Företagsrådgivaren tipsar: hurdan är en bra affärsidé?

08.06.2021

pexels startup stock photos 7096

Affärsidén är a och o när man ska starta eget, för att utan affärsidé blir företaget helt enkelt inte av. Affärsidén behöver dock inte vara färdigtänkt, utan Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare hjälper med att förädla idén till ett företag. Företagsrådgivarna ger i den här artikeln tips på hurdana egenskaper en bra affärsidé har.

– En bra affärsidé ger en lösning på något problem i stället för att skapa nya problem att lösa, konstaterar företagsrådgivare Antti Alasaari.

Startias direktör Tommi Virkama instämmer. Virkama poängterar också vikten av att affärsidén baserar sig på något som man själv gillar att göra. När företagaren ändå har fullständig frihet att välja sin egen affärsidé, lönar det sig att välja något som man njuter av.

– Passion för det man gör är högst väsentligt. Gör något sådant som du själv tycker om, och arbetet kommer säkert att kännas givande.

Dessutom måste det finnas efterfrågan för produkten eller tjänsten, så att det är enkelt att göra om affärsidén till lönsam affärsverksamhet. Om affärsidén är bra, kommer det också att finnas potentiella betalande kunder.

Det är också viktigt med realism och genomförbarhet. Företagsrådgivare Kenneth Dalkvist betonar vikten av planering – hur börjar du genomföra din affärsidé och med vilka resurser?

– Affärsidén ska vara genomförbar med precis de resurser som finns tillgängliga. Relativt enkel genomförbarhet är särskilt viktigt för ensamföretagare, konstaterar Dalkvist.

Även konkretion räknas som förtjänst. Om affärsidén är konkret och lätt att förstå, är det till exempel enklare att få finansiärer till företaget. Tydlighet hjälper dock även kunderna, eftersom en bra affärsidé innebär att konceptet är enkelt att begripa.

– Om man grundar till exempel en restaurang, är det inte oväsentligt om skylten utanför endast säger "restaurang", i stället för att uttrycka mera specifikt exempelvis "lunchbuffé", påpekar företagsrådgivare Olav Nylund.

En bra affärsidé gynnar också samhället inte bara i form av skatter och arbetstillfällen. Till exempel miljövänlighet och cirkulär ekonomi är aktuella och viktiga teman som är värda att uppmärksammas.

– En företagare eller blivande företagare bör veta vad som är aktuellt, påminner Dalkvist.

Alasaari och direktör för företagstjänster Kjell Nydahl håller med om att en bra affärsidé ger någon slags konkurrensfördel eller speciell egenskap som skiljer den från de andra.

  • Behöver du hjälp med att vidareutveckla din affärsidé? Boka tid till avgiftsfri företagsrådgivning online eller per telefon på 06 317 76 00. Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivare stöder företagare i alla företagets skeden, alltid konfidentiellt och avgiftsfritt!

 ‹ Gå till "Nyheter"

Mjöli Bakery är Startias årets nyföretagare 2024 i Vasaregionen

13.06.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startia har valt Mjöli Bakery (Bageri Eken Ab Oy) till årets nyföretagare i Vasaregionen. Företaget ägs och drivs av Eva Marttila, en målmedveten bagare och konditorimästare som vunnit medaljer för sina kreativa och ekologiska hantverksbröd. Mjöli kännetecknas av företagarens intresse att hela tiden utveckla utbudet och verksamheten.
Läs mera

Företagets ekonomi – Vikten av budgetering kan inte överskattas

11.06.2024 | Nyheter
Som företagare är ekonomiförvaltning avgörande för företagets framgång. Budgetering är ett effektivt verktyg som hjälper till att hålla ekonomin i skick och säkerställa att företaget fungerar lönsamt.
Läs mera

Företagens beredskap – hur fungerar ditt företag i undantagsförhållanden?

06.06.2024 | Nyheter
Det rådande världsläget med pandemier och krig i Europa har visat att företagare måste vara förberedda också för de mest skrämmande scenarierna.
Läs mera

Långsiktiga åtgärder för en hållbar region  

05.06.2024 | Nyheter
VASEK jobbar långsiktigt för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Vasaregionen. För tillfället pågår tretton olika regionutvecklingsprojekt där VASEK är huvud- eller medpart. Nya projekt och åtgärder för hållbar utveckling i regionen planeras dessutom kontinuerligt.
Läs mera

VASEKs öppethållningstider på sommaren - observera pausen i TE-byråns startpengsbehandling i juli

04.06.2024 | Nyheter
VASEK har stängt i juli 8.–28.7.2022. Österbottens TE-byrå har sommaruppehåll i startpengsbehandlingen 1.7.–31.7.2024.
Läs mera

Laihian Autotarvikes verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet

04.06.2024 | Nyheter
Tryggheten i en fast tjänst som verkstadschef med allt vad det innebär hindrade inte Jussi Rauhala. I somras lämnade han efter 17 år livet som anställd på en av nejdens bilaffärer för att överta sin fars reservdelsbutik i Laihela. Laihian Autotarvike Oy:s verksamhet fortsätter tack vare generationsskiftet.
Läs mera

EnergyVaasa satsar på ungas intresse för matematik och naturvetenskaper 

29.05.2024 | Nyheter
EnergyVaasa delar i år för första gången ut ett stort antal stipendier som öronmärkts till elever med god framgång inom matematik och naturvetenskaper. Med stipendiet vill energiklustrets företag aktivt vara med och främja barn och ungdomars intresse för kunskap som har stor betydelse för företagen i regionen.
Läs mera

Koll på kosmetikareglerna och dina skyldigheter

21.05.2024 | Nyheter
I Finland behöver du inget förhandstillstånd för att sälja kosmetikaprodukter men när produkten väl är till salu övervakas försäljningen av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Därför är det viktigt att du på förhand har koll på din roll och dina skyldigheter, som du hittar via Tukes hemsida.
Läs mera