Suomalainen muotoilu yhdistyy laatuun Vernada Designin lähivalmistetuissa koruissa

01.08.2023

Vernada 11"Yksinyrittäjänä olen kiitollinen mahdollisuudesta keskustella ja pallotella ideoita asiantuntijan kanssa", toteaa Anne Vuorela, joka teki hiljattain tilannearvion yritystoiminnastaan yhdessä VASEKin kanssa.

Vernada Design Mustasaaren Helsingbyssä valmistaa graafisia, tyylikkäitä, laserleikattuja koruja, joissa yhdistyvät puu, nahka ja metalli sekä suomalainen käsityö ja oivaltava harmonia. Yrityksen takana on korusuunnittelija Anne Vuorela, joka luo sekä moderneja että klassisen ajattomia koruja, usein myös pienellä twistillä.

Anne Vuorela perusti yrityksensä vuonna 2009 ja pyöritti sitä ensimmäiset vuodet sivutoimisena kokopäivätyönsä ohessa. Nyt hän on ollut kokopäiväisenä yrittäjänä kymmenen vuotta, ja yhtä kauan hän on myös myynyt luomiaan tuotteita omassa verkkokaupassaan.

– Vaihdoin yrityksen muotoa osakeyhtiöksi vuonna 2018 tilitoimistoni neuvosta. Minulla oli tuolloin hyvä vuosi takanani – mutta kukaan ei tiennyt, mitä nurkan takana odotti, Anne hymyilee ja viittaa sekä pandemiaan että sotaan.

Vernada 5Pandemian vuoksi kaikki messut ja muut tärkeät tapahtumat katosivat, ja hän menetti suuren osan jälleenmyyjistään. Nykyään verkkokauppa ja oma puoti toimivat tärkeimpinä myyntikanavina.

– Luultavasti tuotteiden hinnan nosto olisi tulevaisuudessa välttämätöntä, jotta provisio olisi jälleenmyynnin kannalta houkuttelevammalla tasolla, Vuorela toteaa.

Taloudellisen epävarmuuden aikana hän on päättänyt panostaa kehittämiseen ja opiskelee nyt 3D-suunnittelua voidakseen toivottavasti kehittää tuotteitaan edelleen.

– On jännittävää nähdä, mitä hyötyä 3D-tulostuksesta voin saada, sanoo Vuorela, joka on aiemminkin kouluttanut itseään ja opiskellut muun muassa yrittäjyyttä.

Tärkeää hänen työssään ja yrityksensä toiminnassa on tuotteiden ja kaikkien niiden osien korkea laatu. Vuorela käyttää siksi pääosin eurooppalaisten ja suomalaisten tavarantoimittajien materiaaleja.

Tämän ansiosta Vernadalle on myönnetty myös Avainlippu-merkki, joka voidaan myöntää vain Suomessa valmistetulle tuotteelle. Lisäksi tuotteen tulisi olla kotimainen vähintään 50 prosenttisesti.

– Koska suunnittelen kaikki korut itse, minulle on myönnetty myös Design from Finland -merkki, Vuorela lisää.

Design from Finland -merkki lanseerattiin vuonna 2011 ja se on todiste ainutlaatuisesta suomalaisesta designista. Kollektiivinen brändi kertoo kuluttajille, että tuotteeseen liittyy laadukasta suomalaista osaamista.

Vuorela käyttää koruissaan ensisijaisesti nahkaa, puuta ja metallia, ja monessa niistä on erottuvana piirteenä monipuoliset käyttömahdollisuudet ja se, että ne voidaan yhdistää ja muodostaa kokonaisuudeksi.

– Se on minulla mielessä koko suunnitteluprosessin ajan — samoin kuin materiaalien mahdollisimman tarkka hyödyntäminen. Samaan aikaan kilpailu alalla on kovaa ja on erotuttava ainutlaatuisilla tuotteilla ja myös jatkuvasti luotava uusia tuotteita. Se on varmastikin se suurin haaste, Vuorela toteaa.

Vernada 3Vernada Design tunnetaan kieputettavista nahkarannekoruista ja laserleikatuista, graafisista kaula- ja korvakoruista. Koruissa yhdistyvät huolella valitut luonnonmateriaalit: puu, nahka ja hopeoitu metalli sekä ruostumaton teräs. Vernada Design -mallisto perustuu laatuun, oivaltavaan muotoiluun ja värien harmoniaan. Ne ovat koruja, jotka kestävät sekä aikaa että käyttöä, ja jotkut niistä voidaan yhdistää erilaisiksi kokonaisuuksiksi.

Suunnittelutyö on A ja O hänen liiketoiminnassaan ja on ollut erittäin tärkeä koko ajan. Mutta Vuorela hoitaa myös kaikki tuotekuvaukset, myynnin ja markkinoinnin itse – mikä vaatii myös paljon aikaa.

– Minulla on etunani mainosalan taustani, mutta toisaalta se on myös ala, joka on muuttunut valtavasti viimeisen 15 vuoden aikana. Olen tietoinen siitä, että minulla olisi suuremmat mahdollisuudet hyödyntää sosiaalista mediaa markkinoinnissani. Olen aktiivinen Facebookissa ja Instagramissa, mutta TikTok on vielä selvitettävien asioiden listalla.

Vernada 8Anne Vuorela huolehtii itse kaikista tuotekuvauksista, markkinoinnista ja myynnistä. Kaikki tämä, samoin kuin korujen valmistus, tapahtuu hänen ateljeessaan Helsingbyssä

Hän toivoo nyt taantuman jäämistä lyhytaikaiseksi, ja että uudet taidot vievät häntä eteenpäin yrittäjyydessä. VASEKin yritysneuvoja Tuija Räihä-Pundarsin avulla on viime aikoina tehty tilannearvio yrityksen toiminnasta.

– Kävimme läpi yrityksen taloutta, myyntiä ja kehitysmahdollisuuksia, sanoo Vuorela, joka on Vernadan perustamisesta lähtien kääntynyt VASEKin puoleen, kun hänellä on ollut yrittäjyyteen liittyviä kysymyksiä.

– Olen ajatellut alkaa toimittamaan tuotteita myös ulkomaille esimerkiksi Etsyn kautta, mutta riskit on otettava huomioon. Yksinyrittäjänä on hyvä, että löytyy ulkopuolinen keskustelukumppani, jonka kanssa pallotella ajatuksia, hän lisää.

Vernada 12Oman verkkokaupan ohella ateljee toimii myös koruliikkeenä ja tarjolla on laaja valikoima Vernada Design -tuotteita.

Räihä-Pundars on tyytyväinen, että myös jo pitkään yrittäjänä toimineet kääntyvät VASEKin puoleen kaivatessaan neuvoja.

– Olemme kaikkia yrittäjiä varten, ei ainoastaan alkavien yrittäjien apuna, hän painottaa. Varsinkin erilaisissa murroskohdissa sekä kehitys- ja muutosvaiheissa voimme olla suureksi avuksi.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta odottaa ennakkoluulottomuutta

28.09.2023 | Uutiset
Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Lue lisää

Mustasaarelainen perheyritys Wellmedic valtakunnallisen Vuoden uusyrittäjä -kilpailun finaaliin

26.09.2023 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-9.10.2023. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Oma Säästöpankki, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Patentti- ja rekisterihallitus. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raati valitsee yhden palkittavan ja yleisö oman suosikkinsa.
Lue lisää

SOF-hanke haluaa tehdä Pohjanmaasta kestävyyden ja kiertotalouden keskuksen

20.09.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja valmistautumaan sen mukanaan tuomiin muutoksiin.
Lue lisää

Finnair lisää maanantaiaamuihin uuden lentoyhteyden

14.09.2023 | Uutiset
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Lue lisää

Maanviljelijä, mutta ennen kaikkea yrittäjä isolla Y:llä

11.09.2023 | Uutiset
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Lue lisää

VASEKin työntekijöitä palkittiin kauppakamarin ansiomerkeillä

06.09.2023 | Uutiset
VASEK vietti 20-vuotisjuhlaansa 5.9. ja samassa yhteydessä palkittiin pitkään yhtiössä palvelleita työntekijöitä kauppakamarin ansiomerkeillä seuraavasti:
Lue lisää

VASEK 20 vuotta – yhteistyöllä merkittäviin tuloksiin

05.09.2023 | Uutiset
Seitsemän Vaasan seudun kunnan omistama kehitysyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK viettää yrittäjänpäivänä 5. syyskuuta 20-vuotisjuhlaansa. Vaasan seudun kunnat perustavat VASEKin vuonna 2003.
Lue lisää

Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja tarjoaa useita näkökulmia VASEKin toimintaan

05.09.2023 | Uutiset
Yrittäjän päivänä 5.9. julkaistu Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja esittelee VASEKin 20 ensimmäisen toimintavuoden tärkeimmät tapahtumat, kuvaa toimintaa kehitysyhtiönä ja yhdistää työn suurempiin yhteiskunnallisiin ja liike-elämän teemoihin.
Lue lisää