Voisiko vaikka joku suuri yritys hoitaa sisäisiä tavarantoimituksia tai kenties jopa muuttonsa droonien avulla? Aika villiltä tuntuva ajatus, mutta entä jos se olisikin mahdollisuus?

Myös uudet polttoainevaihtoehdot ovat tuulen lailla saavuttamassa meidät. Vaasan seudulla on tällä hetkellä yksi kaasun tankkausasema, ja vuoden sisällä jo ihan kelvollinen kaasuautojen tankkausinfrastruktuuri, kun suunnittelun alla olevat pisteet aukeavat. Sähköautojen latauspisteiden leviäminen on samassa tahdissa. On hienoa, että perinteisille polttoaineille löytyy vaihtoehtoja, jotka ovat myös pian entistä useamman saavutettavissa ja käytettävissä.

Liikenteessä on siis suuria muutoksia jo tapahtunut ja niitä on myös edessäpäin. Raideyhteytemme paranivat juuri niin Helsingin kuin Oulunkin suuntaan. Myös Norwegianin myötä saimme yhden vaihtoehdon lisää sekä työ- että vapaa-ajan lentomatkustamiseen. Olemme avoinna kaikelle uudelle. Entä jos kahden vuoden sisällä säännöllinen, jokaisella väliasemalla pysähtyvä kiskobussi Seinäjoelta olisikin mahdollista? Mitä hienoja mahdollisuuksia se toisikaan työmatkaliikenteeseen, opiskelijoille ja yhä kasvavalle matkailijoiden virralle. Minunkin työmatkani Isostakyröstä menisi kuin siivillä!

Riitta Björkenheim

Julkaistu Vaasa Insiderissä 27.9.2019‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää