Tavoitteena paremmin toimiva joukkoliikenne Vaasan ja Seinäjoen välille

19.11.2014

Syksyllä 2013 Vaasan ja Seinäjoen seudut lähtivät yhdessä selvittämään sitä, miten kaupunkien välistä raideliikennettä saataisiin nopeutettua. Joutuisa ja mukavampi junamatka sekä tiivistyvä työssäkäyntialue olivat pääsyitä sille, miksi nopeutta haluttiin lisätä. Selvitystyötä johtanut Pohjanmaan liiton liikenneasiantuntija Tero Voldi kertoo, että selvitys laajeni nopeasti raideliikenteestä koskemaan myös valtateitä 3 ja 18.
- Mielestämme selvitystyötä kannatti laajentaa, sillä maakuntien kunnat tulivat heti projektiin mukaan. Tavoitteenamme on tiivistää kuntien ja maakuntien välistä yhteistyötä, Voldi sanoo.

Selvitystyössä mukana ollut Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin logistiikka-asiantuntija Anna Måtts kertoo, että tehdyn selvitystyön painopisteenä on ollut matkustajaliikenne.
- Vaasan ja Seinäjoen välillä pendelöidään vilkkaasti. Alueella tehdään noin 150–200 miljoonaa matkaa vuosittain ja näihin lukuihin ennustetaan jopa 30 prosentin kasvua lähivuosina. Vuonna 2011 tapahtuneen radan sähköistämisen jälkeen Vaasan ja Seinäjoen välinen raiteilla kulkeva työmatkaliikenne on yksi Suomen eniten kasvaneista, Måtts taustoittaa.

Selvitystyössä ilmeni Vaasan ja Seinäjoen välisen matkustamisen ongelmakohdat. Måttsin mukaan selvityksessä tarkasteltiin nopeuden lisäksi matkojen ja eri liikennemuotojen laatua ja hintaa sekä sitä, mitä näiden parantamiseksi voitaisiin tehdä. Selvitystyön tarkoituksena on toimia työkaluna edunvalvonnassa sitten, kun tulevaisuuden liikennesijoituksista päätetään. Vielä on epäselvää, miten työ joukkoliikenteen parantamiseksi jatkuu, mutta visioita löytyy.

VASEKin Anna Måtts ja Pohjanmaan liiton Tero Voldi kertovat, että Vaasa–Seinäjoki -välillä kulkevalle työmatkaliikenteelle ennustetaan jopa 30 prosentin kasvua lähivuosina.

- Kysymyshän on se, että mikä palvelutaso joukkoliikenteessä tulisi olla, jotta autoilija siirtyy käyttämään sitä? Myös eri kulkumuotojen linkittäminen tulevaisuudessa olisi hienoa, jolloin matkustaja voisi hoitaa kaikki matkat yhdellä lipulla, vaikka hän haluaisikin jatkaa matkaa rautatieasemalta bussilla. Emme halua, että juna ja bussit kilpailevat keskenään, vaan että ne täydentävät toisiaan, näkee Voldi.

Aikataulut ja liput mietityttävät eniten

Joukkoliikenteen nopeus ei matkustajilta kysyttäessä vaikuta olevan kehityslistan ykkösenä. Seinäjoen kaupungin orkesterissa intendenttinä työskentelevä Milla Virta, joka matkustaa Vaasa–Seinäjoki -väliä miltei päivittäin, nostaa juna-aikataulut ja liput kehityslistan kärkeen. Juna-aikataulu on hänen mielestään haasteellinen, sillä Vaasasta lähtee esimerkiksi kolme aikaista aamujunaa aikavälillä klo 5.50–7.31. Siitä seuraava juna lähtee vasta klo 9.20.
- Miksi aikatauluissa ei ole klo 8.00 junaa Vaasasta? Jos haluan ehtiä palaveriin, joka alkaa Seinäjoella yhdeksältä, joudun lähtemään turhan aikaisin. Vaasa–Seinäjoki -lippujen hinnoissa ei myöskään ole näkynyt tarjouksia, ja kun ostaa sarjalipun, joka sisältää kymmenen matkaa, ovat nuo kymmenen matkaa myös kymmenellä eri lapulla. Miten olisi ladattava kortti näiden lappujen sijaan? Virta ehdottaa.

Samalla hän kaivaa laukustaan esille ostamansa sarjaliput. Koska Vaasa–Seinäjoki -välillä kulkee sekä taajamajunia että Pendolinoja, on Virran ostettava kaksi eri sarjalippunivaskaa. Virta pitää enemmän Pendolino-junista, vaikka niiden lipunhinta onkin kalliimpi.
- Niissä toimii aina netti, ja ravintolavaunussa on hyvin tilaa levittää työpaperit. Kaikki junat voisivat tulevaisuudessa olla Pendolinoja, hän hymyilee.

Milla Virtaa kulkee Vaasasta Seinäjoelle lähes päivittäin. Hän toivoo muutosta juna-aikatauluihin sekä lippuihin.

Virta tuntee monia, jotka kulkevat saman työmatkan autolla, mutta kimppakyytijärjestely ei onnistunut Virran vaihtelevien työaikojen vuoksi. Virta valitsee kulkuvälineeksi oman auton vain, jos työaikataulu on mahdoton tai jos hänen on kuljetettava myös tavaroita kaupunkien välillä.
- Lähtökohtaisesti kannatan julkisia kulkuneuvoja. Junassa on myös hyvin aikaa tehdä töitä, kuten tarkistaa sähköpostit ennen hektisen työpäivän alkua. Uskon, että useampi valitsisi junan, jos aikatauluja ja lippujen hintoja voitaisiin hieman muuttaa.



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää