Rakentaminen 2012- seminaarissa tutustuttiin kokonaisenergiatarkasteluun

07.12.2011

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK järjesti 28.11. Vaasan yliopistolla KOKO-ohjelman puutaloalan kehittämiskokonaisuuteen kuuluvan rakennusalan ammattilaisille tarkoitetun seminaarin, jossa käsiteltiin tulevia rakennusmääräyksiä, kuinka niihin vastataan sekä esiteltiin rakennusfysiikkaan,
-kemiaan ja sisäilman laatuun liittyviä paikallisia tutkimuksia. Tilaisuus houkutteli paikalle lähes täyden salillisen kiinnostuneita kuulijoita.

Edessä suuri askel

Mika Vuolle Equa Oy:stä kertoi tulevista rakentamismääräyksistä, Hänen mukaansa nyt otettava askel on suurin sitten rakentamismääräysten antamisen, kun määräyksissä siirrytään nyt kokonaisenergiatarkasteluun.

Määräyksiä parannetaan 20 %, eikä tässä vaiheessa enää puututa rakennuksen vaipan lämmöneristävyys- ja ilmanpitävyysvaatimuksiin, vaan mukaan otetaan aivan uusia keinoja. Tällaisia keinoja ovat mm. rakennuksen massoittelu ja aukotus, uusiutuvan omavaraisenergian hyödyntäminen, energiamuotojen valinta, kylmäsiltojen minimointi ja passiiviset auringonsuojausratkaisut ja muut luonnonilmiöitä hyödyntävät ratkaisut ja lisäksi suunnitteluratkaisujen kokonaisoptimointi.

Määräykset koskevat uudisrakentamista, ja rakennusluvan saamiseksi on esitettävä rakennuksen E- luku. E-luku on energiamuotojen kertoimilla painotettu rakennuksen vuotuinen ostoenergiankulutus rakennustyypin standardikäytöllä lämmitettyä nettoalaa kohden. E-luku saadaan laskemalla yhteen ostoenergian ja energiamuotojen kertoimien tulot energiamuodoittain. E-luvulle on määritelty normeissa raja-arvot, joita ei saa ylittää. Raja-arvot on määrätty rakennustyypin mukaan ja pientaloissa pinta-alan mukaan. Pienet pientalot saavat helpotusta sillä perusteella, että lämmitettäviä neliöitä on vähemmän.

Energiamuotojen kerrointen perustana on luonnonvarojen käyttö. Fossiilisten polttoaineiden kerroin on 1. Uusiutuvan energian käyttöä kannustetaan, ja sen kerroin normeissa on 0,5. Sähkön tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja 2,2-kertaisesti, mutta normeissa sähkö sai lievennyksen ja sen kertoimeksi tuli vain 1,7. Kaukolämmölle kertoimeksi tuli 0,7 ja kaukojäähdytykselle 0,4.

Tämä nyt otettava askel on vasta kolmiloikan ensimmäinen loikka. Seuraavalla kerralla kuvioihin tulee mukaan velvoite uusiutuvan energian käytöstä. Tämä tapahtunee vuonna 2014. Vuonna 2019 kaiken julkisen rakentamisen ja vuonna 2021 ylipäänsä kaiken rakentamisen tulee olla nollaenergiarakentamista.

Aurinko ja tuuli hyviä vaihtoehtoja

Erkki Hiltunen Vaasan energiainstituutista kertoi hajautetun energiatuotannon mahdollisuuksista rakennetussa ympäristössä. Hän kuvasi maamme rakennuskannan energiankulutusta siten, että se vastaa liki kymmenen Olkiluodon ydinvoimalan sähköntuottoa (rakennusten osuus energian kokonaiskulutuksesta on noin 40 %). Hiltusen mielestä aurinko ja tuuli ovat varteenotettavia vaihtoehtoja siinä vaiheessa, kun uusille rakennuksille tulee velvoite osittaisesta uusiutuvan energian käytöstä.

Anna-Kaisa Karppinen Teknologiakeskus Merinovasta vastasi haasteeseen kertomalla "Yhdistelmäpiloteilla aurinkoenergiasta liiketoimintaa" -hankkeesta. Projekti pyrkii edistämään aurinkoenergiayritysten tuotekehitystä, verkostoitumista sekä edesauttamaan aurinkoenergian vientiä edistävän sisämarkkinan syntyä. Karppinen kertoi pilottikohteista Pohjanmaalla ja suunnitelmista kehittää aurinkolämpöpaketti talotehtaiden tiettyyn talomalliin.

Seminaari antoi paljon ajattelemisen aihetta: puheenvuoroissa ja käytäväkeskusteluissa väläytettiin osaamiskeskuksen perustamista. Keskuksessa jaettaisiin puolueetonta tietoa rakenteiden toiminnasta ja materiaalien vaikutuksista. Osaamiskeskuksen pitäisi olla ehdottomasti kaksikielinen ja saman katon alle pitäisi koota kaikki energiatehokasta rakentamista, rakennusten käyttöä ja käyttäjiä koskeva tieto. Harkitsemisen arvoinen ajatus!

Seminaarin materiaali



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää