Yrityksen vastuullisuustyö osaksi sen päivittäistä toimintaa

09.10.2023

Hanna MalkamakiVastuullisuustyö on tärkeä osa nykyaikaista yritystoimintaa, ja sen aloittamiseen on monia tapoja. VASEKin kestävän kehityksen ja kiertotalouden projektipäällikkö Hanna Malkamäki suosittelee aivan aluksi lukaisemaan kestävän kehityksen ja kiertotalouden tiekartan Pohjanmaa matkalla muutokseen, jonka voi ladata maksutta verkosta.

Tässä tiivistettynä vinkit, mistä yrityksen kannattaisi aloittaa vastuullisuustyönsä:

  1. Määrittele selkeät ja mitattavat vastuullisuustavoitteet yritykselle. Tämä auttaa keskittymään tärkeimpiin asioihin ja seuraamaan edistymistä.
  2. Kuuntele yrityksen sidosryhmien, kuten asiakkaiden, työntekijöiden, sijoittajien ja muiden kumppaneiden, odotuksia ja huolenaiheita. Tämä auttaa tunnistamaan, millä alueilla yrityksesi voi tehdä positiivista vaikutusta ja välttää haitallisia toimintatapoja.
  3. Vastuullisuustyön tulisi olla linjassa yrityksen arvojen ja kulttuurin kanssa. Yrityksen johto ja työntekijät ovat keskeisessä asemassa vastuullisuuden integroimisessa liiketoimintaan.
  4. Aloita ympäristövaikutusten vähentäminen. Tämä voi sisältää esimerkiksi energiatehokkuuden parantamista, jätehuollon optimointia, uusiutuvan energian käyttöä tai ympäristöystävällisempien tuotteiden kehittämistä.
  5. Kartoita yrityksen hankintaketjut ja varmista, että toimittajasi noudattavat vastuullisuuskriteerejä.
  6. Kannusta henkilöstöä osallistumaan vastuullisuustyöhön ja tarjoa heille mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksen vastuullisuusstrategiaan.
  7. Kommunikoi avoimesti yrityksen vastuullisuustyöstä asiakkaille, sidosryhmille ja yleisölle. Julkaise säännöllisesti vastuullisuusraportteja, joissa kerrotaan edistymisestä ja saavutuksista.
  8. Osallistu yhteistyöhön muiden yritysten, järjestöjen ja viranomaisten kanssa vastuullisuuden edistämiseksi.

– Yhteistyöllä voit oppia parhaita käytäntöjä ja vaikuttaa laajemmin. Kannattaa siis seurata edelläkävijöiden tekemistä, Malkamäki painottaa ja jatkaa:

– Vastuullisuustyö on jatkuva prosessi, ja sen tulisi olla integroitu osa yrityksen päivittäistä toimintaa. Pienilläkin askelilla voi olla merkittävä vaikutus, kun niitä toteutetaan pitkäjänteisesti ja systemaattisesti.

Maksuttoman yritysneuvonnan lisäksi VASEK tarjoaa vastuullisuusasiantuntijan apua miettimään yrityksen tietä entistä vastuullisemmaksi ja kannattavaksi yritykseksi.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää