Pilottiryhmästä uutta potkua kestävyystyöhön ja kiertotalousajatteluun

19.01.2024

IMG 1175rHanna Malkamäki, Fredrik Hanstén ja Pia Holkkola-Löf

Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.

– Oli hienoa päästä tutustumaan kaikkiin ja kuulla miten eri yrityksissä on jo edetty kiertotalous- ja vastuullisuusasioissa. Vaikka yritykset ovat erilaisia, eri kokoisia ja eri toimialoilla, voidaan kuitenkin löytää yhtymäkohtia ja pystytään ottamaan mallia toisten tekemisestä, projektipäällikkö Hanna Malkamäki VASEKilta kommentoi.

IMG 1196r

Iltapäivän kahvitauolla käytiinkin vilkkaita keskusteluja, löydettiin yhteisiä intressejä sekä viriteltiin jopa jo yhteistyökuvioita.

– Yrityksissä tehdään jo todella paljon, mutta usein vastuullisuustekoja ei ole tunnistettu tai nimetty. Tämän pilottivuoden aikana lisätään kiertotalousajattelua ja löydetään uusia kumppaneita, projektipäällikkö Fredrik Hanstén, Dynamo Närpes painotti.

Aseta tavoitteet, toteuta ja seuraa edistymistä

IMG 1216m

Mukana tilaisuudessa oli kaksi merkittävää vaasalaista teollisuusyritystä, ABB ja VEO. Molemmat yritykset ovat jo pitkällä vastuullisuustyössään ja EU:n vastuullisuusraportoinnin piirissä. Tästä seuraa vaatimuksia myös heidän alihankkijoinaan toimiville pk-yrityksille, joiden ei kokonsa puolesta ole vielä pakollista luoda vastuullisuusraporttia.

Vastuullisuusasiantuntija Alexander Nyström kertoi ABB:n vastuullisuustyöstä, jonka tavoitteina on mahdollistaa vähähiilinen yhteiskunta, säästää resursseja sekä edistää sosiaalisia aspekteja kuten työturvallisuutta ja -hyvinvointia.

Nyström listasi toimintaohjeensa pilottiryhmälle:

– Kehitä strategia ja määrittele tarpeet ja odotukset sekä aseta tavoitteet ja määritä resurssit. Seuraavana askeleena onkin tarttua toimeen. Sen jälkeen on tärkeää seurata edistymistä. Mittaa ja tilastoi, huolehdi läpinäkyvyydestä ja raportoinnista. Ei saa unohtaa jatkuvan parantamisen prosessia.

Kestävyys ei ole ainoastaan ympäristöasioita

IMG 1223rMyös Kim Råholm VEOlta painotti Nyströmin lailla systemaattisen työskentelyn tärkeyttä, ja muistutti, että vastuullisuus on muutakin kuin pelkkiä päästöasioita:

– ESG- eli kestävyysraportoinnin lyhenne tulee sanoista environmental, social ja governance, eli myös sosiaalisiin vaikutuksiin ja hyvään hallintoon pitää keskittyä. VEOlla fokusalueitamme ovat uusien innovaatioiden lisäksi henkilökunnan sitoutuminen ja hyvinvointi sekä turvallisuusasiat. Tavoitteenamme on nollan työtapaturman vuosi, sillä kaikki työtapaturmat ovat turhia ja ehkäistävissä.

 

Pilottiryhmän tapaamiset jatkuvat koko vuoden

– Kick-off -tilaisuuden jälkeen pilottiryhmä jatkaa jo ensi viikolla hiilijalanjäljenlaskentaan keskittyvän työpajan merkeissä. Pilottiryhmä jatkaakin tapaamisia koko vuoden 2024 ajan, projektipäällikkö Pia Holkkola-Löf Concordiasta muistuttaa.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2024 on julkaistu

15.02.2024 | Uutiset
Uudesta perustamisoppaasta saat apua yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvää tärkeää tietoa.
Lue lisää

Uusi lentorahtipalvelu Vaasasta – Jetpak kuljettaa ovelta ovelle

06.02.2024 | Uutiset
Kuljetusyritys Jetpak aloitti viime syksynä lähtevän rahdin osalta uudelleen toiminnan myös Vaasasta. Jetpak tarjoaa yrityksille nopeita lentorahtikuljetuksia ovelta ovelle.
Lue lisää

Ostajan vuonna pyritään elinvoimaisten yritysten säilyttämiseen

02.02.2024 | Uutiset
Antti Alasaaren kolumni Pohjankyrö-lehdestä
Lue lisää

Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

30.01.2024 | Uutiset
Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.
Lue lisää

GigaVaasan akkuteollisuusalueelle suunniteltujen investointien vaikutukset ulottuvat koko Suomeen

22.01.2024 | Uutiset
Vaikuttavuusmallissa on arvioitu GigaVaasa-alueelle Vaasaan ja Mustasaareen suunniteltujen akkuklusterin investointien hankekokonaisuuden välittömiä ja välillisiä vaikutuksia työllisyyteen, tuotokseen, arvonlisäykseen ja verotuloihin sekä vaikutusten alueellista kohdentumista Vaasan seudulle ja koko maahan.
Lue lisää

Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi

22.01.2024 | Uutiset
Stefan Råbackin kolumni Vaasa Insider -verkkojulkaisussa.
Lue lisää

Pilottiryhmästä uutta potkua kestävyystyöhön ja kiertotalousajatteluun

19.01.2024 | Uutiset
Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.
Lue lisää