Årets nyföretagare Wellmedic: Drömmen att driva ett familjeföretag har alltid funnits

12.06.2023

IMG 4525Kjell Nydahl och Tommi Virkama gratulerar den främsta initiativtagaren bakom Wellmedic Ab, Zar Nuri

Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har utsett Korsholm företaget Wellmedic Oy Ab till årets nyföretagare i Vasaregionen 2023. Wellmedic erbjuder både företagshälsovård och privatmottagning till sina kunder. För tillfället har detta växande företag läkarstationer på fyra orter: Korsholm, Vörå, Oravais och Karis.  

För familjen Nuri har drömmen att driva ett familjeföretag alltid funnits. Den främsta initiativtagaren var fadern Zar Nuri, som är specialist i inre medicin och kardiologi. Bolaget registrerades år 2020, strax innan undantagsförhållandena orsakade av coronapandemin påbörjades i Finland. Under den här tidsperioden var det mycket tal om social- och hälsovårdreformen och vårdköer. 

Zar Nuris dotter och företagets vd Marta Backlund (på andra bilden) berättar att det fanns en efterfrågan och behov av ett komplement på marknaden: 
– Vi såg ett behov redan då men också ett kommande behov. Alla problem som funnits inom vården skulle förstoras på grund av coronan. Till exempel, många kroniker fick ingen vård och man förväntade ett jättestort tryck på vården efter pandemin. 

Företagets verksamhet har kommit mycket bra igång. 
– De tre första åren efter starten kan vara utmanande för ett nytt företag. Wellmedic har inte bara på kort tid stabiliserat sin verksamhet utan också expanderat, berättar VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl, som hjälpte företaget i startskedet. Startias direktör Tommi Virkama fortsätter: 

– Även om vårdbranschen under de senaste åren genomgått stora förändringar och utmaningar, har Wellmedic lyckats utveckla sin verksamhet och sina tjänster till att svara på marknadens behov. Företagets framgång bygger på ett starkt branschkunnande, tack vare ett bra och mångsidigt team.  

Företaget började med 7–10 personer och i dag är de 30 anställda och cirka 15 yrkesutövare som hör till bolaget. 
– Vi har ett riktigt bra team nu med olika bakgrund och kunnande; ingen skulle ha gjort detta ensam. Förutom medarbetarsidan har bolagets styrelse också olika typer av kompetenser, säger Tomasz Nuri (på andra bilden), Chief Digital Officer för Wellmedic.

 

IMG 4546

Hjälp från Startia 

Efter registreringen pågick förhandsarbete för att få igång Wellmedic: rekrytering, myndighets tillstånd och så vidare. 
– Vi var på besök hos Startia och fick mycket bra information och bra hjälp, till exempel med ansökan av rätt stora NTM-centralens företagsstöd där i början av corona åren, säger Backlund. 
Hon berättar att i dag känner man av den stora arbetskraftsbristen i vårdbranschen och att det pensioneras läkare i snabbare takt än vad som utexamineras. Också lågkonjunkturen har varit en utmaning.  
– Vi startade upp ett företag i en högt reglerad och övervakad bransch. Så det är klart att det är utmanande att se till att man har satsat på sina processer, kvalitetsarbete och egenkontroll. 

 

Vill vara nära kunden – också i framtiden 

Backlund säger att de alltid har velat vara ärliga med deras mission att vara nära kunden: 
– Man kan säga att vi alltid har gått mot strömmen. Många satsar på centralisering men vi satsar på decentralisering. Men hur vågade de starta en egen läkarstation mitt under coronan? Enligt fadern Zar Nuri måste den som startar eget ha en vision, men även hålla sig realistisk och tro på sin sak. Det är också ytterst viktigt att hen kan sin sak. 

– Framgångarna är inte endast tack vare oss utan vi har även varit mycket välsignade, tillägger Backlund och fortsätter: 
– Om du aldrig ser att någonting är omöjligt, då hittar du alltid någon lösning. Vårt företag startade egentligen med att jag och min bror hade ett litet rum i Vallonias källare; ett förråd nästan, där höll vi anställningsintervjuer.

Kostnaden att starta någonting som en nybörjade är det att du skämmer ut dig. Du måste ha ryggrad för att klara av det. Som nybörjade vet du ingenting och gör fel på vägen, men så länge du inte skäms för att fråga och sätter värde på att lära dig och att göra bättre, kommer du långt. 

IMG 4560En del av Wellmedic Ab:s personal som tagit emot priset. 

  • Wellmedic Oy Ab är också Vasaregionens kandidat i den nationella tävlingen Årets Nyföretagare, som ordnas av Nyföretagarcentralerna i Finland rf. Årets Nyföretagare på nationell nivå och publikens favorit premieras i hösten 2023. 
  • Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia är en del av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK som ägs av kommunerna i Vasaregionen. Startia är ett av Finlands 30 nyföretagscentrum. 
  • Under den tid som Startia har funnits har man betjänat mer än 10 300 kunder och tack vare den startrådgivning man ger har över 4 500 nya företag etablerats i Vasaregionen. Varje år betjänar Startia över 700 kunder som planerar att starta företag.

 

Foton som media kan ladda ner:

Bild 1: Kjell Nydahl, Tommi Virkama & Zar Nuri

Bild 2: vd Marta Backlund & Tomasz Nuri

Bild 3: Del av Wellmedic Ab:s personal 

Bild 4: Mottagande av pris

Bild 5: Del av Wellmedic Ab:s personal ‹ Gå till "Nyheter"

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera