Årets nyföretagare Wellmedic: Drömmen att driva ett familjeföretag har alltid funnits

12.06.2023

IMG 4525Kjell Nydahl och Tommi Virkama gratulerar den främsta initiativtagaren bakom Wellmedic Ab, Zar Nuri

Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har utsett Korsholm företaget Wellmedic Oy Ab till årets nyföretagare i Vasaregionen 2023. Wellmedic erbjuder både företagshälsovård och privatmottagning till sina kunder. För tillfället har detta växande företag läkarstationer på fyra orter: Korsholm, Vörå, Oravais och Karis.  

För familjen Nuri har drömmen att driva ett familjeföretag alltid funnits. Den främsta initiativtagaren var fadern Zar Nuri, som är specialist i inre medicin och kardiologi. Bolaget registrerades år 2020, strax innan undantagsförhållandena orsakade av coronapandemin påbörjades i Finland. Under den här tidsperioden var det mycket tal om social- och hälsovårdreformen och vårdköer. 

Zar Nuris dotter och företagets vd Marta Backlund (på andra bilden) berättar att det fanns en efterfrågan och behov av ett komplement på marknaden: 
– Vi såg ett behov redan då men också ett kommande behov. Alla problem som funnits inom vården skulle förstoras på grund av coronan. Till exempel, många kroniker fick ingen vård och man förväntade ett jättestort tryck på vården efter pandemin. 

Företagets verksamhet har kommit mycket bra igång. 
– De tre första åren efter starten kan vara utmanande för ett nytt företag. Wellmedic har inte bara på kort tid stabiliserat sin verksamhet utan också expanderat, berättar VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl, som hjälpte företaget i startskedet. Startias direktör Tommi Virkama fortsätter: 

– Även om vårdbranschen under de senaste åren genomgått stora förändringar och utmaningar, har Wellmedic lyckats utveckla sin verksamhet och sina tjänster till att svara på marknadens behov. Företagets framgång bygger på ett starkt branschkunnande, tack vare ett bra och mångsidigt team.  

Företaget började med 7–10 personer och i dag är de 30 anställda och cirka 15 yrkesutövare som hör till bolaget. 
– Vi har ett riktigt bra team nu med olika bakgrund och kunnande; ingen skulle ha gjort detta ensam. Förutom medarbetarsidan har bolagets styrelse också olika typer av kompetenser, säger Tomasz Nuri (på andra bilden), Chief Digital Officer för Wellmedic.

 

IMG 4546

Hjälp från Startia 

Efter registreringen pågick förhandsarbete för att få igång Wellmedic: rekrytering, myndighets tillstånd och så vidare. 
– Vi var på besök hos Startia och fick mycket bra information och bra hjälp, till exempel med ansökan av rätt stora NTM-centralens företagsstöd där i början av corona åren, säger Backlund. 
Hon berättar att i dag känner man av den stora arbetskraftsbristen i vårdbranschen och att det pensioneras läkare i snabbare takt än vad som utexamineras. Också lågkonjunkturen har varit en utmaning.  
– Vi startade upp ett företag i en högt reglerad och övervakad bransch. Så det är klart att det är utmanande att se till att man har satsat på sina processer, kvalitetsarbete och egenkontroll. 

 

Vill vara nära kunden – också i framtiden 

Backlund säger att de alltid har velat vara ärliga med deras mission att vara nära kunden: 
– Man kan säga att vi alltid har gått mot strömmen. Många satsar på centralisering men vi satsar på decentralisering. Men hur vågade de starta en egen läkarstation mitt under coronan? Enligt fadern Zar Nuri måste den som startar eget ha en vision, men även hålla sig realistisk och tro på sin sak. Det är också ytterst viktigt att hen kan sin sak. 

– Framgångarna är inte endast tack vare oss utan vi har även varit mycket välsignade, tillägger Backlund och fortsätter: 
– Om du aldrig ser att någonting är omöjligt, då hittar du alltid någon lösning. Vårt företag startade egentligen med att jag och min bror hade ett litet rum i Vallonias källare; ett förråd nästan, där höll vi anställningsintervjuer.

Kostnaden att starta någonting som en nybörjade är det att du skämmer ut dig. Du måste ha ryggrad för att klara av det. Som nybörjade vet du ingenting och gör fel på vägen, men så länge du inte skäms för att fråga och sätter värde på att lära dig och att göra bättre, kommer du långt. 

IMG 4560En del av Wellmedic Ab:s personal som tagit emot priset. 

  • Wellmedic Oy Ab är också Vasaregionens kandidat i den nationella tävlingen Årets Nyföretagare, som ordnas av Nyföretagarcentralerna i Finland rf. Årets Nyföretagare på nationell nivå och publikens favorit premieras i hösten 2023. 
  • Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia är en del av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK som ägs av kommunerna i Vasaregionen. Startia är ett av Finlands 30 nyföretagscentrum. 
  • Under den tid som Startia har funnits har man betjänat mer än 10 300 kunder och tack vare den startrådgivning man ger har över 4 500 nya företag etablerats i Vasaregionen. Varje år betjänar Startia över 700 kunder som planerar att starta företag.

 

Foton som media kan ladda ner:

Bild 1: Kjell Nydahl, Tommi Virkama & Zar Nuri

Bild 2: vd Marta Backlund & Tomasz Nuri

Bild 3: Del av Wellmedic Ab:s personal 

Bild 4: Mottagande av pris

Bild 5: Del av Wellmedic Ab:s personal ‹ Gå till "Nyheter"

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.09.2023 | Nyheter
Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.
Läs mera

Familjeföretaget Wellmedic från Korsholm till finalen i den nationella årets nyföretagare-tävlingen

26.09.2023 | Nyheter
Finlands nyföretagarcentrum delar årligen ut pris i årets nationella nyföretagare. Förutom priset i årets nyföretagare som väljs ut av en panel, kommer även ett pris i publikens favorit att delas ut genom en öppen omröstning. Du kan rösta på din favorit online från 26 september till 9 oktober 2023.
Läs mera

SOF-projektet vill lyfta fram Österbotten som ett nav för hållbarhet och cirkularitet

20.09.2023 | Nyheter
Den gröna omställningen är i full gång och vi vill hjälpa Österbottniska företag att ställa om och vara rustade för de krav som ställs.
Läs mera

Finnair lägger till en ny tur på måndagsmorgnar

14.09.2023 | Nyheter
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Läs mera

Jordbrukare - men framförallt entreprenör med stor E

11.09.2023 | Nyheter
Spannmålsdammet ligger i luften och torken går för fullt hos Aulis Nuuja i Tuurala i Storkyro. Även om Nuuja själv också är jordbrukare utgör den egna odlingsarealen endast en liten del av hans verksamhet, som omfattar allt från maskinförsäljning till fastighetsuthyrning, entreprenadarbeten och egen produkttillverkning.
Läs mera

VASEK-anställda belönades med handelskammarens förtjänsttecken

06.09.2023 | Nyheter
VASEK firade sitt 20-årsjubileum den 5 september och hedrade samtidigt anställda som har tjänstgjort i företaget med handelskammarens förtjänsttecken enligt följande:
Läs mera

VASEK 20 år – betydande resultat genom samarbete

05.09.2023 | Nyheter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, ett utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner i Vasaregionen, firar 20-årsjubileum den 5 september på företagardagen. Vasaregionens kommuner grundade VASEK år 2003.
Läs mera

Vasaregionen i utveckling -jubileumsboken erbjuder flera synvinklar på VASEKs verksamhet

05.09.2023 | Nyheter
I jubileumsboken Vasaregionen i utveckling, som gavs ut på Företagardagen den 5 september, presenteras de viktigaste händelserna under VASEKs första 20 verksamhetsår. Boken beskriver hur vi jobbar som utvecklingsbolag och den kopplar också verksamheten till större skeenden i samhället och näringslivet.
Läs mera