Finländsk design förenas med kvalitet i Vernada Designs närproducerade smycken

01.08.2023

Vernada 11"Som ensam företagare är det tacksamt med ett bollplank att diskutera med emellanåt, anser Vuorela", som nyligen gjort en genomgång av sitt företagsverksamhet tillsammans med VASEK.

Grafiska, stilrena, laserskurna smycken där trä, läder och metall kombineras i finländskt hantverk med insiktsfull harmoni, kännetecknar Vernada Design-smyckena som tillverkas i Helsingby i Korsholm. Bakom företaget står smyckesdesignern Anne Vuorela, som skapar produkter med modern grafik och klassisk tidlöshet, men ofta också med en liten tvist.

Anne Vuorela grundade sin firma 2009 och drev den de första åren som en bisyssla vid sidan om sitt heltidsarbete. Nu har företagandet varit hennes heltidsjobb i tio år – lika länge har hon även sålt sina alster i den egna webbshopen.

– Jag omstrukturerade företaget till aktiebolag 2018 på inrådan av min bokföringsbyrå. Jag hade då ett bra år bakom mig – men det var ingen som visste vad som väntade bakom hörnet, ler Anne och syftar på både pandemi och krig.

Vernada 5

På grund av pandemin föll alla mässor och andra viktiga evenemang bort, och hon förlorade en stor del av sina återförsäljare. Idag fungerar webbshopen och den egna butiken som de huvudsakliga försäljningskanalerna.

– Det skulle förmodligen vara nödvändigt att höja priset på produkter i framtiden så att provisionen ligger på en mer attraktiv nivå för återförsäljning, konstaterar Vuorela.

I en tid av ekonomisk osäkerhet har hon valt att satsa på utveckling och studerar nu därför 3D-design för att framöver förhoppningsvis kunna utveckla sina produkter ytterligare.

– Det ska bli spännande att se vilken nytta jag kan ha av 3D-printning, säger Vuorela, som också tidigare fortbildat sig och bland annat studerat företagande.

Viktigt i hennes arbete och verksamhet är den höga kvaliteten på produkterna och alla deras komponenter. Vuorela använder sig därför i huvudsak av europeiska och finländska leverantörer då det gäller alla de material hon använder.

Tack vare detta har Vernada även förärats med Nyckelflaggan, som endast kan beviljas en produkt som tillverkats i Finland. Därtill ska produkten vara inhemsk till minst 50 procent.

– Eftersom jag själv designar alla smycken, har jag också beviljats Design from Finland-märket, tillägger Vuorela.

Design from Finland-märket lanserades år 2011 och vittnar om unik finländsk formgivning. Kollektivmärket talar om för konsumenterna att produkten är förknippad med högklassigt finländskt kunnande.

Vuorela använder främst läder, trä och metall i sina smycken, och utmärkande för många av dem är deras mångsidiga användningsmöjligheter och att de tillsammans bildar helheter.

– Det är något jag har i åtanke under hela designprocessen – liksom även största möjliga utnyttjandegrad av materialet. Samtidigt är konkurrensen i branschen hård och man måste sticka ut med unika produkter som ingen annan har – och även kontinuerligt komma ut med nya sådana. Där ligger nog den största utmaningen, konstaterar Vuorela.

Vernada 3Vernada Design är känt för sina lindningsbara läderarmband och laserskurna, grafiska halsband och örhängen. Smyckena kombinerar noggrant utvalda naturmaterial: Trä, läder samt silverpläterad metall och rostfritt stål. Vernada Design-kollektionen bygger på kvalitet, insiktsfull design och färgharmoni. Det är smycken som tål både tid och användning och en del av dem kan kombineras till olika helheter.

Designarbetet är A och O i hennes verksamhet och har hela tiden varit mycket viktigt. Men Vuorela sköter även all produktfotografering, försäljning och marknadsföring själv – något som tar mycket tid i anspråk.

– Jag har en fördel här tack vare min bakgrund inom reklambranschen, men å andra sidan är det en bransch som förändrats enormt mycket de senaste 15 åren. Jag är medveten om att det finns större potential för mig att utnyttja sociala medier för min marknadsföring. Jag är aktiv på Facebook och Instagram, men TikTok finns ännu på listan med saker att ta itu med.

Vernada 8Anne Vuorela tar själv hand om all produktfotografering, marknadsföring och försäljning. Allt detta, liksom tillverkningen, sköts från hennes ateljé i Helsingby.

Hon hoppas nu på en kortvarig lågkonjunktur och att de nya kunskaperna ska föra henne framåt i sitt företagande. En lägesbedömning är nyligen gjord med VASEK och företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars hjälp.

– Vi gick igenom företagets ekonomi, försäljning och utvecklingsmöjligheter, berättar Vuorela, som ända sedan grundandet av Vernada vänt sig till VASEK när hon haft några frågor som rört företagande.

– Jag har funderat på att börja sälja internationellt, till exempel via Etsy, men det finns risker att ta i beaktande. Som ensam företagare är det tacksamt med ett bollplank att diskutera med, tillägger hon.

Vernada 12Vid sidan om den egna webbshopen fungerar ateljén även som smyckesbutik och här finns ett stort utbud av Vernada Design-produkterna.

Räihä-Pundars är glad över att även de som redan länge varit företagare vänder sig till VASEK för att få goda råd.

– Vi finns till för alla – inte bara nystartande företag, poängterar hon. Speciellt vid olika brytningspunkter och i skeden av utveckling och förändring kan vi vara till stor hjälp.

 

Text och bilder: Anna Sand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera