Pilottiryhmästä uutta potkua kestävyystyöhön ja kiertotalousajatteluun

19.01.2024

IMG 1175rHanna Malkamäki, Fredrik Hanstén ja Pia Holkkola-Löf

Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.

– Oli hienoa päästä tutustumaan kaikkiin ja kuulla miten eri yrityksissä on jo edetty kiertotalous- ja vastuullisuusasioissa. Vaikka yritykset ovat erilaisia, eri kokoisia ja eri toimialoilla, voidaan kuitenkin löytää yhtymäkohtia ja pystytään ottamaan mallia toisten tekemisestä, projektipäällikkö Hanna Malkamäki VASEKilta kommentoi.

IMG 1196r

Iltapäivän kahvitauolla käytiinkin vilkkaita keskusteluja, löydettiin yhteisiä intressejä sekä viriteltiin jopa jo yhteistyökuvioita.

– Yrityksissä tehdään jo todella paljon, mutta usein vastuullisuustekoja ei ole tunnistettu tai nimetty. Tämän pilottivuoden aikana lisätään kiertotalousajattelua ja löydetään uusia kumppaneita, projektipäällikkö Fredrik Hanstén, Dynamo Närpes painotti.

Aseta tavoitteet, toteuta ja seuraa edistymistä

IMG 1216m

Mukana tilaisuudessa oli kaksi merkittävää vaasalaista teollisuusyritystä, ABB ja VEO. Molemmat yritykset ovat jo pitkällä vastuullisuustyössään ja EU:n vastuullisuusraportoinnin piirissä. Tästä seuraa vaatimuksia myös heidän alihankkijoinaan toimiville pk-yrityksille, joiden ei kokonsa puolesta ole vielä pakollista luoda vastuullisuusraporttia.

Vastuullisuusasiantuntija Alexander Nyström kertoi ABB:n vastuullisuustyöstä, jonka tavoitteina on mahdollistaa vähähiilinen yhteiskunta, säästää resursseja sekä edistää sosiaalisia aspekteja kuten työturvallisuutta ja -hyvinvointia.

Nyström listasi toimintaohjeensa pilottiryhmälle:

– Kehitä strategia ja määrittele tarpeet ja odotukset sekä aseta tavoitteet ja määritä resurssit. Seuraavana askeleena onkin tarttua toimeen. Sen jälkeen on tärkeää seurata edistymistä. Mittaa ja tilastoi, huolehdi läpinäkyvyydestä ja raportoinnista. Ei saa unohtaa jatkuvan parantamisen prosessia.

Kestävyys ei ole ainoastaan ympäristöasioita

IMG 1223rMyös Kim Råholm VEOlta painotti Nyströmin lailla systemaattisen työskentelyn tärkeyttä, ja muistutti, että vastuullisuus on muutakin kuin pelkkiä päästöasioita:

– ESG- eli kestävyysraportoinnin lyhenne tulee sanoista environmental, social ja governance, eli myös sosiaalisiin vaikutuksiin ja hyvään hallintoon pitää keskittyä. VEOlla fokusalueitamme ovat uusien innovaatioiden lisäksi henkilökunnan sitoutuminen ja hyvinvointi sekä turvallisuusasiat. Tavoitteenamme on nollan työtapaturman vuosi, sillä kaikki työtapaturmat ovat turhia ja ehkäistävissä.

 

Pilottiryhmän tapaamiset jatkuvat koko vuoden

– Kick-off -tilaisuuden jälkeen pilottiryhmä jatkaa jo ensi viikolla hiilijalanjäljenlaskentaan keskittyvän työpajan merkeissä. Pilottiryhmä jatkaakin tapaamisia koko vuoden 2024 ajan, projektipäällikkö Pia Holkkola-Löf Concordiasta muistuttaa.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää