Företagsrådgivaren tipsar: hurdan är en bra affärsidé?

08.06.2021

pexels startup stock photos 7096

Affärsidén är a och o när man ska starta eget, för att utan affärsidé blir företaget helt enkelt inte av. Affärsidén behöver dock inte vara färdigtänkt, utan Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare hjälper med att förädla idén till ett företag. Företagsrådgivarna ger i den här artikeln tips på hurdana egenskaper en bra affärsidé har.

– En bra affärsidé ger en lösning på något problem i stället för att skapa nya problem att lösa, konstaterar företagsrådgivare Antti Alasaari.

Startias direktör Tommi Virkama instämmer. Virkama poängterar också vikten av att affärsidén baserar sig på något som man själv gillar att göra. När företagaren ändå har fullständig frihet att välja sin egen affärsidé, lönar det sig att välja något som man njuter av.

– Passion för det man gör är högst väsentligt. Gör något sådant som du själv tycker om, och arbetet kommer säkert att kännas givande.

Dessutom måste det finnas efterfrågan för produkten eller tjänsten, så att det är enkelt att göra om affärsidén till lönsam affärsverksamhet. Om affärsidén är bra, kommer det också att finnas potentiella betalande kunder.

Det är också viktigt med realism och genomförbarhet. Företagsrådgivare Kenneth Dalkvist betonar vikten av planering – hur börjar du genomföra din affärsidé och med vilka resurser?

– Affärsidén ska vara genomförbar med precis de resurser som finns tillgängliga. Relativt enkel genomförbarhet är särskilt viktigt för ensamföretagare, konstaterar Dalkvist.

Även konkretion räknas som förtjänst. Om affärsidén är konkret och lätt att förstå, är det till exempel enklare att få finansiärer till företaget. Tydlighet hjälper dock även kunderna, eftersom en bra affärsidé innebär att konceptet är enkelt att begripa.

– Om man grundar till exempel en restaurang, är det inte oväsentligt om skylten utanför endast säger "restaurang", i stället för att uttrycka mera specifikt exempelvis "lunchbuffé", påpekar företagsrådgivare Olav Nylund.

En bra affärsidé gynnar också samhället inte bara i form av skatter och arbetstillfällen. Till exempel miljövänlighet och cirkulär ekonomi är aktuella och viktiga teman som är värda att uppmärksammas.

– En företagare eller blivande företagare bör veta vad som är aktuellt, påminner Dalkvist.

Alasaari och direktör för företagstjänster Kjell Nydahl håller med om att en bra affärsidé ger någon slags konkurrensfördel eller speciell egenskap som skiljer den från de andra.

  • Behöver du hjälp med att vidareutveckla din affärsidé? Boka tid till avgiftsfri företagsrådgivning online eller per telefon på 06 317 76 00. Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare stöder företagare i alla företagets skeden, alltid konfidentiellt och avgiftsfritt!

 ‹ Gå till "Nyheter"

Tre lyckliga får Maria Veitola på besök i augusti – över hundra sökanden och anmälda

22.06.2021 | Nyheter
Vasa siktar på att bli den lyckligaste staden i världens lyckligaste land. Som en del av resan söker vi tillsamman med redaktör Maria Veitola den lyckligaste människan i Vasaregionen och samtidigt hela världen. Hela 115 personer anmälde sig själv eller blev anmälda av någon annan!
Läs mera

Avvikelser i VASEKs öppethållningstider och TE-byråns startpengsbehandling i juli

21.06.2021 | Nyheter
VASEK har stängt i juli vecka 28–29, det vill säga 12.–25.7.2021. Österbottens TE-byrå har sommarpaus i startpengsbehandlingen vecka 29, det vill säga 19.7.–25.7.2021.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

21.06.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Tredje ansökningsomgången av företagens kostnadsstöd – till vem, hur och vem hjälper till?

21.06.2021 | Nyheter
Ansökningstiden för kostnadsstöd tre börjar den 27 april. Ersättning för stängning kan också ansökas nu. Kostnadsstödet ansöks via Statskontorets elektroniska ansökningskanal (e-tjänsten).
Läs mera

FAIR-projektets rapport fördjupar sig i framtiden för eldriven flygtrafik i Kvarkenregionen

18.06.2021 | Nyheter
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) är ett två år långt projekt för att stödja en tidig och effektiv kommersialisering av eldrivna regionala flygningar i Kvarkenregionen. Rapporten Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, som projektet beställt av WSP, publicerades nyligen.
Läs mera

Dealflow Finland-tjänsten gör det möjligt för företag att möta internationella investerare

15.06.2021 | Nyheter
Dealflow Finland är en avgiftsfri tjänst som produceras av Business Finland för att introducera inhemska startup- och tillväxtföretag, som söker investerare, till internationella investerare. Även VASEK ger synlighet genom tjänsten till företag i Vasaregionen som är intresserade av internationell tillväxt.
Läs mera

Ta sommarbussen ut till regionens besöksmål

15.06.2021 | Nyheter
Visit Vasas sommarbussturer inleddes i maj och i juni körs turer fyra dagar i veckan. Med sommarbussen kan man i juni besöka bland annat Södra Vallgrunds och Svedjehamns destinationer, och i juli kommer utbudet att fyllas på med flera besöksmål.
Läs mera

Företagsrådgivaren tipsar: hurdan är en bra affärsidé?

08.06.2021 | Nyheter
Affärsidén är a och o när man ska starta eget, för att utan affärsidé blir företaget helt enkelt inte av. Affärsidén behöver dock inte vara färdigtänkt, utan Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare hjälper med att förädla idén till ett företag. Företagsrådgivarna ger i den här artikeln tips på hurdana egenskaper en bra affärsidé har.
Läs mera