Torin ”pahat pojat” – Bad Bun yhdistää katuruoan ja fine diningin

20.08.2021

IMG 8842

Bad Bunin yrittäjiltä ei kokemusta puutu. Benjamin Smith on työskennellyt ravintola-alalla jo teini-ikäisestä asti, ja hänelle on kertynyt kokemusta niin ravintoloissa, pitopalvelussa kuin henkilökohtaisena kokkinakin työskentelystä. Saku Railio ja Tapani Hovi ovat niin ikään ravintola-alan konkareita.

Yrittäjätrio Benjamin Smith, Saku Railio ja Tapani Hovi perustivat Vaasan torille ruokakärrystä käsin toimivan katuruokapaikan nimeltä Bad Bun. Perinteisten makkaraperunoiden ja hampurilaisten sijaan yritys keskittyy bao buneihin, eli aasialaisiin höyrytettyihin ja täytettyihin sämpylöihin. Kesän aikana yrityksen tuote on houkutellut torille lukuisia uteliaita suita, ja jopa kanta-asiakkaita on kertynyt.

– Bao bunien valmistuksessa käytämme osittain autenttisia aasialaisia valmistustapoja, mutta valmistuksessa on myös esimerkiksi suomalaisia ja yhdysvaltalaisia vaikutteita. Olemme halunneet pitää raaka-aineet melko yksinkertaisina, mutta kuitenkin hyvin laadukkaina, kertoo Benjamin Smith, yksi yrityksen omistajista.

Yrittäjätrio päätyi bao buneihin muun muassa niiden tuntemattomuuden takia. Ajatus sen taustalla oli, että asiakkaat tulisivat kokeilemaan bao buneja uteliaisuudesta. Tuntemattomuudesta huolimatta asiakkaat tulisivat takaisin, jos tuote on hyvä – ja niin on käynytkin. Kesä on sujunut mallikkaasti.

IMG 8857

Yrittäjillä on fine dining -taustaa, mikä näkyy myös heidän suunnittelemassaan katuruoassa. Yrittäjäkolmikolla oli tuotteistaan tietty visio, eivätkä he halunneet tarjota mitä tahansa katuruokaa, vaan tuotteissa panostetaan laatuun.

Ruokakärry antaa vapaammat kädet kuin perinteinen ravintola

Smithin mukaan nimi Bad Bun viittaa siihen, että he haluavat haastaa ihmisten käsityksen siitä, mitä katuruoka oikein on. He ovat ”pahoja poikia”, jotka haluavat kokeilla jotain uutta.

– Brändiimme kuuluu se, että haluamme ylläpitää hyvää ja rentoa fiilistä, pitää hauskaa ja vitsaillakin, mutta suhtaudumme työhömme kuitenkin hyvin vakavasti.

Yhdysvaltalaislähtöinen Smith kertoo, että erityisesti Yhdysvalloissa ruokakärrykulttuuri on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Hänen mukaansa parasta ruokaa saattaakin saada juuri katuruokapaikoista. Suomessa katuruokakulttuuri on vasta nuori, mutta siinä on Smithin mukaan paljon potentiaalia.

Mistä tämä kaikki sitten sai alkunsa? Smith kertoo idean olleen aluksi oikeastaan pelkkä vitsi. Vitsistä kehittyi kuitenkin yritys, jonka päivittäisiä toimintoja Smith pyörittää. Yritys on hänelle ensimmäinen laatuaan ravintola-alalla.

– Tämä on tuonut erittäin hyvää kokemusta oppimisen kannalta. Paperitöiden kanssa saa välillä tuskailla, mutta yrityksen perustaminen on ollut erittäin vaikuttava kokemus. Se on hieno tunne, kun voi itse rakentaa jotain sellaista, mistä voi olla ylpeä. Tämä on kuitenkin vasta alkua, Smith lupaa.

IMG 8852

Pysyvien tuotteiden lisäksi Bad Bunilla on valikoimassaan vaihtelevia erikoisuuksia, kuten aiemmin kesällä saatavilla ollut wagyu-lihaa sisältävä bao bun.

Starttiapua, ideoita ja työkaluja Startiasta

Kun kolmikko suunnitteli yritystoiminnan aloittamista, kääntyivät he Uusyrityskeskus Startian puoleen. Myös Startian tarjoaman liiketoimintasuunnitelmatyökalu Lissun Smith koki erittäin hyödylliseksi.

– Yritysneuvoja Olav Nylund oli meille suureksi avuksi. Hänen kanssaan pystyi pallottelemaan ideoita, ja hän sai meidät ajattelemaan monia tekijöitä. Jos meillä oli jotain kysyttävää, hän oli aina tavoitettavissa ja valmiina auttamaan.

Nylundin mielestä on hienoa, että yritys valitsi juuri torin sijainnikseen.

– Yritys on halunnut tuoda jotain uutta Vaasan torille, mikä on todella positiivista. Näin keskeisestä sijainnista on hyvä aloittaa, jos vaikka toimintaa haluaisi kehittää ja laajentaa – Bad Bunilla kuitenkin on kaikki mahdollisuudet myös laajentumiseen. Toivotan heille paljon onnea jatkoon, Nylund iloitsee.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

20.06.2022 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28, 29 ja 30 eli 11.–29.7.2022. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 4.7.–31.7.2022.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää

VASEK kestävällä tiellä

10.06.2022 | Uutiset
VASEK sai strategiansa mukaisesti vuoden 2021 lopussa valmiiksi vastuullisuussuunnitelmansa. VASEKin vastuullisuustyöryhmän johdolla koko henkilöstö osallistettiin keväällä 2021 valitsemaan omalle organisaatiolle kolme päätavoitetta sekä niiden alatavoitteet YK:n kestävän kehityksen globaalista toimintaohjelmasta (Agenda 2030). Yhdessä päätettiin sitoutua noudattamaan jokapäiväisessä arjessa ja valinnoissa sukupuolten tasa-arvoa, eriarvoisuuden vähentämistä ja vastuullista kuluttamista koskevia tavoitteita.
Lue lisää