Finnveralta apua rahoitukseen yrityksen eri vaiheissa

19.06.2019

Finnvera

Rahoitus ja sen tarve ovat asioita, jotka yhdistävät kaikkia yrittäjiä. Onkin tärkeää olla tietoinen kaikista mahdollisuuksista, joita yrittäjällä on rahoituksen saamiseksi. Lainan saaminen pankista ei ole ainoa ratkaisu, sillä rahoituksen voi hakea myös Finnveralta. Finnveran Pohjanmaan aluepäällikkö John Erickson kävi kertomassa VASEKin ja Startian väelle yrittäjille tarjottavista rahoituspalveluista. Yritysneuvojat ovat jo vuosien ajan ohjanneet uusyrittäjä- ja yrittäjäasiakkaitaan Finnveran palvelujen ääreen, auttaneet hakemuksissa ja arvioineet liiketoimintasuunnitelmia, joita tarvitaan muun muassa lainanhaun yhteydessä.

Finnvera on valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, jonka tarkoituksena on tarjota rahoitusta yritystoiminnan alkuun saamiseksi, kasvamiseksi sekä viennin riskeiltä suojautumiseksi. Finnveran valikoimaan kuuluu useita erilaisiin rahoitustarpeisiin räätälöityjä rahoitusmalleja. Nyt yrittäjät voivat hakea rahoitusta myös uudistuneista alkutakauksesta, pk-yrityksille suunnatusta takausmallista sekä kansainvälistymiseen ja vientiin erikoistuneesta palvelumallista.

Alkutakaus aloittaville yrityksille

Uudistetun alkutakauksen tarkoituksena on olla nopea palvelumalli aloittavien yritysten rahoittamiseen. Luottopäätöksen voi saada jopa kolmessa arkipäivässä hakemuksen jättämisen jälkeen. Takaus sopii täydellisesti yrityksille, joilla on tarvetta esimerkiksi käynnistämisinvestoinneille toiminnan alkutaipaleella. Yrityksen perustamisesta ei saa kuitenkaan olla kulunut kauempaa kuin kolme vuotta.

Alkutakauksen mukaista lainaa hakevan yrityksen tulee olla henkilöyhtiö tai muu Suomeen rekisteröity yhtiö. Osuuskunnille lainaa ei kuitenkaan voida myöntää. Lainan hakijan tulee olla Suomen kansalainen tai hänellä tulee olla oleskelulupa-asiat kunnossa. Lainaa ei myönnetä hankkeisiin, joissa sillä esimerkiksi rahoitetaan vientiä, sillä vientiä varten on olemassa omat palvelumallinsa.

Lainaa kasvuun tai kansainvälistymiseen suuntautuneille yrityksille

John EricksonFinnveran takaus pk-yrityksille on uusi ratkaisu kasvuun suuntautuneiden yritysten mikrorahoitukseen. Sen tavoitteena on olla yksinkertainen, helppo ja nopea ratkaisu yrityksen pienempiin rahoitustarpeisiin.

– Takaus ei vaadi yritykseltä minkäänlaisia lainanvakuuksia, jolloin yritys voi käyttää omia olemassa oleviaan takuita esimerkiksi myöhempiin rahoitustarpeisiin. Pk-yritysten takaus on aina 80 % pankin myöntämästä joukkolainasta ja lainan määrä on 10 000–120 000 euroa, Erickson kertoo.

Takaus sopii pk-yrityksille, jotka pyrkivät kasvuun ja joilla on edellytykset kannattavalle liiketoiminnalle. Se ei kuitenkaan sovellu aloittaville yrityksille, sillä takausta hakevan yrityksen on oltava ollut kaupparekisterissä yli kolme vuotta.

Kuten alkutakauksessa, ei myöskään Finnvera-takaus sovellu viennin rahoittamiseen. Tätä varten on olemassa erillinen viennin rahoitusmalli, jonka avulla on turvallista panostaa yrityksen kansainvälistymiseen. Takauspäätökseen vaikuttavat aina kohdemaan maakohtaiset riskit.

Saadakseen minkä tahansa lainan tai lainan takauksen Finnveralta, on yrityksen ja yrityksen vastuuhenkilöiden oltava luottokelpoisia.

– Finnvera jakaa riskin pankin kanssa, joten luottokelpoisuus tarkistetaan aina. Tiettyjä aloja ei voida rahoittaa, esimerkiksi maataloutta. Kovin kilpailuilla aloilla rahoituspäätöstä voidaan pohtia kauemmin. Mutta ota yhteyttä, niin selvitetään, miten voisimme tukea yritystoimintaasi. Kannattaa myös laatia huolellisesti liiketoimintasuunnitelma vaikka VASEKin ja Startian neuvojien avulla. He myös ohjaavat eteenpäin hyödyntämään Finnveran palveluja, Erickson päättää.

Alkutakaus:
  • Yrityksen rekisteröinnistä saa olla kulunut enintään 3 vuotta
  • Finnveran takauksen osuus pankin lainasta on 80 %
  • Takauksen summa vähintään 10 000 e ja enintään 80 000 e
  • Yrittäjän henkilökohtainen vastatakaus on 25 % Finnveran takaukselle
Pk-takaus:
  • Yrityksen ikä yli 3 vuotta (lasketaan rekisteröintipäivästä)
  • Ehtona kasvun tavoittelu
  • Takauksen osuus pankin lainasta on 80 %
  • Takauksen summa vähintään 10 000 e ja enintään 120 000 e
  • Yrittäjältä ei vaadita vastatakausta


‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää