Finnveralta apua rahoitukseen yrityksen eri vaiheissa

19.06.2019

Finnvera

Rahoitus ja sen tarve ovat asioita, jotka yhdistävät kaikkia yrittäjiä. Onkin tärkeää olla tietoinen kaikista mahdollisuuksista, joita yrittäjällä on rahoituksen saamiseksi. Lainan saaminen pankista ei ole ainoa ratkaisu, sillä rahoituksen voi hakea myös Finnveralta. Finnveran Pohjanmaan aluepäällikkö John Erickson kävi kertomassa VASEKin ja Startian väelle yrittäjille tarjottavista rahoituspalveluista. Yritysneuvojat ovat jo vuosien ajan ohjanneet uusyrittäjä- ja yrittäjäasiakkaitaan Finnveran palvelujen ääreen, auttaneet hakemuksissa ja arvioineet liiketoimintasuunnitelmia, joita tarvitaan muun muassa lainanhaun yhteydessä.

Finnvera on valtion omistama erityisrahoitusyhtiö, jonka tarkoituksena on tarjota rahoitusta yritystoiminnan alkuun saamiseksi, kasvamiseksi sekä viennin riskeiltä suojautumiseksi. Finnveran valikoimaan kuuluu useita erilaisiin rahoitustarpeisiin räätälöityjä rahoitusmalleja. Nyt yrittäjät voivat hakea rahoitusta myös uudistuneista alkutakauksesta, pk-yrityksille suunnatusta takausmallista sekä kansainvälistymiseen ja vientiin erikoistuneesta palvelumallista.

Alkutakaus aloittaville yrityksille

Uudistetun alkutakauksen tarkoituksena on olla nopea palvelumalli aloittavien yritysten rahoittamiseen. Luottopäätöksen voi saada jopa kolmessa arkipäivässä hakemuksen jättämisen jälkeen. Takaus sopii täydellisesti yrityksille, joilla on tarvetta esimerkiksi käynnistämisinvestoinneille toiminnan alkutaipaleella. Yrityksen perustamisesta ei saa kuitenkaan olla kulunut kauempaa kuin kolme vuotta.

Alkutakauksen mukaista lainaa hakevan yrityksen tulee olla henkilöyhtiö tai muu Suomeen rekisteröity yhtiö. Osuuskunnille lainaa ei kuitenkaan voida myöntää. Lainan hakijan tulee olla Suomen kansalainen tai hänellä tulee olla oleskelulupa-asiat kunnossa. Lainaa ei myönnetä hankkeisiin, joissa sillä esimerkiksi rahoitetaan vientiä, sillä vientiä varten on olemassa omat palvelumallinsa.

Lainaa kasvuun tai kansainvälistymiseen suuntautuneille yrityksille

John EricksonFinnveran takaus pk-yrityksille on uusi ratkaisu kasvuun suuntautuneiden yritysten mikrorahoitukseen. Sen tavoitteena on olla yksinkertainen, helppo ja nopea ratkaisu yrityksen pienempiin rahoitustarpeisiin.

– Takaus ei vaadi yritykseltä minkäänlaisia lainanvakuuksia, jolloin yritys voi käyttää omia olemassa oleviaan takuita esimerkiksi myöhempiin rahoitustarpeisiin. Pk-yritysten takaus on aina 80 % pankin myöntämästä joukkolainasta ja lainan määrä on 10 000–120 000 euroa, Erickson kertoo.

Takaus sopii pk-yrityksille, jotka pyrkivät kasvuun ja joilla on edellytykset kannattavalle liiketoiminnalle. Se ei kuitenkaan sovellu aloittaville yrityksille, sillä takausta hakevan yrityksen on oltava ollut kaupparekisterissä yli kolme vuotta.

Kuten alkutakauksessa, ei myöskään Finnvera-takaus sovellu viennin rahoittamiseen. Tätä varten on olemassa erillinen viennin rahoitusmalli, jonka avulla on turvallista panostaa yrityksen kansainvälistymiseen. Takauspäätökseen vaikuttavat aina kohdemaan maakohtaiset riskit.

Saadakseen minkä tahansa lainan tai lainan takauksen Finnveralta, on yrityksen ja yrityksen vastuuhenkilöiden oltava luottokelpoisia.

– Finnvera jakaa riskin pankin kanssa, joten luottokelpoisuus tarkistetaan aina. Tiettyjä aloja ei voida rahoittaa, esimerkiksi maataloutta. Kovin kilpailuilla aloilla rahoituspäätöstä voidaan pohtia kauemmin. Mutta ota yhteyttä, niin selvitetään, miten voisimme tukea yritystoimintaasi. Kannattaa myös laatia huolellisesti liiketoimintasuunnitelma vaikka VASEKin ja Startian neuvojien avulla. He myös ohjaavat eteenpäin hyödyntämään Finnveran palveluja, Erickson päättää.

Alkutakaus:
  • Yrityksen rekisteröinnistä saa olla kulunut enintään 3 vuotta
  • Finnveran takauksen osuus pankin lainasta on 80 %
  • Takauksen summa vähintään 10 000 e ja enintään 80 000 e
  • Yrittäjän henkilökohtainen vastatakaus on 25 % Finnveran takaukselle
Pk-takaus:
  • Yrityksen ikä yli 3 vuotta (lasketaan rekisteröintipäivästä)
  • Ehtona kasvun tavoittelu
  • Takauksen osuus pankin lainasta on 80 %
  • Takauksen summa vähintään 10 000 e ja enintään 120 000 e
  • Yrittäjältä ei vaadita vastatakausta


‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää