Suuri vastuullisuuspäivä inspiroi ja innosti

17.01.2023

IMG 3332 Goran HannaGöran Östberg ja Hanna Malkamäki VASEKilta avasivat vastuullisuuspäivän ja kannustivat kuulijoita ottamaan yhteyttä VASEKiin tai alueensa omaan kehitysyhtiöön kestävyys- ja vastuullisuusasioissa.

Suuri vastuullisuuspäivä onnistui yli odotusten ja keräsi yli 100 osallistujaa Silverian auditorioon 11.1. Päivän aikana kuultiin monta mielenkiintoista asiantuntijapuheenvuoroa sekä yritysten kertomuksia siitä, kuinka he ovat edenneet vastuullisuustyössään ja siirtyneet kohti kiertotaloutta. Päivä tarjoili kuulijoille runsaasti inspiraatiota ja innostusta.

IMG 3284 Raudaskoski

Kiertotalouden pioneeri ja asiantuntija Anne Raudaskoski, Ethica Oy (kuvassa alla) kyseenalaisti, onko yritysten nollatavoite ympäristövaikutusten osalta riittävä taso.

– Innostuvatko yrityksen asiakkaat nollatasosta vai ennemminkin kunnianhimoisesta visiosta? Riittääkö ongelmien hidastaminen vai pitäisikö yritysten olla enneminkin ongelmien ratkaisijoita? Planeetan rajat ovat bisneksen rajat. Jokainen yritys on riippuvainen luonnosta, joten on päästävä osaoptimoinnista kokonaisoptimointiin, eikä yrityksen kasvu saa perustua neitseellisten raaka-aineiden käyttöön.

Erik Elvingsson Hedén, SB Insight, selvitti etäyhteyden kautta Sustainable Branding Index -tutkimusta kuluttajien kiinnostuksesta kestävyysasioihin Pohjoismaissa. Hän huomautti kuitenkin, että tutkimus käsittelee siis kuluttajien kiinnostusta, ei osaamista. Voidaankin miettiä ovatko termit kuten kesvätyys, biodiversiteetti, hiilineutraalius tai hiilijalanjälki kaikille selviä ja ymmärretäänkö ne samalla tavalla?

– Tilanne on siksi yrityksille epäkiitollinen. Myös epäluottamus vastuullisuusviestintää kohtaan on kasvanut. Kuitenkin kestävyysasiat ovat keskustelussa enenevässä määrin, edes Ukrainan sota tai energiakriisi ei ole saanut tätä trendiä laskuun, Hedén muistutti.

Catarina Fant Wasalineltä esitteli seminaariyleisölle maailman ympäristöystävällisintä matkustaja-alusta Aurora Botniaa, jossa ympäristöystävällisyys oli vahvana painopisteenä suunnittelusta, materiaalivalinnoista ja valituista teknologioista lähtien. Uuden laivan myötä laivayhteyden hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet 51,8 prosenttia.

IMG 3302 Janne Lauronen

Janne Lauronen lattiavalmistaja Tarkettilta (kuvassa yllä) harmitteli, että Suomi on vielä PVC-muovista valmistetun lattiamaton kierrättämisen suhteen kehitysmaa. Hänen mukaansa vinyylimattoa ei pitäisi missään nimessä polttaa vaan kierrättää, sillä granuloidusta muovista voidaan valmistaa sama tuote uudelleen jopa kahdeksan kertaa.

Linda Bengs kertoi kuljetusyhtiö Scandic Transin tavoitteista vähentää päästöjä. Ympäristöystävällisemmän polttoaineen käytön lisäämisen lisäksi yritys on tehostanut ja optimoinut liikenteen suunnittelua ja kalustoa.

Linnea Strand on närpiöläisen LivsVinn-hävikkiruokakaupan perustaja. Hän muistutti kuulijoita siitä, kuinka 30 % valmistetuista, syötäväksi kelpaavista elintarvikkeista menee hukkaan. Yritys taistelee tätä vastaan ja ottaa myyntiin laatuviallisia, parasta ennen -päiväyksen ohittaneita sekä kakkosluokan elintarvikkeita ja myy ne edullisemmin kuluttajille.

Mia Holmin Restyle puolestaan taistelee kertakäyttömuotia vastaan ja edistää kestävää muotia, pelastaa vaatteita korjaamisella ja muokkaamisella. Yrityksen tavoitteena on tehdä vaatteen korjaamisesta tai muokkaamisesta yhtä helppoa kuin uuden ostamisesta.

IMG 3317 Hockert

Peter Höckert, Penica (kuvassa yllä) ja Pia Simons, Simons Element pohtivat yhteisessä puheenvuorossaan, miten ihmisille ja erityisesti yritysten työntekijöille viestitään kestävyystyöstä. He painottivat selkeitä viestejä ja kehotti kertomaan mitä kestävyystavoitteet ja niiden eteen tehtävä työ tarkoittaa yrityksen, työntekijän, tavarantoimittajan tai yhteiskunnan kannalta.

– On tärkeää edetä visiosta ja tavoitteista tekemiseen ja innostamiseen seurantaa unohtamatta, Simons muistutti.

IMG 6390 Smedlund Lassus

Marica Lassus, LMI (kuvassa yllä oikealla) ja Ida Smedlund, Mirka (kuvassa yllä vasemmalla) keskustelivat siitä, miten muuttuva kysyntä muuttaa yritysten pelikenttää. Lassus harmitteli Hedénin tavoin sitä, että kuluttajat toveissaan ja vaatimuksissaan usein sanovat yhtä, vaikka ostokäyttäytyminen näyttääkin toista. Smedlundin mukaan yhä useampi yritys hakee kumppanikseen toimittajia tai alihankkijoita, joilla on laatu- ja ympäristöjärjestelmät laadittuna.

Lassukselta kysyttiin mistä kestävyystyö kannattaa aloittaa. Hänen vastauksensa oli ytimekäs:

– Aloita! Eli ei vain suunnitella ja lanseerata vaan aloitetaan se työ ihan heti. Tavoite saa olla kunnianhimoinen, mutta koko matkasta on kerrottava ja pidettävä saavutukset esillä läpinäkyvästi. Ryhdytään siis heti tekemään työtä, joka tuottaa tulosta.

IMG 3256 AnnaPäivän moderaattorina toimi Anna Måtts-Fransén VASEKilta



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää