Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022

Meteoriihen vierailukeskus on monella tapaa ainutlaatuinen. Söderfjärdenin meteoriittikraatterien keskellä järjestetään muun muassa näyttelyitä Söderfjärdenin ainakin 520 miljoonan vuoden historiasta. Lisäksi keskuksessa järjestetään meteoriittinäyttelyitä ja siellä on astronominen observatorio, lintutorni sekä aurinkokuntamme malli, johon vierailijat voivat tutustua.

Ainutlaatuisuus ei lopu tähän. Nykyään keskus on turistikohteen lisäksi paljon muutakin. Sitä voitaisiin jopa kutsua puhtaiden energiaratkaisujen laboratorioksi. Meteoriihen energia-asiantuntija Hans Lindén kertoo, että keskus tuottaa muun muassa aurinko- ja tuulienergiaa, mikä tekee vierailukeskuksesta omavaraisen ympäri vuoden. Talvikuukausien aikana heillä on ollut käytössä myös biodieselkäyttöinen generaattori, joka on mahdollistanut yksittäisten tapahtumien järjestämisen kylmien talvipäivien aikana. Tämän lisäksi lämpöä on tuotettu myös biomeileristä (tuoreesta puuhakkeesta ja hevosen lannasta koostuva komposti) ja oltu säästeliäitä energiankäytössä käyttämällä matalaenergialamppuja ja energiaa säästävää asennusohjausta.

Nyt panostukset on huomioinut myös Visit Finland, joka on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. STF-palkinto myönnetään erilaisten ympäristöllisten, sosiokulttuuristen sekä taloudellisten kriteerien perusteella.

Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.

IMG 2626Vasemmalla Meteoriihen projektisihteeri Matts Andersén ja oikealla energia-asiantuntija Hans Lindén.

Työn takana on tuhansia talkootunteja

Ennen kaikkea yhteistyö Åbo Akademin, Vaasan Yliopiston ja Novian ammattikorkeakoulun kanssa on auttanut Meteoriihtä panostamaan puhtaisiin energialähteisiin. Lindénin mukaan yhteistyö on muun muassa mahdollistanut keskuksen energiakapasiteettidatan hyödyntämisen opetuksessa ja tutkimuksessa.

Uusiutuvan energian tuotanto on luultavasti merkittävin osa keskuksen vastuullisuustyötä. Mutta STF-kriteereissä on myös joukko muita vaatimuksia, jotka on täytettävä.

Sosiokulttuurisia STF-kriteereitä ovat esimerkiksi luottamuksen ja sosiaalisen osaamisen kehittäminen. Pitkäaikainen Meteoriihen projektisiihteeri Matts Andersén Sundomin kyläyhdistyksestä kertoo, että vapaaehtoistyö on olennainen osa Meteoriihen ylläpitoa ja kehittämistä, mikä samalla edistää yhteisöllisyyttä ja kyläkehitystä.

- Täällä on tehty tuhansia talkootunteja. Esimerkiksi tänä vuonna meillä on monipuolista osaamista omaava rakennustiimi, joka yhteistyössä YA Yrkesakademin opiskelijoiden kanssa työstää näyttelytilan ja energiatuotannon laajennusrakennusprojektia. Meillä on myös vapaaehtoispohjalla toimiva hoitoryhmä ja tutkimusryhmä. Kaiken kaikkiaan meillä on ollut noin 40-50 vapaaehtoistyöntekijää, jotka ovat kaikki olleet osallisena jollain tapaa.

IMG 2634Meteoriihen energiaratkaisujen taustalla on paljon asiantuntemusta ja työtä. Kuvassa näkyy aurinkopaneeleja ja taustalla tuulimylly.

Taloudellisen kestävyyden osalta Andersén toteaa, että Meteoriihi käyttää vain ansaitsemaansa rahaa.

- Vierailukeskuksen ylläpito rahoitetaan vierailijoilta saamillamme tuloilla ja uusia investointeja tehdään ainoastaan erilaisten projektiavustusrahojen avulla. Vuosien saatossa olemme saaneet paljon avustuksia eri rahastoilta, kuten esimerkiksi Svenska kulturfondenilta, mutta myös Vaasan kaupungilta, valtiolta ja EU-tasolta. Ilman niitä kaikki vastuullisuusinvestoinnit eivät olisi olleet mahdollisia, Andersén painottaa.

Statuksen säilyttäminen vaatii panostuksia jatkossakin Andersén ja Lindén arvostavat STF-statusta korkealle.

– Sen tuoma positiivinen näkyvyys Meteoriihelle edesauttaa asiakkaiden houkuttelemista, varsinkin kun kestävyyskysymyksiä nostetaan maailmassa voimakkaammin ja voimakkaammin esille, Andersén painottaa.

Erilaisten kestävyyskriteerien täyttymisen todentamiseen on vaadittu suuria määriä työtunteja. Mutta työ ei lopu tähän. Koska status on voimassa vain vuoden kerrallaan, tarvitaan edelleen uusia panostuksia STF-statuksen säilyttämiseksi.

– Esimerkiksi pölytys on ihmiskunnalle äärimmäisen tärkeää. Siksi olemme nyt symbolisena tekona avanneet hyönteishotellin uhanalaisia ​​hyönteisiä varten. Uusiin kestävän kehityksen toimenpiteisiin voidaan laskea myös alennus, jonka tulemme tarjoamaan kävellen tai pyörällä saapuville asiakkaille, Andersén luettelee.

Kiinnostusta on myös kehittää uusia ja entistä tehokkaampia tulevaisuuden energiaratkaisuja yhteistyössä korkeakoulujen kanssa, Lindén mainitsee.

 

Kestävä Pohjanmaa -hanketta hallinnoi Kristiinankaupungin elinkeinokeskus yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Dynamo Närpiön kanssa. ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää