Esa Härmälä på ANM: Konsumenterna styrs nästan obemärkt mot energieffektivitet

06.03.2012

Målen i EU:s klimat- och energipaket förbinder unionens medlemsländer att fram till år 2020 minska utsläppen av växthusgaser med 20 procent, öka andelen förnybar energi till 20 procent av förbrukningen och öka energieffektiviteten med 20 procent. Finlands energipolitik har i stor utsträckning styrts av dessa mål samt av inhemska förhållanden.

- Såväl minskningen av utsläpp som ökningen av förnybar energiproduktion har stått i fokus i den finländska energipolitiken de senaste åren, däremot har ökningen av energieffektivitet fått mindre uppmärksamhet, säger avdelningschefen för arbets- och näringsministeriets energiavdelning Esa Härmälä. - Eftersom det nu är knappt tio år tills målen ska vara nådda, bör energipolitiken under innevarande decennium fokusera på energieffektivitet.

Små åtgärder och gemensamma avtal

Ökad energieffektivitet skapas av många små och separata åtgärder. Den genomsnittliga förbrukaren har bland de många planerade åtgärderna kanske främst lagt märke till de skärpta energieffektivitetskraven i byggföreskrifter eller den tilltagande mängden energimärkningar på hushållsmaskiner. Ändå påverkar kraven på energieffektivitet såväl konsumenternas som företagens framtid.

- Statsmakten vill hellre använda morot än piska för att öka energieffektiviteten. Konsumenterna handleds och uppmuntras i det närmaste obemärkt till ett mer energieffektivt beteende, påpekar Härmälä.

Han tror att energiräkningens slutsumma kommer att styra både konsumenter och företag mot ännu större energieffektivitet.

- De viktigaste redskapen kommer även i fortsättningen att vara olika avtal, där vissa aktörer som till exempel kommuner och företag frivilligt avtalar med arbets- och näringsministeriet om åtgärdshelheter som ökar energieffektiviteten, tillägger Härmälä.

Energieffektivitetsdirektivet förnyas

Finlands energieffektivitetsmål styrs av EU:s energieffektivitetsdirektiv, som just nu förnyas och borde vara klart i sommar. Härmälä vill i det här skedet inte förutspå på vilka sätt det förnyade direktivet kommer att påverka Finlands energieffektivitetskrav.

- I det här skedet deltar vi i förnyelsearbetet och strävar efter att säkerställa att Finland själv kan bestämma vilka åtgärder vi ska använda för att uppnå målen i det nya direktivet, konstaterar han.

Mera om Härmäläs tankar om Finlands energipolitik och energieffektiviteten med anknytning till den kan du höra på Vaasa EnergyWeeks Energi- och miljöseminarium måndagen den 19 mars.

 

Vaasa EnergyWeek samlar över 1 000 experter inom energibranschen i Vasa den 19-22 mars 2012. I Vasaregionen finns Nordens ledande koncentration av energiteknologi, EnergyVaasa, som arrangerar evenemanget tillsammans med sina samarbetsparter Expo Österbotten, Österbottens handelskammare, Österbottens förbund, Teknologicentrum Oy Merinova Ab/Klusterprogrammet för energiteknologi (OSKE), Vasa energiinstitut VEI och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK samt ELY-centralerna i Österbotten och Södra Österbotten. Huvudsponsorer av veckan är ABB, Wärtsilä och EPV. Huvudsponsorer av veckan är ABB, Wärstilä och EPV.

www.energyweek.fi

 

 

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera