Ekobyggmässan i Stockholm intresserade många

10.10.2013

Den 11–12 september ordnades Ekobyggmässan för andra gången i Stockholm. Mauritz Knuts, VASEKs projektchef för hållbart byggande, besökte mässan tillsammans med några lärare från Yrkesakademin YA!.

Förra året gick mässan obemärkt förbi de flesta och hade därför ett blygsamt deltagarantal. I år hade mässan tagit ett väldigt kliv framåt med över 700 deltagare, cirka 100 utställare och huvudsponsorer som NCC, Siemens, Skanska och WSP. Detta tyder på att ekologiskt byggande är på frammarsch i Sverige.
- Det är väldigt intressant att de stora bolagen blivit ivriga över grönt byggande och renoverande. Exempelvis Skanska har nya koncept som går under namnen ”Den gröna kedjan” och ”Grön renovering”, där de både paketerat om gamla tjänster och utvecklat nya lösningar, funderar Knuts.


Skanskas avdelning på Ekobyggmässan i Stockholm.

De nya koncepten är utvecklade för till exempel miljonprogrammet, genom vilket de stora förorterna som byggdes under 1970-talet ska saneras.
- Dessutom är Skanskas nya kontor i Väla Gård ett noll-energihus som är klimatneutralt. Men det var inte bara Skanska som tagit det gröna tänkandet på stort allvar, utan alla de representerade stora bolagen hade liknande koncept att visa upp, berättar Knuts.

På mässan presenterades bland annat lösningar för smarta hus, värmesystem, kylsystem, hållbar utveckling, smart stadsutveckling, miljöcertifierade byggnader, miljömässiga byggmaterial samt intelligenta och interaktiva installationssystem.

För en finländsk mässbesökare var det stora utbudet av olika miljöcertifieringar för byggnader i Sverige underligt.
- Snabbt räknat var de fem; Miljöbyggnad, EU GreenBuilding, BREEAM, LEED och Svanen, men det finns troligen ännu fler. Antagligen blir något av dessa certifieringar det allmänt använda, men just nu verkar det vara rätt mycket konkurrans på marknaden, konstaterar Knuts.

Produkchef Michael Staffas från Fiskarhedenvillan Ab visar ritningarna för Sveriges första internationellt certifierade passivegnahemshus. Åhörarna är Yrkesakademin YA!:s lärare Peter Nyman och Daniel Ström.  

Under mässan lade han också märke till att olika ekologiska alternativ för byggnadsmaterial och konstruktionslösningar var underrepresenterade. Enligt Knuts fanns olika typer av isolering, skivor, fogningsmedel och dylikt till påseende, men till exempel för husgrunder fanns varken material eller lösningar att hitta.
- Något som var roligt och lite uppmuntrande, var att vi hittade finska företag så som SPU och Ruukki bland utställarna, påpekar Knuts.

Knuts konstaterar att det hållbara, ekologiska, energieffektiva och smarta lösningarna kommer att forma och dominera byggnadsbranschen i Sverige en tid framöver. Hur detta påverkar byggbranschen i Finland återstår att se.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera