Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021

pexels startup stock photos 7096

Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.

– Hyvä liikeidea tuo ratkaisun johonkin ongelmaan sen sijaan, että se loisi uusia ongelmia ratkaistaviksi, toteaa yritysneuvoja Antti Alasaari.

Myös Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama on samoilla linjoilla. Virkama painottaa myös sen tärkeyttä, että liikeidea perustuu itselle mieluisaan tekemiseen. Kun yrittäjällä kuitenkin on täysi valinnanvapaus oman liikeideansa suhteen, kannattaa valita sellaista tekemistä, josta itse nauttii.

– Intohimo omaan tekemiseen on hyvin olennaista. Tee jotain sellaista, mistä itse pidät, ja työskentely on varmasti palkitsevaa.

Sen lisäksi tuotteelle tai palvelulle täytyy kuitenkin olla kysyntää, jotta liikeidea on helppo muuttaa kannattavaksi toiminnaksi. Jos liikeidea on hyvä, sille myös löytyy potentiaalisia maksavia asiakkaita.

Myös realistisuus ja toteutuskelpoisuus ovat tärkeitä. Yritysneuvoja Kenneth Dalkvist painottaa suunnitelmallisuuden tärkeyttä - miten omaa liikeideaansa lähtee toteuttamaan ja millä resursseilla?

– Liikeidean tulisi olla toteutuskelpoinen juuri niillä resursseilla, jotka ovat käytettävissä. Suhteellisen helppo toteutuskelpoisuus on erityisen tärkeää yksinyrittäjille, Dalkvist toteaa.

Myös konkreettisuus on valttia. Jos liikeidea on konkreettinen ja helppo käsittää, on helpompi saada esimerkiksi rahoittajia yritykselle. Ymmärrettävyys auttaa kuitenkin myös asiakkaita, sillä hyvään liikeideaan kuuluu se, että sen konsepti on helppo ymmärtää.

– Jos perustaa vaikkapa ravintolan, ei ole yhdentekevää, lukeeko sen edustalla kyltissä esimerkiksi vain ”ravintola”, vai ilmaiseeko sen tarkemmin, kuten kirjoittamalla vaikkapa "lounasbuffet", yritysneuvoja Olav Nylund huomauttaa.

Hyvä liikeidea hyödyttää yhteiskuntaa myös muuten kuin verojen ja työpaikkojen muodossa. Esimerkiksi ympäristöystävällisyys ja kiertotalous ovat ajankohtaisia ja tärkeitä teemoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

– Yrittäjän tai yrittäjäksi ryhtyvän kannattaa olla ajan hermolla, Dalkvist muistuttaa.

Alasaari ja yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl ovat yhtä mieltä siitä, että hyvässä liikeideassa on jotain kilpailuetua tai jokin erityinen piirre, jolla voi erottua muista.

  • Tarvitsetko apua ja neuvoja liikeideasi suunnittelussa ja kehittämisessä? Varaa aika maksuttomaan yritysneuvontaan netistä tai puhelimitse numerosta 06 317 76 00. Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat tukevat yrittäjiä kaikissa elinkaaren vaiheissa, aina luottamuksellisesti ja maksutta!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

21.06.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.06.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

21.06.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Myös sulkemiskorvaus nyt haettavissa. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

FAIR-hankkeen raportti pureutuu sähköisen ilmaliikenteen tulevaisuuteen Merenkurkun alueella

18.06.2021 | Uutiset
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) on kaksivuotinen hanke, jolla tuetaan alueellisten sähkölentojen varhaista ja tehokasta kaupallistamista Merenkurkun alueella. Hankkeen WSP:llä teettämä raportti, Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, on vastikään julkistettu.
Lue lisää

Dealflow Finland -palvelu mahdollistaa yrityksille kansainvälisten sijoittajien kohtaamisen

15.06.2021 | Uutiset
Dealfow Finland on Business Finlandin tuottama, maksuton palvelu, jonka avulla sijoitusta hakevat kotimaiset startup- ja kasvuyritykset esitellään kansainvälisille sijoittajille. Myös VASEK tarjoaa palvelun kautta näkyvyyttä kansainvälisestä kasvusta kiinnostuneille Vaasan seudun yrityksille.
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

15.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää

Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021 | Uutiset
Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.
Lue lisää