Ostajan vuonna pyritään elinvoimaisten yritysten säilyttämiseen

02.02.2024

IMG 7766Valtakunnallinen Omistajanvaihdosfoorumi on nimennyt alkaneen vuoden 2024 ostajan vuodeksi pääosin siksi, että sekä yrityskaupoissa että sukupolvenvaihdoksissa on havaittu olevan kohtaanto-ongelmia. Tämän vuoden tavoitteena – myös meillä VASEKilla – on yksinkertaisesti auttaa yrityksiä löytämään ostajia. Myytäviä yrityksiä ja liiketoimintoja on, mutta ostajien löytäminen on haasteellista. Tämä on ongelmana myös Vaasan seudulla, vaikka asian eteen on tehty töitä jo useamman vuoden ajan.

Tietoa omistajanvaihdoksista on aika hyvin saatavilla, mutta silti ei ole ollenkaan haitaksi tehdä entistäkin paremmin tunnetuksi ostamiseen liittyviä tekijöitä sekä herätellä yrittäjiä ja alkavia yrittäjiä miettimään yritysostoja. Myyjät ja ostajat on saatava kohtaamaan toisensa.

Jonkun muun tekemä pohjatyö antaa uudelle yrittäjälle turvallisen startin

Tarvitsemme Vaasan seudulle uusia yrittäjiä ja tarvitsemme jatkajia jo seudulla toimiviin yrityksiin. Vain siten säilytämme palvelut ja elinvoiman alueella. Kaikkien ei tarvitse perustaa uutta yritystä, vaan yrittäjäksi ryhtyminen yritysoston avulla – lähtemällä jonkun muun tekemän pohjatyön avulla liikkeelle – on turvallinen, usein helpompi ja kannattavakin tapa.

Yrityksen ostaminen tarjoaa mahdollisuuden jo olemassa olevan liiketoiminnan kehittämiseen, ja kun yrityskauppa hoidetaan asiantuntevasti, minimoidaan eteen tulevien yllätysten määrä ja liiketoiminta voi alkaa heti täysillä, ilman pidempiä käynnistysvaiheita ja alkuvaiheen haasteita.

Kun yrittäjä saa käsiinsä jo toiminnassa olevan yrityksen, jatkuvat usein asiakasvirrat ja laskutus katkeamattomina. Yrityksen tai yritystoiminnan ostamiseen toki menee rahaa, siitä ei pääse mihinkään, mutta usein sama summa menisi uuden yrityksen markkinointiin, hankintoihin ja erilaisiin perustamiskuluihin. Ja silti tulokset voivat olla epävarmat. Uuden, juuri perustetun yrityksen riskit ovat suuremmat kuin jatkettaessa jo toimivaa liiketoimintaa.

Emme voi toistaa riittävän usein: Aloita ajoissa

Omistajanvaihdosprosessi vaatii huolellista suunnittelua ja valmistautumista, eikä sitä vaihetta kannata jäädä tekemään yksin, vaan hakea rohkeasti asiantuntija-apua ja ulkopuolista näkökulmaa. Kun prosessi aloitetaan ajoissa, voi myyjä harkita eri vaihtoehtoja, arvioida yrityksen arvoa eri vaihtoehdoissa sekä kiinnittää huomiota siirtymäkauden ongelmattomuuteen.

Omistajanvaihdoksen sopimusneuvottelut voivat olla monimutkaisia ja vaatia runsaasti aikaa. Eikä niissä missään tapauksessa kannata vetää mutkia suoriksi. Ajoissa aloittaminen – pääviestimme aina omistajanvaihdoksista puhuttaessa – antaa riittävästi aikaa neuvotteluille ja varmistaa, että sopimus on kattava, aukoton ja oikeudenmukainen sekä myyjälle että ostajalle. Myös näissä kannattaa käyttää asiantuntija-apua.

Omistajanvaihdosprosessin aloittaminen ajoissa on tärkeää paitsi suunnittelun, valmistautumisen ja neuvottelujen vuoksi, myös tiedottamisen ja riskien hallinnan näkökulmasta. Näin varmistetaan, että omistajanvaihdosprosessi etenee sujuvasti ja liiketoiminnan jatkuvuus säilyy, mikä puolestaan on Vaasan seudun kehittämistoiminnan ydintä. Elinvoimaiset, toimivat yritykset vievät seutua eteenpäin, omistajanvaihdokset ovat yksi keino siihen.

Antti Alasaaren kolumni on julkaistu aiemmin Pohjankyrö-lehdessä.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

VASEKin yritysneuvojat osana Yrittäjän talousavun valtakunnallista verkostoa

26.02.2024 | Uutiset
Laskut kasaantuvat, kassa näyttää tyhjältä, myynti sakkaa, asiakkaita ei meinaa löytyä. Yrittäjän arki saattaa välillä olla haastavaa. Yrittäjän talousavusta yrittäjä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa.
Lue lisää

Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2024 on julkaistu

15.02.2024 | Uutiset
Uudesta perustamisoppaasta saat apua yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvää tärkeää tietoa.
Lue lisää

Uusi lentorahtipalvelu Vaasasta – Jetpak kuljettaa ovelta ovelle

06.02.2024 | Uutiset
Kuljetusyritys Jetpak aloitti viime syksynä lähtevän rahdin osalta uudelleen toiminnan myös Vaasasta. Jetpak tarjoaa yrityksille nopeita lentorahtikuljetuksia ovelta ovelle.
Lue lisää

Ostajan vuonna pyritään elinvoimaisten yritysten säilyttämiseen

02.02.2024 | Uutiset
Antti Alasaaren kolumni Pohjankyrö-lehdestä
Lue lisää

Vanhempainvapaalta yrittäjäksi ja esimieheksi

30.01.2024 | Uutiset
Kun vanhempainvapaa päättyi ja oli aika palata työelämään, Caroline Silfver alkoi pohtia vaihtoehtojaan. Työ palvelu- ja ravintola-alalla viikonloppu- ja ilta-aikaan ei enää houkutellut, ja sen sijaan hän päätti toteuttaa idean oman siivousyrityksen perustamisesta.
Lue lisää

GigaVaasan akkuteollisuusalueelle suunniteltujen investointien vaikutukset ulottuvat koko Suomeen

22.01.2024 | Uutiset
Vaikuttavuusmallissa on arvioitu GigaVaasa-alueelle Vaasaan ja Mustasaareen suunniteltujen akkuklusterin investointien hankekokonaisuuden välittömiä ja välillisiä vaikutuksia työllisyyteen, tuotokseen, arvonlisäykseen ja verotuloihin sekä vaikutusten alueellista kohdentumista Vaasan seudulle ja koko maahan.
Lue lisää

Vaasan seudulla edessä hyvä vuosi

22.01.2024 | Uutiset
Stefan Råbackin kolumni Vaasa Insider -verkkojulkaisussa.
Lue lisää

Pilottiryhmästä uutta potkua kestävyystyöhön ja kiertotalousajatteluun

19.01.2024 | Uutiset
Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeen pilottiryhmä kokoontui 17.1. ensimmäisen kerran kick-off -tilaisuuden merkeissä yli 30 yrityksen voimin. Iltapäivän ohjelmaan kuului muihin osallistujiin tutustuminen sekä verkostoituminen.
Lue lisää