Existerande byggnaders energieffektivitet spelar nyckelrollen

21.03.2014

Det flitiga skrivandet i sociala medierna, som orsakats av EnergyWeek, fortsatte under veckans sista dag. På universitetet var det Renewable Efficient Energy IV -evenemangets andra del och Energy and Buildings –seminarium, som lockade deltagarna att aktivt delta också i diskussionerna på internet. Mauritz Knuts, projektchef för Hållbart byggande -projektet, fick äran att öppna seminariet åt en fullsatt sal. Åhörarna hade samlats där för att höra om nära nollenergibyggande.

 

T.h. Mauritz Knuts öppnar seminariet.
Nedan ProfessorJarek Kurnitski

 

Energieffektivitet och stegen, som tas för att nå det är inte endast en kostnad, utan också en investering med hög avkastningsprocent. Projektchef Sara Kunkel från Buildings Performance Institute Europe menar att de europeiska direktiven lägger en bra bas för nära nollenergibyggande. Byggbranschen innehar nyckelpositionen då det kommer till energieffektivt byggande, men byggarnas och planerarnas insats räcker inte. Också kunskapen hos fastighetsägarna måste öka för att beteendemönstrens ska ändras. Nyckelfrågan är de existerande byggnadernas energieffektivitet, inte endast energieffektiviteten i de nybyggda byggnaderna.

Professor Jarek Kurnitski påminde att det som byggs enligt dagens lagstiftning om nollenergibyggande, inte egentligen är nollenergibyggande. Han frågade också vilka energiströmmar som tas i beaktande i nollenergibyggandet? Inom Miljöministeriets, Rakennusteollisuus ry:s och Teknologiateollisuus ry:s gemensamma projekt FInZEB fastställs vad som menas med EU:s nära nollenergihus i Finland och på vilken nivå de olika byggnadstypernas energieffektivitetskrav ska ligga.

Under sitt uppmuntrande anförande koncentrerade sig Ville Reinikainen på en gammal kontorsbyggnad som byggs om till ett nära nollenergihus. Projektet var inte färdigt eller ens halvfärdigt, utan ett tävlingsbidrag av Granlund Ab till utmaningen Nordic Built. Byggnaden i fråga kallas för Hippostalo och den bär titeln som den andra fulaste byggnaden i Tammerfors. Det är ännu oklart när byggnaden kommer att renoveras. I det presenterade fallet var målsättningarna att få nivån av utsläpp till noll, beakta den urbana livstilen och naturen runt omkring och samtidigt skapa ett koncept som förverkligas lokalt i samarbete med flera yrkesmän från olika yrken. Det är tänkt att energieffektiviteten ska nås genom att minska byggnadens totala energikonsumtion och jämna energikonsumtionens toppar genom att bland annat flytta deras tidpunkter från mitt på dagen till morgonen eller kvällen. Reinikainen ser också justeringen av energikonsumtionen till de optimala nivåerna under sommaren och vintern som en utmaning.

Leif Östman från Yrkeshögskolan Novia lyfte fram många problem, men medgav att han inte har några lösningar till dem. Östman såg precis som Reinikainen de stora mängderna fula elementbyggnader som byggts på 70- och 80-talet, där 1,5 miljoner finländare bor, som problematiska. Så som Kunkel redan tidigare under dagen konstaterat, är det viktigt att göra dessa existerande byggnader energieffektiva.

Under eftermiddagens anföranden fick seminariedeltagarna också bekanta sig med Lappeenranta universitets gröna campusområde, och nära nollenergibyggandets nuvarande situation och framtid i Sverige. Åsa Wahlström underströk att Sverige är det enda landet där byggnadernas energieffektivet verkligen granskas då byggnaderna är klara, så att energieffektiviteten ligger på den planerade nivån. I Finland är energicertifikatets förbrukningssiffra E endast kalkylerad. Att kalkylen stämmer behöver inte bevisas med hjälp av mätningar.

Inom nära nollenergibyggandet är smarta elnätverk och frågan hur elen, som byggnaderna producerar, exempelvis via solenergi, kan överföras till elnätverket då byggnaden producerar mer el än den förbrukar. Harri Liukku från ABB talade om dessa saker. Dagens sista anförande hölls av Jari Jaskari från Skaala Ab. Han klargjorde för fönstrens betydelse i nära nollenergibyggande.

Närmare uppgifter

Mauritz Knuts
projektchef, Hållbart byggande och energieffektivitet -projektet
050 306 8419

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera