Finnveralta apua rahoitukseen yrityksen eri vaiheissa

19.06.2019

Finnvera

Rahoitus ja sen tarve ovat asioita, jotka yhdistävät kaikkia yrittäjiä. Onkin tärkeää olla tietoinen kaikista mahdollisuuksista, joita yrittäjällä on rahoituksen saamiseksi. Lainan saaminen pankista ei ole ainoa ratkaisu, sillä rahoituksen voi hakea myös Finnveralta. Finnveran Pohjanmaan aluepäällikkö John Erickson kävi kertomassa VASEKin ja Startian väelle yrittäjille tarjottavista rahoituspalveluista. Yritysneuvojat ovat jo vuosien ajan ohjanneet uusyrittäjä- ja yrittäjäasiakkaitaan Finnveran palvelujen ääreen, auttaneet hakemuksissa ja arvioineet liiketoimintasuunnitelmia, joita tarvitaan muun muassa lainanhaun yhteydessä.

Finnvera on valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, jonka tarkoituksena on tarjota rahoitusta yritystoiminnan alkuun saamiseksi, kasvamiseksi sekä viennin riskeiltä suojautumiseksi. Finnveran valikoimaan kuuluu useita erilaisiin rahoitustarpeisiin räätälöityjä rahoitusmalleja. Nyt yrittäjät voivat hakea rahoitusta myös uudistuneista alkutakauksesta, pk-yrityksille suunnatusta takausmallista sekä kansainvälistymiseen ja vientiin erikoistuneesta palvelumallista.

Alkutakaus aloittaville yrityksille

Uudistetun alkutakauksen tarkoituksena on olla nopea palvelumalli aloittavien yritysten rahoittamiseen. Luottopäätöksen voi saada jopa kolmessa arkipäivässä hakemuksen jättämisen jälkeen. Takaus sopii täydellisesti yrityksille, joilla on tarvetta esimerkiksi käynnistämisinvestoinneille toiminnan alkutaipaleella. Yrityksen perustamisesta ei saa kuitenkaan olla kulunut kauempaa kuin kolme vuotta.

Alkutakauksen mukaista lainaa hakevan yrityksen tulee olla henkilöyhtiö tai muu Suomeen rekisteröity yhtiö. Osuuskunnille lainaa ei kuitenkaan voida myöntää. Lainan hakijan tulee olla Suomen kansalainen tai hänellä tulee olla oleskelulupa-asiat kunnossa. Lainaa ei myönnetä hankkeisiin, joissa sillä esimerkiksi rahoitetaan vientiä, sillä vientiä varten on olemassa omat palvelumallinsa.

Lainaa kasvuun tai kansainvälistymiseen suuntautuneille yrityksille

John EricksonFinnveran takaus pk-yrityksille on uusi ratkaisu kasvuun suuntautuneiden yritysten mikrorahoitukseen. Sen tavoitteena on olla yksinkertainen, helppo ja nopea ratkaisu yrityksen pienempiin rahoitustarpeisiin.

– Takaus ei vaadi yritykseltä minkäänlaisia lainanvakuuksia, jolloin yritys voi käyttää omia olemassa oleviaan takuita esimerkiksi myöhempiin rahoitustarpeisiin. Pk-yritysten takaus on aina 80 % pankin myöntämästä joukkolainasta ja lainan määrä on 10 000–120 000 euroa, Erickson kertoo.

Takaus sopii pk-yrityksille, jotka pyrkivät kasvuun ja joilla on edellytykset kannattavalle liiketoiminnalle. Se ei kuitenkaan sovellu aloittaville yrityksille, sillä takausta hakevan yrityksen on oltava ollut kaupparekisterissä yli kolme vuotta.

Kuten alkutakauksessa, ei myöskään Finnvera-takaus sovellu viennin rahoittamiseen. Tätä varten on olemassa erillinen viennin rahoitusmalli, jonka avulla on turvallista panostaa yrityksen kansainvälistymiseen. Takauspäätökseen vaikuttavat aina kohdemaan maakohtaiset riskit.

Saadakseen minkä tahansa lainan tai lainan takauksen Finnveralta, on yrityksen ja yrityksen vastuuhenkilöiden oltava luottokelpoisia.

– Finnvera jakaa riskin pankin kanssa, joten luottokelpoisuus tarkistetaan aina. Tiettyjä aloja ei voida rahoittaa, esimerkiksi maataloutta. Kovin kilpailuilla aloilla rahoituspäätöstä voidaan pohtia kauemmin. Mutta ota yhteyttä, niin selvitetään, miten voisimme tukea yritystoimintaasi. Kannattaa myös laatia huolellisesti liiketoimintasuunnitelma vaikka VASEKin ja Startian neuvojien avulla. He myös ohjaavat eteenpäin hyödyntämään Finnveran palveluja, Erickson päättää.

Alkutakaus:
  • Yrityksen rekisteröinnistä saa olla kulunut enintään 3 vuotta
  • Finnveran takauksen osuus pankin lainasta on 80 %
  • Takauksen summa vähintään 10 000 e ja enintään 80 000 e
  • Yrittäjän henkilökohtainen vastatakaus on 25 % Finnveran takaukselle
Pk-takaus:
  • Yrityksen ikä yli 3 vuotta (lasketaan rekisteröintipäivästä)
  • Ehtona kasvun tavoittelu
  • Takauksen osuus pankin lainasta on 80 %
  • Takauksen summa vähintään 10 000 e ja enintään 120 000 e
  • Yrittäjältä ei vaadita vastatakausta


‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää