Företagare på deltid

09.11.2015

Hur ofta har du i vardagen stött på någon produkt, som skulle fungera mycket bättre med en liten förbättring? De flesta rycker på axlarna och fortsätter vidare, utan att tänka desto mer på saken.

Johanna Virtanens företag uppkom genom upptäckten av en brist. Under sin mammaledighet stördes hon av att det inte gick att sittandes i en stol få en ordentlig amningsställning utan fotstöd. När hon pratade med andra mammor förvånades hon över att så många hade svårigheter att hitta en ergonomisk ställning, eftersom knät inte kom tillräckligt högt upp. Det fanns alltså ett klart behov av en stol som var anpassad för amning.

– Allt började med bristen på fotstöd. Jag funderade på hur bekvämt det skulle vara att sitta med barnet i en gungstol, om den hade ett justerbart fotstöd. Då skulle det vara bekvämt att både amma och läsa för barnet, fortsätter Virtanen.Johanna Virtanen500px

Johanna Virtanen utvecklar sin företagsverksamhet i lugn takt, på familjens och arbetets villkor.

Efter en tids funderingar på olika stollösningar följde Virtanen sin brors råd och kontaktade Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia. Där diskuterade hon sin affärsidé med företagsrådgivare Sari Saarikoski.

– Sari var uppmuntrande och förstod genast problemlösningen som min produktidé grundade sig på. Hon stärkte min tro på att mina funderingar inte hade varit helt onödiga, berättar Virtanen.

 

Företagare vid sidan av lönearbetet

Virtanens föräldraledighet tog slut innan hon hann ta beslutet om att starta ett företag. Hon ville försäkra sig om att deltidsföretagandet inte skulle förstöra hennes ekonomi om hon skulle bli arbetslös eller arbetsoförmögen.

Seesteliving Oy såg dagens ljus ifjol på sommaren. Det var det egentliga startskottet för Virtanens arbete med att få ut gungstolen Syli på marknaden.

– Eftersom vi har två små barn i familjen och båda arbetar utanför hemmet, är tiden för företagsverksamheten begränsad, säger Virtanen.

Tidsbristen och att hitta de rätta kontakterna har varit en utmaning i det inledande skedet av företagsverksamheten. Det tog så lång tid att hitta en planerare och en tillverkare för stolen att Virtanen var nära att ge upp. Efter de inledande svårigheterna hittade Seesteliving tack vare sin företagsmentor de rätta inhemska samarbetspartnerna, som trodde på idén med Syli-stolen.

– Jag har märkt att det är väldigt viktigt med kontakter i affärsverksamhet. Lyckligtvis har jag hittat rätt kontakter och fått stöd av sådana personer som steg för steg har hjälpt mig att komma vidare.Seesteliving 500pxDet justerbara fotstödet gör Syli-stolen stadig att sitta i.
Den passar lika bra i barnkammaren som på kontoret.

Drömmen blev sann

Seesteliving tar nu sina första steg inom företagsverksamheten. Förutom gungstolen Syli säljer företaget via sin webbshop amningsdynor och en sittdyna som passar stolen – båda med inhemsk lammull som råmaterial.

Trots att stolen ursprungligen utvecklades för babyfamiljens behov, har den visat sig fungera utmärkt även till exempel för kontorsarbete och handarbete. Syli kräver mindre utrymme än en traditionell gungstol och har varit i testanvändning i ett företag i IT-branschen samt på en förlossningsavdelning och en intensivavdelning för barn. Just nu är ett par stolar i provanvändning i barnkulturhuset Rulla i Tammerfors.

Inledandet av affärsverksamheten har hittills mest medfört utgifter. Virtanen är ändå nöjd att hon började förverkliga sin idé.

– Under de här två åren har jag lärt mig mycket om möbelbranschen och om företagande. Jag är tacksam för all hjälp och uppmuntran som jag har fått. – Jag har redan nya idéer och marknadsföringsplaner i anknytning till samma produktfamilj, men jag vill gå framåt i lugn takt och först vänta på intäkter från företagets första produkter.

 

Mjuk start på företagandet

Ungefär en tredjedel av kunderna hos företagsrådgivare Sari Saarikoski vid Vasaregionens Utveckling Ab VASEK är eller planerar att bli företagare på deltid. Deltidsföretagande är enligt henne ett bra sätt att känna sig för i företagarbranschen eller att använda sitt specialkunnande som företagare i bisyssla.

Den som är företagare på deltid måste räkna sina euron noggrant, eftersom när arbetsinkomsten överstiger den nedre gränsen (7 502,14 euro/år) för den lagstadgade pensionsförsäkringen för företagare (FöPL) är deltidsföretagarna skyldiga att betala företagarpension, även om de omfattas av lagen om pension för arbetstagare. Deltidsföretagaren svarar själv för alla utgifter i anknytning till företagandet, eftersom det inte är möjligt att få företagsstöd för företagande på deltid.SariSaarikoski 420px2

Saarikoski önskar att det också för deltidsföretagare skulle finnas något forum, där de kunde utbyta erfarenheter.

– Många deltidsföretagare arbetar mycket för kunna driva sin företagsverksamhet vid sidan av det egna arbetet. Johanna på Seesteliving är ett bra exempel på en deltidsföretagare som enträget har arbetat för att få sin idé till en färdig produkt och förverkligat sin dröm.

 

Text: Johanna Haveri
Bilder: Seesteliving Oy/Esa Siltaloppi, Johanna Haveri, VASEK
Översättning: Eva Klemets



‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera