Suuri vastuullisuuspäivä inspiroi ja innosti

17.01.2023

IMG 3332 Goran HannaGöran Östberg ja Hanna Malkamäki VASEKilta avasivat vastuullisuuspäivän ja kannustivat kuulijoita ottamaan yhteyttä VASEKiin tai alueensa omaan kehitysyhtiöön kestävyys- ja vastuullisuusasioissa.

Suuri vastuullisuuspäivä onnistui yli odotusten ja keräsi yli 100 osallistujaa Silverian auditorioon 11.1. Päivän aikana kuultiin monta mielenkiintoista asiantuntijapuheenvuoroa sekä yritysten kertomuksia siitä, kuinka he ovat edenneet vastuullisuustyössään ja siirtyneet kohti kiertotaloutta. Päivä tarjoili kuulijoille runsaasti inspiraatiota ja innostusta.

IMG 3284 Raudaskoski

Kiertotalouden pioneeri ja asiantuntija Anne Raudaskoski, Ethica Oy (kuvassa alla) kyseenalaisti, onko yritysten nollatavoite ympäristövaikutusten osalta riittävä taso.

– Innostuvatko yrityksen asiakkaat nollatasosta vai ennemminkin kunnianhimoisesta visiosta? Riittääkö ongelmien hidastaminen vai pitäisikö yritysten olla enneminkin ongelmien ratkaisijoita? Planeetan rajat ovat bisneksen rajat. Jokainen yritys on riippuvainen luonnosta, joten on päästävä osaoptimoinnista kokonaisoptimointiin, eikä yrityksen kasvu saa perustua neitseellisten raaka-aineiden käyttöön.

Erik Elvingsson Hedén, SB Insight, selvitti etäyhteyden kautta Sustainable Branding Index -tutkimusta kuluttajien kiinnostuksesta kestävyysasioihin Pohjoismaissa. Hän huomautti kuitenkin, että tutkimus käsittelee siis kuluttajien kiinnostusta, ei osaamista. Voidaankin miettiä ovatko termit kuten kesvätyys, biodiversiteetti, hiilineutraalius tai hiilijalanjälki kaikille selviä ja ymmärretäänkö ne samalla tavalla?

– Tilanne on siksi yrityksille epäkiitollinen. Myös epäluottamus vastuullisuusviestintää kohtaan on kasvanut. Kuitenkin kestävyysasiat ovat keskustelussa enenevässä määrin, edes Ukrainan sota tai energiakriisi ei ole saanut tätä trendiä laskuun, Hedén muistutti.

Catarina Fant Wasalineltä esitteli seminaariyleisölle maailman ympäristöystävällisintä matkustaja-alusta Aurora Botniaa, jossa ympäristöystävällisyys oli vahvana painopisteenä suunnittelusta, materiaalivalinnoista ja valituista teknologioista lähtien. Uuden laivan myötä laivayhteyden hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet 51,8 prosenttia.

IMG 3302 Janne Lauronen

Janne Lauronen lattiavalmistaja Tarkettilta (kuvassa yllä) harmitteli, että Suomi on vielä PVC-muovista valmistetun lattiamaton kierrättämisen suhteen kehitysmaa. Hänen mukaansa vinyylimattoa ei pitäisi missään nimessä polttaa vaan kierrättää, sillä granuloidusta muovista voidaan valmistaa sama tuote uudelleen jopa kahdeksan kertaa.

Linda Bengs kertoi kuljetusyhtiö Scandic Transin tavoitteista vähentää päästöjä. Ympäristöystävällisemmän polttoaineen käytön lisäämisen lisäksi yritys on tehostanut ja optimoinut liikenteen suunnittelua ja kalustoa.

Linnea Strand on närpiöläisen LivsVinn-hävikkiruokakaupan perustaja. Hän muistutti kuulijoita siitä, kuinka 30 % valmistetuista, syötäväksi kelpaavista elintarvikkeista menee hukkaan. Yritys taistelee tätä vastaan ja ottaa myyntiin laatuviallisia, parasta ennen -päiväyksen ohittaneita sekä kakkosluokan elintarvikkeita ja myy ne edullisemmin kuluttajille.

Mia Holmin Restyle puolestaan taistelee kertakäyttömuotia vastaan ja edistää kestävää muotia, pelastaa vaatteita korjaamisella ja muokkaamisella. Yrityksen tavoitteena on tehdä vaatteen korjaamisesta tai muokkaamisesta yhtä helppoa kuin uuden ostamisesta.

IMG 3317 Hockert

Peter Höckert, Penica (kuvassa yllä) ja Pia Simons, Simons Element pohtivat yhteisessä puheenvuorossaan, miten ihmisille ja erityisesti yritysten työntekijöille viestitään kestävyystyöstä. He painottivat selkeitä viestejä ja kehotti kertomaan mitä kestävyystavoitteet ja niiden eteen tehtävä työ tarkoittaa yrityksen, työntekijän, tavarantoimittajan tai yhteiskunnan kannalta.

– On tärkeää edetä visiosta ja tavoitteista tekemiseen ja innostamiseen seurantaa unohtamatta, Simons muistutti.

IMG 6390 Smedlund Lassus

Marica Lassus, LMI (kuvassa yllä oikealla) ja Ida Smedlund, Mirka (kuvassa yllä vasemmalla) keskustelivat siitä, miten muuttuva kysyntä muuttaa yritysten pelikenttää. Lassus harmitteli Hedénin tavoin sitä, että kuluttajat toveissaan ja vaatimuksissaan usein sanovat yhtä, vaikka ostokäyttäytyminen näyttääkin toista. Smedlundin mukaan yhä useampi yritys hakee kumppanikseen toimittajia tai alihankkijoita, joilla on laatu- ja ympäristöjärjestelmät laadittuna.

Lassukselta kysyttiin mistä kestävyystyö kannattaa aloittaa. Hänen vastauksensa oli ytimekäs:

– Aloita! Eli ei vain suunnitella ja lanseerata vaan aloitetaan se työ ihan heti. Tavoite saa olla kunnianhimoinen, mutta koko matkasta on kerrottava ja pidettävä saavutukset esillä läpinäkyvästi. Ryhdytään siis heti tekemään työtä, joka tuottaa tulosta.

IMG 3256 AnnaPäivän moderaattorina toimi Anna Måtts-Fransén VASEKilta‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energiaseminaarissa tarkasteltiin tulevaisuuden investointeja

07.02.2023 | Uutiset
Pohjoismainen energiaseminaari keräsi yli 200 osallistujaa Wasa Innovation Centeriin 30.1., Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin, Norsk-finska handelsföreningenin ja VASEKin yhteistyössä järjestämässä seminaarissa keskusteltiin muun muassa investoinneista, kehittämisestä sekä yhteistyöstä.
Lue lisää

Liikenne kasvoi voimakkaasti Vaasan satamassa

03.02.2023 | Uutiset
Kvarken Ports Vaasan eli Vaasan ja Uumajan yhteisen satamayhtiön Vaasassa sijaitsevien toimintojen luvut vuodelta 2022 näyttävät voimakasta kasvua kautta linjan. Vaasan seudun teollisuuden kasvu ja positiivinen suuntaus kohti ympäristöystävällisiä laivakuljetuksia näkyi Kvarken Ports Vaasan useilla liikennealueilla.
Lue lisää

YEL-uudistus astui voimaan vuoden vaihteessa

31.01.2023 | Uutiset
Yrittäjän eläkelaki muuttui 1.1.2023: työtulo määritellään tarkemmin ja tarkistetaan useammin. Suurin muutos YEL-uudistuksessa koskee eläkeyhtiöiden velvollisuutta tarkistaa yrittäjän työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein.
Lue lisää

Marian unelmakampaamo

31.01.2023 | Uutiset
Isonkyrön keskustassa, aivan apteekin vieressä, sijaitsee Maria Uusihaan viime keväänä perustama parturi-kampaamo ja kauneushoitola MAU Hair & Beauty. Maria päätti rohkeasti epävarmassa maailmantilanteessa perustaa oman yrityksen kotikuntaansa, oltuaan lähes kymmenen vuotta elinkeinonharjoittajana vuokratuolilla Vaasan keskustassa.
Lue lisää

Yhteistyötä tarvitaan gigalogistiikan toteuttamiseen

26.01.2023 | Uutiset
VASEKin järjestämä perinteinen Logistiikkafoorumi keräsi 19.1. seudun logistiikka- ja huolitsijatoimijat aamiaisen äärelle. Tilaisuuden avannut Vaasan kaupunginjohtaja ja GigaVaasa -tiimin vetäjä Tomas Häyry muistutti kuulijoita siitä työstä, jota akkuarvoketjun kehittämiseksi on jo tehty ja mitä kaikkea on vielä edessä:
Lue lisää

Yritysneuvoja kertoo: Miksi yritystä perustaessa on syytä miettiä jo myös sen myymistä?

26.01.2023 | Uutiset
Yritystä perustaessa ei ehkä ihan ensimmäisenä tule alkavan yrittäjän mieleen miettiä nyt vasta käynnistymisvaiheessa olevan yritystoiminnan myymistä, mutta syytä kyllä olisi. Yritysneuvojamme kertovat miksi.
Lue lisää

Vaasan seudulla työpaikoilla kaikki tunteet saavat näkyä

24.01.2023 | Uutiset
Saatko sinä olla töissä juuri sellainen kuin olet? Voitko näyttää työkavereillesi, että tänään ei ole hyvä päivä tai kertoa, että projekti ei vaan ota edistyäkseen? Vai joudutko pitämään roolia päällä, vaikka miten ottaisi päähän?
Lue lisää

Yrityskylä Pohjanmaalla jo vuosikymmenen ajan – VASEK ja Startia mukana alusta asti

20.01.2023 | Uutiset
Aika kuluu nopeasti: tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun menestystä niittänyt Yrityskylä-konsepti jalkautui Pohjanmaalle. Yrityskylä Pohjanmaa aloitti toimintansa Vaasassa syyskuussa 2013.
Lue lisää