Lentäen liikkeelle

30.09.2019

vasek tammikuu1 1170x484Logistiikka-asiantuntijat Anna Måtts-Fransén ja Riitta Björkenheim

Astuimme lomakauden jälkeen kohti syksyä ja saimme lentävän lähdön muun muassa uuden laivan konkreettisen rakentamisen alkamisen ja positiivisten valtionbudjettipäätösten myötä. Olemme pian lennossa ihan fyysisestikin, kun Norwegian käynnistää lennot Vaasan ja Helsingin välillä 1.11. alkaen. Myös ajatuksissamme olemme todella lennokkaita, kun olemme aivan äskettäin saaneet perehtyä erilaisiin uusiin teknologioihin, kuten sähkölentokoneiden tarjoamiin mahdollisuuksiin ja huimaan tulevaisuuteen.

Kaupungin sisäinen liikenne on Vaasan alueella lähivuosien aikana tapahtuvien muutosten vuoksi erittäin ajankohtainen asia. Raitiovaunuista ei ole kukaan hetkeen uskaltanut puhua tai edes haaveilla, mutta meidän on uskallettava pitää ovet avoinna hulluillekin ideoille ja pohtia niiden mahdollisuuksia. Vai olisiko raitiovaunu kuitenkaan ihan niin erikoinen ajatus? Entä värikäs sähköbussi liikkumaan lentoaseman, matkakeskuksen ja Vaskiluodon välillä? Tai sujuvat kimppakyydit, jaetut autot tai kaupunkipyörät? On mietittävä erilaisia ratkaisuja, miten voidaan turvata ja luoda tehokas ja ympäristöystävällinen työpaikkaliikenne. On uskallettava löytää ne Vaasalle sopivat, riittävän innovatiiviset ratkaisut.

Kaikenlaista on jo ilmassa. Tarkastelun, selvittelyn ja perehtymisen alla on vaikkapa droonit osana kaupunkilogistiikkaa. Voisiko vaikka joku suuri yritys hoitaa sisäisiä tavarantoimituksia tai kenties jopa muuttonsa droonien avulla? Aika villiltä tuntuva ajatus, mutta entä jos se olisikin mahdollisuus?

Myös uudet polttoainevaihtoehdot ovat tuulen lailla saavuttamassa meidät. Vaasan seudulla on tällä hetkellä yksi kaasun tankkausasema, ja vuoden sisällä jo ihan kelvollinen kaasuautojen tankkausinfrastruktuuri, kun suunnittelun alla olevat pisteet aukeavat. Sähköautojen latauspisteiden leviäminen on samassa tahdissa. On hienoa, että perinteisille polttoaineille löytyy vaihtoehtoja, jotka ovat myös pian entistä useamman saavutettavissa ja käytettävissä.

Liikenteessä on siis suuria muutoksia jo tapahtunut ja niitä on myös edessäpäin. Raideyhteytemme paranivat juuri niin Helsingin kuin Oulunkin suuntaan. Myös Norwegianin myötä saimme yhden vaihtoehdon lisää sekä työ- että vapaa-ajan lentomatkustamiseen. Olemme avoinna kaikelle uudelle. Entä jos kahden vuoden sisällä säännöllinen, jokaisella väliasemalla pysähtyvä kiskobussi Seinäjoelta olisikin mahdollista? Mitä hienoja mahdollisuuksia se toisikaan työmatkaliikenteeseen, opiskelijoille ja yhä kasvavalle matkailijoiden virralle. Minunkin työmatkani Isostakyröstä menisi kuin siivillä!

Riitta Björkenheim

Julkaistu Vaasa Insiderissä 27.9.2019‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Katse merelle

12.12.2019 | Uutiset
Vaasalaiset rakastavat saaristoaan ja merta, myös huonolla säällä, mutta erityisesti auringonpaisteessa. ”Saareen” eli mökille lähdetään varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, joskus jopa vuoden ympäri. Vaasalaiset arvostavat ainutlaatuista saaristoaan ja ylpeilevät Suomen ainoalla Unescon luonnonperintökohteella. Merenkurkun saaristo tarjoaa mahdollisuuksia matkailulle ja virkistäytymiseen, mutta myös uusimpien merenkulun teknologiainnovaatioiden testaukseen ja käyttöönottoon.
Lue lisää

Uumajassa jo toista kertaa järjestetty Karriärsitz-tapahtuma onnistui hyvin!

05.12.2019 | Uutiset
Karriärsitz-rekrytointitapahtuma järjestettiin toista kertaa Uumajan yliopistolla perjantaina 22.11.2019. Uumajasta tapahtumaan osallistui 35 tekniikan, lääketieteen, sosiaali- ja terveysalan, talouden sekä median opiskelijaa. Vaasasta paikalla olivat Vaasan keskussairaala, Vaasan kaupunki, Folkhälsan ja KWH-konserni.
Lue lisää

Malax Bageri & Conditori laajentaa

03.12.2019 | Uutiset
Piirustukset ovat valmiina, tukihakemus jätetty ja aivan pian olisi tarkoitus aloittaa Malax Bageri & Conditorin laajennustyöt. Omistaja Mats Udd toivoo, että kaikki on valmiina keväällä ja odottaa voivansa silloin lisätä konditoriapuolen tuotantoa merkittävästi.
Lue lisää

Komatsu Forest solmii yhteyksiä Pohjanmaalle

29.11.2019 | Uutiset
Komatsu Forest on maailman suurimpia metsäkoneiden valmistajia ja yhtiöllä on nykyisellään kaksi tuotantoyksikköä ja konttoreita yhdessätoista maassa. Yhtiö rakentaa parhaillaan hiilidioksidineutraalia tehdasta Uumajaan, ja sen vuoksi tehtaanjohtajat Martin Ärlestig ja Krister Rosendahl vierailivat Vaasassa tapaamassa suomalaisyrityksiä, aikeenaan solmia mahdollisia kumppanuuksia ja löytää uusia alihankkijoita.
Lue lisää

Liikkumisen muutos tehdään yhteisvoimin – eikä vain sen jonkun muun toimesta

27.11.2019 | Uutiset
MoveIT-hankkeen järjestämässä strategiaseminaarissa 21.11. keskusteltiin vilkkaasti konkretiasta eli keinoista päästä lähemmäksi sitä tilannetta, että Vaasan seudulla olisi oikeasti vähähiiliset liikennepalvelut tarjolla.
Lue lisää

Kasvuyrityksen määritelmästä

24.11.2019 | Uutiset
Juha Tall nosti ansiokkaassa yleisönosastokirjoituksessaan (Ilkka 19.11.2019) esille mikroyritykset ja niiden saamisen mukaan työllisyystalkoisiin.
Lue lisää

Stefan Råback SEKESin hallitukseen

21.11.2019 | Uutiset
Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKES ry valitsi vuosikokouksessaan 21.11.2019 yhdistykselle hallituksen vuodelle 2020.
Lue lisää