Finländsk design förenas med kvalitet i Vernada Designs närproducerade smycken

01.08.2023

Vernada 11"Som ensam företagare är det tacksamt med ett bollplank att diskutera med emellanåt, anser Vuorela", som nyligen gjort en genomgång av sitt företagsverksamhet tillsammans med VASEK.

Grafiska, stilrena, laserskurna smycken där trä, läder och metall kombineras i finländskt hantverk med insiktsfull harmoni, kännetecknar Vernada Design-smyckena som tillverkas i Helsingby i Korsholm. Bakom företaget står smyckesdesignern Anne Vuorela, som skapar produkter med modern grafik och klassisk tidlöshet, men ofta också med en liten tvist.

Anne Vuorela grundade sin firma 2009 och drev den de första åren som en bisyssla vid sidan om sitt heltidsarbete. Nu har företagandet varit hennes heltidsjobb i tio år – lika länge har hon även sålt sina alster i den egna webbshopen.

– Jag omstrukturerade företaget till aktiebolag 2018 på inrådan av min bokföringsbyrå. Jag hade då ett bra år bakom mig – men det var ingen som visste vad som väntade bakom hörnet, ler Anne och syftar på både pandemi och krig.

Vernada 5

På grund av pandemin föll alla mässor och andra viktiga evenemang bort, och hon förlorade en stor del av sina återförsäljare. Idag fungerar webbshopen och den egna butiken som de huvudsakliga försäljningskanalerna.

– Det skulle förmodligen vara nödvändigt att höja priset på produkter i framtiden så att provisionen ligger på en mer attraktiv nivå för återförsäljning, konstaterar Vuorela.

I en tid av ekonomisk osäkerhet har hon valt att satsa på utveckling och studerar nu därför 3D-design för att framöver förhoppningsvis kunna utveckla sina produkter ytterligare.

– Det ska bli spännande att se vilken nytta jag kan ha av 3D-printning, säger Vuorela, som också tidigare fortbildat sig och bland annat studerat företagande.

Viktigt i hennes arbete och verksamhet är den höga kvaliteten på produkterna och alla deras komponenter. Vuorela använder sig därför i huvudsak av europeiska och finländska leverantörer då det gäller alla de material hon använder.

Tack vare detta har Vernada även förärats med Nyckelflaggan, som endast kan beviljas en produkt som tillverkats i Finland. Därtill ska produkten vara inhemsk till minst 50 procent.

– Eftersom jag själv designar alla smycken, har jag också beviljats Design from Finland-märket, tillägger Vuorela.

Design from Finland-märket lanserades år 2011 och vittnar om unik finländsk formgivning. Kollektivmärket talar om för konsumenterna att produkten är förknippad med högklassigt finländskt kunnande.

Vuorela använder främst läder, trä och metall i sina smycken, och utmärkande för många av dem är deras mångsidiga användningsmöjligheter och att de tillsammans bildar helheter.

– Det är något jag har i åtanke under hela designprocessen – liksom även största möjliga utnyttjandegrad av materialet. Samtidigt är konkurrensen i branschen hård och man måste sticka ut med unika produkter som ingen annan har – och även kontinuerligt komma ut med nya sådana. Där ligger nog den största utmaningen, konstaterar Vuorela.

Vernada 3Vernada Design är känt för sina lindningsbara läderarmband och laserskurna, grafiska halsband och örhängen. Smyckena kombinerar noggrant utvalda naturmaterial: Trä, läder samt silverpläterad metall och rostfritt stål. Vernada Design-kollektionen bygger på kvalitet, insiktsfull design och färgharmoni. Det är smycken som tål både tid och användning och en del av dem kan kombineras till olika helheter.

Designarbetet är A och O i hennes verksamhet och har hela tiden varit mycket viktigt. Men Vuorela sköter även all produktfotografering, försäljning och marknadsföring själv – något som tar mycket tid i anspråk.

– Jag har en fördel här tack vare min bakgrund inom reklambranschen, men å andra sidan är det en bransch som förändrats enormt mycket de senaste 15 åren. Jag är medveten om att det finns större potential för mig att utnyttja sociala medier för min marknadsföring. Jag är aktiv på Facebook och Instagram, men TikTok finns ännu på listan med saker att ta itu med.

Vernada 8Anne Vuorela tar själv hand om all produktfotografering, marknadsföring och försäljning. Allt detta, liksom tillverkningen, sköts från hennes ateljé i Helsingby.

Hon hoppas nu på en kortvarig lågkonjunktur och att de nya kunskaperna ska föra henne framåt i sitt företagande. En lägesbedömning är nyligen gjord med VASEK och företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars hjälp.

– Vi gick igenom företagets ekonomi, försäljning och utvecklingsmöjligheter, berättar Vuorela, som ända sedan grundandet av Vernada vänt sig till VASEK när hon haft några frågor som rört företagande.

– Jag har funderat på att börja sälja internationellt, till exempel via Etsy, men det finns risker att ta i beaktande. Som ensam företagare är det tacksamt med ett bollplank att diskutera med, tillägger hon.

Vernada 12Vid sidan om den egna webbshopen fungerar ateljén även som smyckesbutik och här finns ett stort utbud av Vernada Design-produkterna.

Räihä-Pundars är glad över att även de som redan länge varit företagare vänder sig till VASEK för att få goda råd.

– Vi finns till för alla – inte bara nystartande företag, poängterar hon. Speciellt vid olika brytningspunkter och i skeden av utveckling och förändring kan vi vara till stor hjälp.

 

Text och bilder: Anna Sand

 ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera