Finländsk design förenas med kvalitet i Vernada Designs närproducerade smycken

01.08.2023

Vernada 11"Som ensam företagare är det tacksamt med ett bollplank att diskutera med emellanåt, anser Vuorela", som nyligen gjort en genomgång av sitt företagsverksamhet tillsammans med VASEK.

Grafiska, stilrena, laserskurna smycken där trä, läder och metall kombineras i finländskt hantverk med insiktsfull harmoni, kännetecknar Vernada Design-smyckena som tillverkas i Helsingby i Korsholm. Bakom företaget står smyckesdesignern Anne Vuorela, som skapar produkter med modern grafik och klassisk tidlöshet, men ofta också med en liten tvist.

Anne Vuorela grundade sin firma 2009 och drev den de första åren som en bisyssla vid sidan om sitt heltidsarbete. Nu har företagandet varit hennes heltidsjobb i tio år – lika länge har hon även sålt sina alster i den egna webbshopen.

– Jag omstrukturerade företaget till aktiebolag 2018 på inrådan av min bokföringsbyrå. Jag hade då ett bra år bakom mig – men det var ingen som visste vad som väntade bakom hörnet, ler Anne och syftar på både pandemi och krig.

Vernada 5

På grund av pandemin föll alla mässor och andra viktiga evenemang bort, och hon förlorade en stor del av sina återförsäljare. Idag fungerar webbshopen och den egna butiken som de huvudsakliga försäljningskanalerna.

– Det skulle förmodligen vara nödvändigt att höja priset på produkter i framtiden så att provisionen ligger på en mer attraktiv nivå för återförsäljning, konstaterar Vuorela.

I en tid av ekonomisk osäkerhet har hon valt att satsa på utveckling och studerar nu därför 3D-design för att framöver förhoppningsvis kunna utveckla sina produkter ytterligare.

– Det ska bli spännande att se vilken nytta jag kan ha av 3D-printning, säger Vuorela, som också tidigare fortbildat sig och bland annat studerat företagande.

Viktigt i hennes arbete och verksamhet är den höga kvaliteten på produkterna och alla deras komponenter. Vuorela använder sig därför i huvudsak av europeiska och finländska leverantörer då det gäller alla de material hon använder.

Tack vare detta har Vernada även förärats med Nyckelflaggan, som endast kan beviljas en produkt som tillverkats i Finland. Därtill ska produkten vara inhemsk till minst 50 procent.

– Eftersom jag själv designar alla smycken, har jag också beviljats Design from Finland-märket, tillägger Vuorela.

Design from Finland-märket lanserades år 2011 och vittnar om unik finländsk formgivning. Kollektivmärket talar om för konsumenterna att produkten är förknippad med högklassigt finländskt kunnande.

Vuorela använder främst läder, trä och metall i sina smycken, och utmärkande för många av dem är deras mångsidiga användningsmöjligheter och att de tillsammans bildar helheter.

– Det är något jag har i åtanke under hela designprocessen – liksom även största möjliga utnyttjandegrad av materialet. Samtidigt är konkurrensen i branschen hård och man måste sticka ut med unika produkter som ingen annan har – och även kontinuerligt komma ut med nya sådana. Där ligger nog den största utmaningen, konstaterar Vuorela.

Vernada 3Vernada Design är känt för sina lindningsbara läderarmband och laserskurna, grafiska halsband och örhängen. Smyckena kombinerar noggrant utvalda naturmaterial: Trä, läder samt silverpläterad metall och rostfritt stål. Vernada Design-kollektionen bygger på kvalitet, insiktsfull design och färgharmoni. Det är smycken som tål både tid och användning och en del av dem kan kombineras till olika helheter.

Designarbetet är A och O i hennes verksamhet och har hela tiden varit mycket viktigt. Men Vuorela sköter även all produktfotografering, försäljning och marknadsföring själv – något som tar mycket tid i anspråk.

– Jag har en fördel här tack vare min bakgrund inom reklambranschen, men å andra sidan är det en bransch som förändrats enormt mycket de senaste 15 åren. Jag är medveten om att det finns större potential för mig att utnyttja sociala medier för min marknadsföring. Jag är aktiv på Facebook och Instagram, men TikTok finns ännu på listan med saker att ta itu med.

Vernada 8Anne Vuorela tar själv hand om all produktfotografering, marknadsföring och försäljning. Allt detta, liksom tillverkningen, sköts från hennes ateljé i Helsingby.

Hon hoppas nu på en kortvarig lågkonjunktur och att de nya kunskaperna ska föra henne framåt i sitt företagande. En lägesbedömning är nyligen gjord med VASEK och företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars hjälp.

– Vi gick igenom företagets ekonomi, försäljning och utvecklingsmöjligheter, berättar Vuorela, som ända sedan grundandet av Vernada vänt sig till VASEK när hon haft några frågor som rört företagande.

– Jag har funderat på att börja sälja internationellt, till exempel via Etsy, men det finns risker att ta i beaktande. Som ensam företagare är det tacksamt med ett bollplank att diskutera med, tillägger hon.

Vernada 12Vid sidan om den egna webbshopen fungerar ateljén även som smyckesbutik och här finns ett stort utbud av Vernada Design-produkterna.

Räihä-Pundars är glad över att även de som redan länge varit företagare vänder sig till VASEK för att få goda råd.

– Vi finns till för alla – inte bara nystartande företag, poängterar hon. Speciellt vid olika brytningspunkter och i skeden av utveckling och förändring kan vi vara till stor hjälp.

 

Text och bilder: Anna Sand

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera