Finansiering av Finnvera i företagandets alla skeden

19.06.2019

FinnveraFinansiering och behovet därav är saker som förenar alla företagare. Därför är det viktigt att vara medveten om alla möjligheter som företagare har att få finansiering. Att beviljas lån från banken är inte den enda lösningen, eftersom finansiering också kan fås från Finnvera. John Erickson, regionchef för FInnvera Österbotten, besökte VASEK och Startia för att berätta om finansieringstjänster för företagare. Företagsrådgivare har redan i åratal styrt sina nyföretagar- och företagarkunder till Finnvera och deras tjänster, hjälpt med ansökningar och bedömt affärsplaner, som behövs bland annat när man ansöker om lån.

Finnvera är en statsägd specialfinansiär, vars mål är att erbjuda finansiering för etablering av affärsverksamhet, tillväxt och skydd mot exportrisker. I Finnveras urval finns flera olika finansieringsmodeller skräddarsydda för olika behov. Nu kan företagare ansöka om finansiering från de förnyade tjänstemodellerna begynnelseborgen och Finnveraborgen för sm-företag samt tjänstemodellen inriktad till internationalisering och export.

Begynnelseborgen för nya företag

Meningen med den förnyade begynnelseborgen är att vara en snabb tjänstemodell för finansiering av nya företag. Man kan få kreditbeslut redan tre dagar efter inlämning av ansökan. Begynnelseborgen passar utmärkt för företag som har behov att göra till exempel startinvesteringar i början av verksamheten. Företaget ska emellertid inte ha grundats för mer än tre år sedan.

Företag som ansöker om lån i enlighet med begynnelseborgen ska vara personbolag eller annan form av bolag registrerat i Finland. Andelslag kan inte beviljas lån. Ansökaren ska vara finländsk medborgare eller inneha uppehållstillstånd. Lån beviljas inte till projekt där den används till att finansiera export, eftersom det finns särskilda tjänstemodeller för det ändamålet.

Lån för företag med internationell inriktning

John EricksonFinnveras borgen för sm-företag är en ny lösning för mikrofinansiering av företag inriktade på tillväxt. Meningen är att den ska vara en enkel och snabb lösning till företagets mindre finansieringsbehov.

– Lånegaranti krävs inte av företaget för att beviljas borgen. Då kan företaget utnyttja sina befintliga garantier till exempel till senare finansieringsbehov. Sm-företagens borgen utgör alltid 80 % av masskuldebrevslånet beviljat av banken, och lånebeloppet är 10 000–120 000 euro, berättar Erickson.

Sm-borgen lämpar sig för sm-företag som är ute efter tillväxt och som har förutsättningar för lönsam affärsverksamhet. Den passar dock inte för nystartade företag, eftersom företaget som ansöker om den ska ha införts i handelsregistret för mer än tre år sedan.

Precis som begynnelseborgen, passar inte heller Finnvera-borgen till att finansiera export. För det ändamålet finns det en särskild finansieringsmodell för export, som gör det möjligt att satsa på företagets internationalisering. Destinationslandets specifika risker påverkar alltid garantibeslutet.

För att beviljas vilket lån eller borgen som helst av FInnvera, måste företaget och dess ansvarspersoner vara kreditvärdiga.

– Finnvera delar risken med banken, så kreditvärdigheten kontrolleras alltid. Vissa branscher finansieras inte, till exempel lantbruk. När det gäller branscher där konkurrensen är hård, kan man få vänta på beslutet lite längre. Men ta kontakt så reder vi ut hur vi kunde stöda din företagsverksamhet. Det är också värt att noggrant göra upp en affärsverksamhetsplan till exempel med hjälp av VASEKs och Startias rådgivare. De vägleder dig att utnyttja Finnveras tjänster vid behov, avslutar Erickson.

Begynnelseborgen
  • Företaget får vara registrerat högst 3 år sedan
  • Finnveras borgensandel högst 80 %
  • Beloppet av borgen minst 10 000 e och högst 80 000 e
  • Företagarens proprieborgen ska täcka 25 % av Finnveras borgensbelopp
Sm-borgen
  • Företaget registrerat för mer än 3 år sedan (räknat från registreringsdag)
  • Strävan efter tillväxt som villkor
  • Borgensandel av lånet är 80 %
  • Beloppet av borgen minst 10 000 e och högst 120 000 e
  • Proprieborgen krävs inte av företagaren


‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera