Yrittää voi myös osa-aikaisesti

09.11.2015

Kuinka usein olet törmännyt arkisessa elämässäsi johonkin tuotteeseen, joka pikkuisen paranneltuna toimisi paljon paremmin? Suurin osa kohauttaa hartioitaan ja jatkaa eteenpäin sen enempää asiaa miettimättä.

Johanna Virtasen yritys syntyi havaitun puutteen pohjalle. Virtasta vaivasi äitiysvapaalla ollessa se, ettei tuolissa istuessa saanut kunnollista imetysasentoa ilman jalkatukea. Keskustellessaan muiden äitien kanssa hän yllättyi siitä, kuinka moni koki ergonomisen asennon löytymisen vaikeaksi, koska polvet eivät nousseet riittävän korkealle. Hyvälle, imetykseen sopivalle tuolille oli siis selvästi tarvetta.

– Jalkatuen puutteesta se kaikki lähti. Mietin, kuinka miellyttävä lapsen hoivapaikka keinutuoli olisi, jos siinä olisi säädettävä jalkatuki. Siinä onnistuisi niin imettäminen kuin lapselle lukeminenkin, Virtanen muistelee.

Johanna Virtanen500px

Johanna Virtanen kehittää yritystoimintaansa maltillisesti perheen ja työn ehdoilla.

Pyöritettyään aikansa erilaisia tuoliratkaisuja Virtanen päätyi veljensä suosituksesta Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiaan. Siellä hän keskusteli liikeideastaan yritysneuvoja Sari Saarikosken kanssa.

– Sari oli kannustava ja ymmärsi heti, minkälaisesta ongelmanratkaisusta tuoteideani lähti liikkeelle. Se valoi uskoa siihen, etteivät ajatukseni olleet aivan turhia, Virtanen kertoo.

Yrittäjäksi palkkatyön ohessa

Virtasen vanhempainvapaa ehti päättyä ennen kuin hän teki päätöksen yrityksen perustamisesta. Hän halusi varmistaa, ettei osa-aikaiseksi yrittäjäksi ryhtyminen romahduta hänen talouttaan, jos hän sattuisi jäämään työttömäksi tai tulemaan työkyvyttömäksi.

Seesteliving Oy näki päivänvalon viime vuoden kesällä. Se oli varsinainen lähtölaukaus Virtasen ponnisteluille saada Syli-keinutuoli markkinoille.

– Koska perheessämme on kaksi pientä lasta ja käymme molemmat mieheni kanssa töissä kodin ulkopuolella, aikaa yritystoiminnalle on rajallisesti, Virtanen sanoo.

Juuri ajanpuute ja oikeiden kontaktien löytyminen on ollut haastavaa yritystoiminnan aloittamisessa. Suunnittelijan ja tuolin valmistajan löytyminen kesti niin kauan, että Virtanen meinasi jo luovuttaa. Alun hankaluuksien jälkeen Seestelivingille löytyi yrityskummin kautta sopivat kotimaiset yhteistyökumppanit, jotka ovat uskoneet, että Syli-tuolissa on ideaa.

– Olen huomannut, että kontaktit ovat yritystoiminnassa todella tärkeitä. Onneksi olen osannut avata suuni oikeaan aikaan ja saanut apua ihmisiltä, jotka ovat pala palalta osanneet neuvoa minua eteenpäin, Virtanen kiittelee.Seesteliving 500px

 Säädettävän jalkatukensa ansiosta Syli-tuolissa on tukeva istua.
Se sopii yhtä hyvin lastenhuoneeseen kuin toimistoon.

Unelmista totta

Tällä hetkellä Seesteliving ottaa ensiaskeleitaan yritystoiminnan saralla. Syli-keinutuolin lisäksi yritys myy verkkokauppansa kautta imetystyynyä ja tuoliin sopivaa istuinpehmustetta – molemmissa niissä raaka-aineena on kotimainen lampaanvilla.

Vaikka tuolin kehittely lähti liikkeelle vauvaperheen tarpeista, tuoli on osoittautunut mainioksi myös esimerkiksi toimistotyöskentelyyn ja käsitöiden tekemiseen. Perinteistä keinutuolia vähemmän tilaa vaativa Syli on ollut koekäytössä IT-alan yrityksessä sekä sairaalan synnytysosastolla ja lasten teho-osastolla. Parhaillaan pari tuolia on koeistuttavana Tampereella lasten kulttuurikeskus Rullassa.

Yritystoiminnan aloittamisesta on tähän mennessä ollut pääosin kuluja. Silti Virtanen on tyytyväinen siihen, että lähti toteuttamaan ideaansa.

– Olen oppinut näiden parin vuoden aikana paljon huonekalualasta ja yrittämisestä. Olen kiitollinen kaikesta saamastani avusta ja kannustuksesta, Virtanen sanoo. – Minun päässäni pyörii jo uusia samaan tuoteperheeseen liittyviä ideoita ja markkinointisuunnitelmia, mutta haluan edetä maltilla ja odota ensin tuottoja yrityksen ensimmäisistä tuotteista.



Pehmeä lasku yrittäjyyteen

Noin kolmannes Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilla yritysneuvojana työskentelevän Sari Saarikosken asiakkaista on osa-aikaisia yrittäjiä tai sellaiseksi aikovia. Osa-aikayrittäjyys on hänen mielestään sopiva tapa lähteä tunnustellen yrittäjän uralle tai hyödyntää erikoisosaamistaan sivutoimisena yrittäjänä.

Osa-aikaisen yrittäjän on laskettava euronsa tarkkaan, sillä työtulon ylittäessä lakisääteisen yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) alarajan (7 502,14 euroa/vuosi) osa-aikayrittäjä on velvollinen maksamaan myös yrittäjäeläkettä, vaikka kuuluisi työeläkelain piiriin. Osa-aikayrittäjä vastaa yrittämiseen liittyvistä kaikista kuluista itse, sillä osa-aikaiseen yritystoimintaan ei ole mahdollista saada yritystukia.SariSaarikoski 420px

Saarikoski toivoisi, että myös osa-aikaisille yrittäjille olisi olemassa jokin foorumi, jossa he voisivat vaihtaa ajatuksia.
– Monet osa-aikaiset yrittäjät tekevät paljon työtä voidakseen pyörittää yritystoimintaansa oman työnsä ohessa. Seestelivingin Johanna on hyvä esimerkki osa-aikayrittäjästä, joka on tehnyt sitkeästi työtä saadakseen oman ideansa valmiiksi tuotteeksi ja tehnyt unelmastaan totta.



Teksti: Johanna Haveri
Kuvat: Seesteliving Oy/Esa Siltaloppi, Johanna Haveri, VASEK



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää