VASEK 20 vuotta – yhteistyöllä merkittäviin tuloksiin

05.09.2023

1H6A8765VASEKin henkilökunta elokuussa 2023

Seitsemän Vaasan seudun kunnan omistama kehitysyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK viettää yrittäjänpäivänä 5. syyskuuta 20-vuotisjuhlaansa. Vaasan seudun kunnat perustavat VASEKin vuonna 2003.

– Päätös perustamisesta tehtiin kuitenkin käytännössä jo vuonna 2001 Vaasan seudun haettua mukaan kansalliseen aluekeskusohjelmaan (AKO). Yksi ohjelman tärkeimmistä kohdista oli alueellisen elinkeino- ja kehitysyhtiön perustaminen, toimitusjohtaja Stefan Råback kertoo.

Osakassopimuksen mukaan kuusi kuntaa – Isokyrö, Laihia, Maalahti, Mustasaari, Vaasa ja Vähäkyrö – olivat alusta alkaen Vaasanseudun Kehitys Oy:n täysivaltaisia osakkaita. Jokaiselle kunnalle merkittyjen osakkeiden määrä ja niiden yhtiölle osoittama rahoitus määritettiin suhteessa kuntien asukaslukuihin. Neljälle kunnalle – Jurvalle, Korsnäsille, Oravaisille ja Vöyrille – merkittiin 10 kappaleen vähimmäismäärä osakkeita, ja ne ostivat tuolloin tarvitsemansa palvelut yhtiöltä. Nyt 20 vuotta myöhemmin VASEKin osakkaita ovat yhtenäisin rahoitusperustein nykyiset kunnat Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isokyrö.

– VASEK on nyt jo 20 vuoden ajan hoitanut seudulla kolmea päätehtäväänsä: yrityspalveluita, aluekehitystä ja seutuviestintää. Näiden 20 vuoden aikana maailma on muuttunut monin tavoin radikaalisti, VASEK on toiminnassaan silti onnistunut aina panostamaan uusiin ja kasvaviin strategisiin painopisteisiin elinkeinoelämän tarpeiden mukaisesti, Råback toteaa tyytyväisenä.

– Kuuntelemme aina tarkalla korvalla seudun ja asiakasyritystemme tarpeita ja toiveita ja mukautamme painopisteitä sen mukaisesti. Esimerkiksi korona-aikana suuntasimme kaikki mahdolliset resurssit yritysten taloudellisen tilanteen hallitsemiseen, tällä hetkellä taas panostamme esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuuteen ja alueen opiskelijoiden sitouttamiseen Vaasan seudulle, Råback kertoo.

– VASEK on arvostettu yhteistyötaho ja haluttu kumppani seutumme yhteisessä kehittämistyössä, oli kyse sitten strategisesta suunnittelusta tai ihan konkreettisesta toimenpiteiden toteuttamisesta. 20 vuoden aikana on käynyt selvästi ilmi, että seudun yritykset tarvitsevat kehitysyhtiön tarjoamia palveluita niin hyvien kuin huonojenkin suhdanteiden aikana, hallituksen puheenjohtaja, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry toteaa.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää