Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022

Meteoriihen vierailukeskus on monella tapaa ainutlaatuinen. Söderfjärdenin meteoriittikraatterien keskellä järjestetään muun muassa näyttelyitä Söderfjärdenin ainakin 520 miljoonan vuoden historiasta. Lisäksi keskuksessa järjestetään meteoriittinäyttelyitä ja siellä on astronominen observatorio, lintutorni sekä aurinkokuntamme malli, johon vierailijat voivat tutustua.

Ainutlaatuisuus ei lopu tähän. Nykyään keskus on turistikohteen lisäksi paljon muutakin. Sitä voitaisiin jopa kutsua puhtaiden energiaratkaisujen laboratorioksi. Meteoriihen energia-asiantuntija Hans Lindén kertoo, että keskus tuottaa muun muassa aurinko- ja tuulienergiaa, mikä tekee vierailukeskuksesta omavaraisen ympäri vuoden. Talvikuukausien aikana heillä on ollut käytössä myös biodieselkäyttöinen generaattori, joka on mahdollistanut yksittäisten tapahtumien järjestämisen kylmien talvipäivien aikana. Tämän lisäksi lämpöä on tuotettu myös biomeileristä (tuoreesta puuhakkeesta ja hevosen lannasta koostuva komposti) ja oltu säästeliäitä energiankäytössä käyttämällä matalaenergialamppuja ja energiaa säästävää asennusohjausta.

Nyt panostukset on huomioinut myös Visit Finland, joka on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. STF-palkinto myönnetään erilaisten ympäristöllisten, sosiokulttuuristen sekä taloudellisten kriteerien perusteella.

Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.

IMG 2626Vasemmalla Meteoriihen projektisihteeri Matts Andersén ja oikealla energia-asiantuntija Hans Lindén.

Työn takana on tuhansia talkootunteja

Ennen kaikkea yhteistyö Åbo Akademin, Vaasan Yliopiston ja Novian ammattikorkeakoulun kanssa on auttanut Meteoriihtä panostamaan puhtaisiin energialähteisiin. Lindénin mukaan yhteistyö on muun muassa mahdollistanut keskuksen energiakapasiteettidatan hyödyntämisen opetuksessa ja tutkimuksessa.

Uusiutuvan energian tuotanto on luultavasti merkittävin osa keskuksen vastuullisuustyötä. Mutta STF-kriteereissä on myös joukko muita vaatimuksia, jotka on täytettävä.

Sosiokulttuurisia STF-kriteereitä ovat esimerkiksi luottamuksen ja sosiaalisen osaamisen kehittäminen. Pitkäaikainen Meteoriihen projektisiihteeri Matts Andersén Sundomin kyläyhdistyksestä kertoo, että vapaaehtoistyö on olennainen osa Meteoriihen ylläpitoa ja kehittämistä, mikä samalla edistää yhteisöllisyyttä ja kyläkehitystä.

- Täällä on tehty tuhansia talkootunteja. Esimerkiksi tänä vuonna meillä on monipuolista osaamista omaava rakennustiimi, joka yhteistyössä YA Yrkesakademin opiskelijoiden kanssa työstää näyttelytilan ja energiatuotannon laajennusrakennusprojektia. Meillä on myös vapaaehtoispohjalla toimiva hoitoryhmä ja tutkimusryhmä. Kaiken kaikkiaan meillä on ollut noin 40-50 vapaaehtoistyöntekijää, jotka ovat kaikki olleet osallisena jollain tapaa.

IMG 2634Meteoriihen energiaratkaisujen taustalla on paljon asiantuntemusta ja työtä. Kuvassa näkyy aurinkopaneeleja ja taustalla tuulimylly.

Taloudellisen kestävyyden osalta Andersén toteaa, että Meteoriihi käyttää vain ansaitsemaansa rahaa.

- Vierailukeskuksen ylläpito rahoitetaan vierailijoilta saamillamme tuloilla ja uusia investointeja tehdään ainoastaan erilaisten projektiavustusrahojen avulla. Vuosien saatossa olemme saaneet paljon avustuksia eri rahastoilta, kuten esimerkiksi Svenska kulturfondenilta, mutta myös Vaasan kaupungilta, valtiolta ja EU-tasolta. Ilman niitä kaikki vastuullisuusinvestoinnit eivät olisi olleet mahdollisia, Andersén painottaa.

Statuksen säilyttäminen vaatii panostuksia jatkossakin Andersén ja Lindén arvostavat STF-statusta korkealle.

– Sen tuoma positiivinen näkyvyys Meteoriihelle edesauttaa asiakkaiden houkuttelemista, varsinkin kun kestävyyskysymyksiä nostetaan maailmassa voimakkaammin ja voimakkaammin esille, Andersén painottaa.

Erilaisten kestävyyskriteerien täyttymisen todentamiseen on vaadittu suuria määriä työtunteja. Mutta työ ei lopu tähän. Koska status on voimassa vain vuoden kerrallaan, tarvitaan edelleen uusia panostuksia STF-statuksen säilyttämiseksi.

– Esimerkiksi pölytys on ihmiskunnalle äärimmäisen tärkeää. Siksi olemme nyt symbolisena tekona avanneet hyönteishotellin uhanalaisia ​​hyönteisiä varten. Uusiin kestävän kehityksen toimenpiteisiin voidaan laskea myös alennus, jonka tulemme tarjoamaan kävellen tai pyörällä saapuville asiakkaille, Andersén luettelee.

Kiinnostusta on myös kehittää uusia ja entistä tehokkaampia tulevaisuuden energiaratkaisuja yhteistyössä korkeakoulujen kanssa, Lindén mainitsee.

 

Kestävä Pohjanmaa -hanketta hallinnoi Kristiinankaupungin elinkeinokeskus yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Dynamo Närpiön kanssa. ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2023 jälleen suurempi kuin edelliset – seminaarit vetivät täysiä saleja

28.03.2023 | Uutiset
EnergyWeek 2023 keräsi viime viikolla Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin. – Tänä vuonnakin EnergyWeek kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi; vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Huomasimme tämän jo ennen tapahtumaviikkoa, kun ennakkoilmoittautumisia oli ennen maanantaita 30 % enemmän kuin aiemmin, Kristoffer Jansson, EnergyVaasan Communications & Brand Manager kertoo.
Lue lisää

Yrityksen voi laittaa myyntiin monen eri kanavan kautta

28.03.2023 | Uutiset
Myyntikanavat yrityksen myymiseen -webinaari keräsi linjoille kuulijoita, joilla yrityksen myyminen oli ajankohtaista tai vasta alustavana ajatuksena. Yhtä kaikki – kuten omistajanvaihdoksissa aina – on järkevää aloittaa omistajanvaihdokseen valmistautuminen ajoissa, ja tällä kertaa webinaarissa pohdittiin erilaisia yrityksen myyntikanavia.
Lue lisää

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää