SOF-hanke haluaa tehdä Pohjanmaasta kestävyyden ja kiertotalouden keskuksen

20.09.2023

IMG 7078Pia Holkkola-Löf, Fredrik Hanstén ja Hanna Malkamäki

Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja valmistautumaan sen mukanaan tuomiin muutoksiin.

Suomen tavoitteena on olla vuoteen 2035 mennessä hiilidioksidineutraali yhteiskunta, jossa kiertotalous muodostaa perustan taloudelliselle menestyksellemme. Tämä asettaa suuria vaatimuksia koko yhteiskunnalle ja vaikuttaa merkittävästi yritysten toimintaan.

Kehitysyhtiöt Concordia, VASEK, Dynamo Närpes ja Kristiinankaupungin elinkeinokeskus ovat saaneet rahoituksen uudelle aluekehityshankkeelleen Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR). Nimellä Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner – SOF kutsuttavan hankkeen toiminta-aika on 1.7.2023–31.12.2024.

Tässä hankkeessa luomme edellytyksiä kilpailukykyiselle, houkuttelevalle ja kestävälle Pohjanmaalle, keskittyen erityisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, jotka lähitulevaisuudessa joutuvat kohtaamaan uusia vaatimuksia toiminnalleen. Tavoitteena on tukea pääasiassa niitä yrityksiä, jotka toimivat tällä hetkellä alihankkijoina suuremmille, muutosprosessissaan jo pidemmälle ehtineille yrityksille.

Kokemuksemme perusteella olemme havainneet, että yrityksillä on harvoin aikaa ja resursseja seurata kaikkea muutokseen liittyvää, ja siksi niillä on vaikeuksia itsenäisesti valmistautua vaadittuihin muutoksiin. Pohjanmaan yritysten tarpeisiin vastataan varustamalla ne tarvittavalla tiedolla ja valmistamalla niitä vaatimuksiin, joiden avulla ne voivat säilyttää kilpailukykynsä – ja mieluiten toimia edelläkävijöinä.

Pohjanmaalla viimeisen vuoden aikana tehty työ on herättänyt kiinnostusta myös eurooppalaisten toimijoiden keskuudessa. Sijoittajat ovat alkaneet kiinnostua yhä enemmän kestävistä investoinneista ja innovaatioista, joten Pohjanmaasta voi tulla kestävyyden, kiertotalouden ja uudistavan kasvun keskus.

Hankkeessa painotetaan edelläkävijöiden esille nostamista ja Pohjanmaan profiloimista Pohjoismaiden kestävimmäksi maakunnaksi. Jotta viestintä olisi uskottavaa, on tämän työn myös perustuttava faktoihin ja hankkeen tulokset viestittävä sekä paketoitava erilaisten kestävyyskertomusten kautta.

Hankkeessa on tavoitteena luoda viestintästrategia ja vuosisuunnitelma siitä, miten Pohjanmaa saa näkyvyyttä kansainvälisesti, ja luoda näkyvyyttä myös muutamissa kansainvälisissä verkostoissa ja konferensseissa.

–Tässä projektissa pyrimme luomaan vahvan perustan kilpailukykyiselle ja kestävälle Pohjanmaalle, erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Haluamme olla se tuki, jonka nämä yritykset tarvitsevat kohdatessaan vihreän siirtymän tuomat uudet vaatimukset. Tavoitteenamme ei ole ainoastaan auttaa yrityksiä säilyttämään kilpailukykynsä vaan myös johtaa niitä kohti vihreän siirtymän eturintamaa, sanoo projektipäällikkö Pia Holkkola-Löf Pietarsaaren Kehitysyhtiö Concordiasta.

SOF-hankkeen projektipäällikkö Fredrik Hanstén Dynamo Närpiöstä toteaa, että Pohjanmaan yrityksillä on kaikki edellytykset olla edelläkävijöitä:

–Tärkeintä on ymmärtää, mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja aloittaa kestävyystyö ajoissa.

–Kiertotalous ja kestävä kehitys hyödyttävät alueemme yrityksiä monin tavoin, kunhan ymmärrämme, miten toimia. Koska Pohjanmaalla olemme  muutoksen eturintamassa, me voimme hyötyä kaikesta tästä. Siksi meidän kaikkien pitäisi nyt innostua kiertotaloudesta! sanoo projektipäällikkö Hanna Malkamäki VASEKilta.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää