Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021

pexels startup stock photos 7096

Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.

– Hyvä liikeidea tuo ratkaisun johonkin ongelmaan sen sijaan, että se loisi uusia ongelmia ratkaistaviksi, toteaa yritysneuvoja Antti Alasaari.

Myös Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama on samoilla linjoilla. Virkama painottaa myös sen tärkeyttä, että liikeidea perustuu itselle mieluisaan tekemiseen. Kun yrittäjällä kuitenkin on täysi valinnanvapaus oman liikeideansa suhteen, kannattaa valita sellaista tekemistä, josta itse nauttii.

– Intohimo omaan tekemiseen on hyvin olennaista. Tee jotain sellaista, mistä itse pidät, ja työskentely on varmasti palkitsevaa.

Sen lisäksi tuotteelle tai palvelulle täytyy kuitenkin olla kysyntää, jotta liikeidea on helppo muuttaa kannattavaksi toiminnaksi. Jos liikeidea on hyvä, sille myös löytyy potentiaalisia maksavia asiakkaita.

Myös realistisuus ja toteutuskelpoisuus ovat tärkeitä. Yritysneuvoja Kenneth Dalkvist painottaa suunnitelmallisuuden tärkeyttä - miten omaa liikeideaansa lähtee toteuttamaan ja millä resursseilla?

– Liikeidean tulisi olla toteutuskelpoinen juuri niillä resursseilla, jotka ovat käytettävissä. Suhteellisen helppo toteutuskelpoisuus on erityisen tärkeää yksinyrittäjille, Dalkvist toteaa.

Myös konkreettisuus on valttia. Jos liikeidea on konkreettinen ja helppo käsittää, on helpompi saada esimerkiksi rahoittajia yritykselle. Ymmärrettävyys auttaa kuitenkin myös asiakkaita, sillä hyvään liikeideaan kuuluu se, että sen konsepti on helppo ymmärtää.

– Jos perustaa vaikkapa ravintolan, ei ole yhdentekevää, lukeeko sen edustalla kyltissä esimerkiksi vain ”ravintola”, vai ilmaiseeko sen tarkemmin, kuten kirjoittamalla vaikkapa "lounasbuffet", yritysneuvoja Olav Nylund huomauttaa.

Hyvä liikeidea hyödyttää yhteiskuntaa myös muuten kuin verojen ja työpaikkojen muodossa. Esimerkiksi ympäristöystävällisyys ja kiertotalous ovat ajankohtaisia ja tärkeitä teemoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

– Yrittäjän tai yrittäjäksi ryhtyvän kannattaa olla ajan hermolla, Dalkvist muistuttaa.

Alasaari ja yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl ovat yhtä mieltä siitä, että hyvässä liikeideassa on jotain kilpailuetua tai jokin erityinen piirre, jolla voi erottua muista.

  • Tarvitsetko apua ja neuvoja liikeideasi suunnittelussa ja kehittämisessä? Varaa aika maksuttomaan yritysneuvontaan netistä tai puhelimitse numerosta 06 317 76 00. Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat tukevat yrittäjiä kaikissa elinkaaren vaiheissa, aina luottamuksellisesti ja maksutta!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää