Finnveralta apua rahoitukseen yrityksen eri vaiheissa

19.06.2019

Finnvera

Rahoitus ja sen tarve ovat asioita, jotka yhdistävät kaikkia yrittäjiä. Onkin tärkeää olla tietoinen kaikista mahdollisuuksista, joita yrittäjällä on rahoituksen saamiseksi. Lainan saaminen pankista ei ole ainoa ratkaisu, sillä rahoituksen voi hakea myös Finnveralta. Finnveran Pohjanmaan aluepäällikkö John Erickson kävi kertomassa VASEKin ja Startian väelle yrittäjille tarjottavista rahoituspalveluista. Yritysneuvojat ovat jo vuosien ajan ohjanneet uusyrittäjä- ja yrittäjäasiakkaitaan Finnveran palvelujen ääreen, auttaneet hakemuksissa ja arvioineet liiketoimintasuunnitelmia, joita tarvitaan muun muassa lainanhaun yhteydessä.

Finnvera on valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, jonka tarkoituksena on tarjota rahoitusta yritystoiminnan alkuun saamiseksi, kasvamiseksi sekä viennin riskeiltä suojautumiseksi. Finnveran valikoimaan kuuluu useita erilaisiin rahoitustarpeisiin räätälöityjä rahoitusmalleja. Nyt yrittäjät voivat hakea rahoitusta myös uudistuneista alkutakauksesta, pk-yrityksille suunnatusta takausmallista sekä kansainvälistymiseen ja vientiin erikoistuneesta palvelumallista.

Alkutakaus aloittaville yrityksille

Uudistetun alkutakauksen tarkoituksena on olla nopea palvelumalli aloittavien yritysten rahoittamiseen. Luottopäätöksen voi saada jopa kolmessa arkipäivässä hakemuksen jättämisen jälkeen. Takaus sopii täydellisesti yrityksille, joilla on tarvetta esimerkiksi käynnistämisinvestoinneille toiminnan alkutaipaleella. Yrityksen perustamisesta ei saa kuitenkaan olla kulunut kauempaa kuin kolme vuotta.

Alkutakauksen mukaista lainaa hakevan yrityksen tulee olla henkilöyhtiö tai muu Suomeen rekisteröity yhtiö. Osuuskunnille lainaa ei kuitenkaan voida myöntää. Lainan hakijan tulee olla Suomen kansalainen tai hänellä tulee olla oleskelulupa-asiat kunnossa. Lainaa ei myönnetä hankkeisiin, joissa sillä esimerkiksi rahoitetaan vientiä, sillä vientiä varten on olemassa omat palvelumallinsa.

Lainaa kasvuun tai kansainvälistymiseen suuntautuneille yrityksille

John EricksonFinnveran takaus pk-yrityksille on uusi ratkaisu kasvuun suuntautuneiden yritysten mikrorahoitukseen. Sen tavoitteena on olla yksinkertainen, helppo ja nopea ratkaisu yrityksen pienempiin rahoitustarpeisiin.

– Takaus ei vaadi yritykseltä minkäänlaisia lainanvakuuksia, jolloin yritys voi käyttää omia olemassa oleviaan takuita esimerkiksi myöhempiin rahoitustarpeisiin. Pk-yritysten takaus on aina 80 % pankin myöntämästä joukkolainasta ja lainan määrä on 10 000–120 000 euroa, Erickson kertoo.

Takaus sopii pk-yrityksille, jotka pyrkivät kasvuun ja joilla on edellytykset kannattavalle liiketoiminnalle. Se ei kuitenkaan sovellu aloittaville yrityksille, sillä takausta hakevan yrityksen on oltava ollut kaupparekisterissä yli kolme vuotta.

Kuten alkutakauksessa, ei myöskään Finnvera-takaus sovellu viennin rahoittamiseen. Tätä varten on olemassa erillinen viennin rahoitusmalli, jonka avulla on turvallista panostaa yrityksen kansainvälistymiseen. Takauspäätökseen vaikuttavat aina kohdemaan maakohtaiset riskit.

Saadakseen minkä tahansa lainan tai lainan takauksen Finnveralta, on yrityksen ja yrityksen vastuuhenkilöiden oltava luottokelpoisia.

– Finnvera jakaa riskin pankin kanssa, joten luottokelpoisuus tarkistetaan aina. Tiettyjä aloja ei voida rahoittaa, esimerkiksi maataloutta. Kovin kilpailuilla aloilla rahoituspäätöstä voidaan pohtia kauemmin. Mutta ota yhteyttä, niin selvitetään, miten voisimme tukea yritystoimintaasi. Kannattaa myös laatia huolellisesti liiketoimintasuunnitelma vaikka VASEKin ja Startian neuvojien avulla. He myös ohjaavat eteenpäin hyödyntämään Finnveran palveluja, Erickson päättää.

Alkutakaus:
  • Yrityksen rekisteröinnistä saa olla kulunut enintään 3 vuotta
  • Finnveran takauksen osuus pankin lainasta on 80 %
  • Takauksen summa vähintään 10 000 e ja enintään 80 000 e
  • Yrittäjän henkilökohtainen vastatakaus on 25 % Finnveran takaukselle
Pk-takaus:
  • Yrityksen ikä yli 3 vuotta (lasketaan rekisteröintipäivästä)
  • Ehtona kasvun tavoittelu
  • Takauksen osuus pankin lainasta on 80 %
  • Takauksen summa vähintään 10 000 e ja enintään 120 000 e
  • Yrittäjältä ei vaadita vastatakausta


‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vastuullinen Pohjanmaa -seminaarissa kannustettiin yrityksiä edelläkävijöiksi

24.09.2020 | Uutiset
CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin noin 40 kuulijaa ja webinaari-lähetykseen omien koneiden äärelle yli 60 kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

14.09.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää

Berny’s-ravintolan yrittäjät iloisia hyvästä kesästä raskaan kevään jälkeen

02.09.2020 | Uutiset
Puoli vuotta on kulunut siitä, kun koronapandemia iski Suomeen ja koko maa eristäytyi. Lukuisat yrittäjät joutuivat hetkessä sulkemaan toimintansa. Heidän mukanaan myös Tommy Pellas ja Patricia Nedergård, jotka kolme vuotta sitten ryhtyivät yrittäjiksi ravintola Berny’ssä Raippaluodon sillan kupeessa.
Lue lisää

Kevyesti yrittäjäksi tai yrittäjämäiseen toimintaan

31.08.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia kokosi 27.8. kevytyrittämisen ja laskutuspalvelujen asiantuntijat linjoille ja kutsui myös yrittäjyydestä ja yrittäjämäisestä toiminnasta kiinnostuneet ruudun ääreen. Tunnin webinaarin aikana he saivat kuulla, mitä eroja eri palveluilla on ja miten helposti oikein voikaan aloittaa yrittäjänä tai yrittäjämäisen toiminnan.
Lue lisää