Stella Aaltonen: On päätettävä mihin liikennepalveluilla halutaan tähdätä

08.05.2019

Aaltonen3MoveIT-hankkeen ensimmäisessä työpajassa 24.4. puhunut Turun kaupungin kärkihankkeiden liikennettä ja liikkumista koordinoiva Stella Aaltonen on saanut todistaa, miten Turussa on onnistuttu uudistamaan liikennepalveluja niin julkisen bussiliikenteen seutulippujen osalta kuin onnistuneesti tuotu liikennettä osaksi muita palveluita.

– Olemme aloittaneet viime syksynä Turun kaupunginteatterin kanssa lippuyhteistyön, jossa teatterilippuun sisältyy aina myös muutaman tunnin voimassa oleva Föli-joukkoliikennelippu. Eli kuljetaan teatteriin julkisilla!

Mutta mistä Aaltosen kokemuksen mukaan Vaasassa kannattaisi aloittaa liikennepalvelujen kehittäminen?

– Kokonaiskuvan muodostaminen on tärkeää. On tiedettävä mistä on olemassa dataa ja mistä ei. Myös erilaiset puutteet palveluissa on tunnistettava ja tiedettävä mitä palveluita on saatavilla ja kuinka kattavia ne ovat. On tärkeää saada tietoonsa mitä palveluiden käyttäjät toivovat. Toki se on usein haastavaakin, sillä käyttäjät eivät välttämättä osaa katsoa riittävän kauas tai osaa kaivata sellaisia palveluita, mitä ei vielä ole edes olemassa.

Aaltonen toteaa, että monen matkan lähtöpiste on omassa kodissa, ja olisikin syytä tarkastella onko siellä jotain mikä estää tai mahdollistaa pyöräilyn tai joukkoliikenteen hyödyntämisen:

– Onko pyörän käyttö kiinni vain omasta viitseliäisyydestä vai onko sen säilytys tai huolto erityisen hankalaa? Tottumus on tässäkin se suurin haaste. Totutuista liikkumistavoista on vaikea oppia pois, ehkä vertaistuki tässä auttaisi? Aaltonen pohti.

Turussa saatiin paljon palautetta, kun liikennepalveluita uudistettiin, mutta Aaltonen otti ilolla vastaan kaiken kritiikin:

– Kritiikki ei ole yksinomaan huonoa, vaan sen avulla voimme huomioida tiettyjä osa-alueita paremmin ja kehittää niitä edelleen. Palautteesta voi tulla ilmi yllättäviäkin asioita ja kaikki palaute täytyy ottaa tosissaan.

Turun liikennepalvelujen kehittämisen parhaana kohtana Aaltonen pitää Föli-brändin hyvää tunnistettavuutta ja sitä, miten nykyään asukkaat voivat yhdellä kolmen euron lipulla matkustaa koko alueen halki Naantalista Paraisiin saakka, eli alue ei ole ihan pieni.

– Joukkoliikenteen käyttö on kasvanut jatkuvasti, vaikka tosin nyt viime vuonna käyttö väheni johtuen Turun keskustan toriparkkityömaan mukanaan tuomista haasteista.

Aaltonen neuvoo Vaasan seutua nykytila-analyysin ja palvelujen aukkojen tunnistamisen jälkeen päättämään mihin liikennepalveluilla halutaan tähdätä. Tämän jälkeen on selvitettävä mitkä tahot ovat kiinnostuneita lähtemään mukaan prosessiin.

– Liikennepalveluiden kehittäminen on kuin muuttuva palapeli. Itse kuva ei muutu, mutta palapelin palaset muuttuvat jatkuvasti.

Seuraava askel liikennepalvelujen osalta Turussa on Aaltosen mukaan oman kerätyn datan hyödyntäminen. Hän myös heittää katseen pitkälle tulevaisuuteen:

– Turun ja Tukholman joukkoliikenteet voisivat olla jonain päivänä yhtenäisiä. Menet julkisilla satamaan ja laivamatkan jälkeen maksat metrolipun samalla matkakortilla kuin Turussakin. Myös luottokortilla maksaminen julkisissa on tulossa Turkuun ja se toimii aivan samoin kuin Lontoon metrossakin.

Lue lisää MoveIT-hankkeesta Lue lisää MoveIT-hankkeen työpajasta 24.4.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

61 yritystä myynnissä – alkaisiko sinun yrittäjäurasi valmiin yrityksen kanssa?

17.02.2020 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiassa käy vuosittain yli 500 asiakasta, jotka suunnittelevat oman yrityksen perustamista. VASEKin omistajanvaihdosneuvonnassa autettiin viime vuonna 107 eri yritystä yrityskaupan eli yrityksen myymisen kanssa. Tällä hetkellä omistajanvaihdosasiantuntijoilla on listoillaan 61 yritystä, jotka etsivät uutta omistajaa.
Lue lisää

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää