Lentäen liikkeelle

30.09.2019

vasek tammikuu1 1170x484Logistiikka-asiantuntijat Anna Måtts-Fransén ja Riitta Björkenheim

Astuimme lomakauden jälkeen kohti syksyä ja saimme lentävän lähdön muun muassa uuden laivan konkreettisen rakentamisen alkamisen ja positiivisten valtionbudjettipäätösten myötä. Olemme pian lennossa ihan fyysisestikin, kun Norwegian käynnistää lennot Vaasan ja Helsingin välillä 1.11. alkaen. Myös ajatuksissamme olemme todella lennokkaita, kun olemme aivan äskettäin saaneet perehtyä erilaisiin uusiin teknologioihin, kuten sähkölentokoneiden tarjoamiin mahdollisuuksiin ja huimaan tulevaisuuteen.

Kaupungin sisäinen liikenne on Vaasan alueella lähivuosien aikana tapahtuvien muutosten vuoksi erittäin ajankohtainen asia. Raitiovaunuista ei ole kukaan hetkeen uskaltanut puhua tai edes haaveilla, mutta meidän on uskallettava pitää ovet avoinna hulluillekin ideoille ja pohtia niiden mahdollisuuksia. Vai olisiko raitiovaunu kuitenkaan ihan niin erikoinen ajatus? Entä värikäs sähköbussi liikkumaan lentoaseman, matkakeskuksen ja Vaskiluodon välillä? Tai sujuvat kimppakyydit, jaetut autot tai kaupunkipyörät? On mietittävä erilaisia ratkaisuja, miten voidaan turvata ja luoda tehokas ja ympäristöystävällinen työpaikkaliikenne. On uskallettava löytää ne Vaasalle sopivat, riittävän innovatiiviset ratkaisut.

Kaikenlaista on jo ilmassa. Tarkastelun, selvittelyn ja perehtymisen alla on vaikkapa droonit osana kaupunkilogistiikkaa. Voisiko vaikka joku suuri yritys hoitaa sisäisiä tavarantoimituksia tai kenties jopa muuttonsa droonien avulla? Aika villiltä tuntuva ajatus, mutta entä jos se olisikin mahdollisuus?

Myös uudet polttoainevaihtoehdot ovat tuulen lailla saavuttamassa meidät. Vaasan seudulla on tällä hetkellä yksi kaasun tankkausasema, ja vuoden sisällä jo ihan kelvollinen kaasuautojen tankkausinfrastruktuuri, kun suunnittelun alla olevat pisteet aukeavat. Sähköautojen latauspisteiden leviäminen on samassa tahdissa. On hienoa, että perinteisille polttoaineille löytyy vaihtoehtoja, jotka ovat myös pian entistä useamman saavutettavissa ja käytettävissä.

Liikenteessä on siis suuria muutoksia jo tapahtunut ja niitä on myös edessäpäin. Raideyhteytemme paranivat juuri niin Helsingin kuin Oulunkin suuntaan. Myös Norwegianin myötä saimme yhden vaihtoehdon lisää sekä työ- että vapaa-ajan lentomatkustamiseen. Olemme avoinna kaikelle uudelle. Entä jos kahden vuoden sisällä säännöllinen, jokaisella väliasemalla pysähtyvä kiskobussi Seinäjoelta olisikin mahdollista? Mitä hienoja mahdollisuuksia se toisikaan työmatkaliikenteeseen, opiskelijoille ja yhä kasvavalle matkailijoiden virralle. Minunkin työmatkani Isostakyröstä menisi kuin siivillä!

Riitta Björkenheim

Julkaistu Vaasa Insiderissä 27.9.2019‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tuki yksinyrittäjälle

01.10.2020 | Uutiset
HAKU ON PÄÄTTYNYT! Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Uusi alku uusien omistajien johdolla, uusissa tiloissa

30.09.2020 | Uutiset
Lintuvuorella osoitteessa Varastotie 31 sijaitsevassa hallissa on käynnissä L Jokela AB:n eli LJ Doorsin muuttoon liittyvät viimeiset työt. Uudet omistajat ottivat vuosi sitten haltuunsa yrityksen, joka on valmistanut ovia ja ikkunoita jo neljän vuosikymmenen ajan.
Lue lisää

Yrityshotellista yritykselle toimivat tilat – Vaasan seudulta löytyy vaihtoehtoja

28.09.2020 | Uutiset
Uudelle yritykselle yrityshotellissa toimiminen voi tuoda monenlaisia etuja: pääsee pois oman keittiönpöydän äärestä ja voi tavata asiakkaita viihtyisissä ja ammattimaisissa tiloissa. Yrityshotellissa on helppo verkostoitua muiden yrittäjien kanssa, eikä tarvitse toiminnan alkuvaiheessa vielä tietää minkälaiset tilat yritys tarvitsee.
Lue lisää

Vastuullinen Pohjanmaa -seminaarissa kannustettiin yrityksiä edelläkävijöiksi

24.09.2020 | Uutiset
CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin noin 40 kuulijaa ja webinaari-lähetykseen omien koneiden äärelle yli 60 kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää