Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022

Meteoriihen vierailukeskus on monella tapaa ainutlaatuinen. Söderfjärdenin meteoriittikraatterien keskellä järjestetään muun muassa näyttelyitä Söderfjärdenin ainakin 520 miljoonan vuoden historiasta. Lisäksi keskuksessa järjestetään meteoriittinäyttelyitä ja siellä on astronominen observatorio, lintutorni sekä aurinkokuntamme malli, johon vierailijat voivat tutustua.

Ainutlaatuisuus ei lopu tähän. Nykyään keskus on turistikohteen lisäksi paljon muutakin. Sitä voitaisiin jopa kutsua puhtaiden energiaratkaisujen laboratorioksi. Meteoriihen energia-asiantuntija Hans Lindén kertoo, että keskus tuottaa muun muassa aurinko- ja tuulienergiaa, mikä tekee vierailukeskuksesta omavaraisen ympäri vuoden. Talvikuukausien aikana heillä on ollut käytössä myös biodieselkäyttöinen generaattori, joka on mahdollistanut yksittäisten tapahtumien järjestämisen kylmien talvipäivien aikana. Tämän lisäksi lämpöä on tuotettu myös biomeileristä (tuoreesta puuhakkeesta ja hevosen lannasta koostuva komposti) ja oltu säästeliäitä energiankäytössä käyttämällä matalaenergialamppuja ja energiaa säästävää asennusohjausta.

Nyt panostukset on huomioinut myös Visit Finland, joka on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. STF-palkinto myönnetään erilaisten ympäristöllisten, sosiokulttuuristen sekä taloudellisten kriteerien perusteella.

Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.

IMG 2626Vasemmalla Meteoriihen projektisihteeri Matts Andersén ja oikealla energia-asiantuntija Hans Lindén.

Työn takana on tuhansia talkootunteja

Ennen kaikkea yhteistyö Åbo Akademin, Vaasan Yliopiston ja Novian ammattikorkeakoulun kanssa on auttanut Meteoriihtä panostamaan puhtaisiin energialähteisiin. Lindénin mukaan yhteistyö on muun muassa mahdollistanut keskuksen energiakapasiteettidatan hyödyntämisen opetuksessa ja tutkimuksessa.

Uusiutuvan energian tuotanto on luultavasti merkittävin osa keskuksen vastuullisuustyötä. Mutta STF-kriteereissä on myös joukko muita vaatimuksia, jotka on täytettävä.

Sosiokulttuurisia STF-kriteereitä ovat esimerkiksi luottamuksen ja sosiaalisen osaamisen kehittäminen. Pitkäaikainen Meteoriihen projektisiihteeri Matts Andersén Sundomin kyläyhdistyksestä kertoo, että vapaaehtoistyö on olennainen osa Meteoriihen ylläpitoa ja kehittämistä, mikä samalla edistää yhteisöllisyyttä ja kyläkehitystä.

- Täällä on tehty tuhansia talkootunteja. Esimerkiksi tänä vuonna meillä on monipuolista osaamista omaava rakennustiimi, joka yhteistyössä YA Yrkesakademin opiskelijoiden kanssa työstää näyttelytilan ja energiatuotannon laajennusrakennusprojektia. Meillä on myös vapaaehtoispohjalla toimiva hoitoryhmä ja tutkimusryhmä. Kaiken kaikkiaan meillä on ollut noin 40-50 vapaaehtoistyöntekijää, jotka ovat kaikki olleet osallisena jollain tapaa.

IMG 2634Meteoriihen energiaratkaisujen taustalla on paljon asiantuntemusta ja työtä. Kuvassa näkyy aurinkopaneeleja ja taustalla tuulimylly.

Taloudellisen kestävyyden osalta Andersén toteaa, että Meteoriihi käyttää vain ansaitsemaansa rahaa.

- Vierailukeskuksen ylläpito rahoitetaan vierailijoilta saamillamme tuloilla ja uusia investointeja tehdään ainoastaan erilaisten projektiavustusrahojen avulla. Vuosien saatossa olemme saaneet paljon avustuksia eri rahastoilta, kuten esimerkiksi Svenska kulturfondenilta, mutta myös Vaasan kaupungilta, valtiolta ja EU-tasolta. Ilman niitä kaikki vastuullisuusinvestoinnit eivät olisi olleet mahdollisia, Andersén painottaa.

Statuksen säilyttäminen vaatii panostuksia jatkossakin Andersén ja Lindén arvostavat STF-statusta korkealle.

– Sen tuoma positiivinen näkyvyys Meteoriihelle edesauttaa asiakkaiden houkuttelemista, varsinkin kun kestävyyskysymyksiä nostetaan maailmassa voimakkaammin ja voimakkaammin esille, Andersén painottaa.

Erilaisten kestävyyskriteerien täyttymisen todentamiseen on vaadittu suuria määriä työtunteja. Mutta työ ei lopu tähän. Koska status on voimassa vain vuoden kerrallaan, tarvitaan edelleen uusia panostuksia STF-statuksen säilyttämiseksi.

– Esimerkiksi pölytys on ihmiskunnalle äärimmäisen tärkeää. Siksi olemme nyt symbolisena tekona avanneet hyönteishotellin uhanalaisia ​​hyönteisiä varten. Uusiin kestävän kehityksen toimenpiteisiin voidaan laskea myös alennus, jonka tulemme tarjoamaan kävellen tai pyörällä saapuville asiakkaille, Andersén luettelee.

Kiinnostusta on myös kehittää uusia ja entistä tehokkaampia tulevaisuuden energiaratkaisuja yhteistyössä korkeakoulujen kanssa, Lindén mainitsee.

 

Kestävä Pohjanmaa -hanketta hallinnoi Kristiinankaupungin elinkeinokeskus yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, Oy Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordian ja Dynamo Närpiön kanssa. ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Monipuolinen asianajotoimisto neuvoo myös somessa

28.06.2022 | Uutiset
Startian pitkäaikainen asiantuntijakumppani Näsman & Båsk on monipuolinen asianajotoimisto, jonka henkilökunnalla on laaja kokemus juridiikan eri osa-alueilta. Toimisto hoitaa siviili- ja rikosoikeuteen liittyvien asioiden lisäksi myös hallinto-oikeudellisia asioita, ja sen asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.
Lue lisää

Kestävyystyötä yritysvierailulla

27.06.2022 | Uutiset
Pakkauksia valmistava Orapac Oravaisista Vöyriltä asettaa vuosittain toiminnalleen yhden tai useamman ympäristötavoitteen. Yritys järjesti henkilökunnalleen vastuullisuusiltapäivän torstaina ennen juhannusta. VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg ja projektipäällikkö Tomas Knuts Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta kutsuttiin paikalle kertomaan kestävästä kehityksestä ja johtamaan keskustelua siitä, miten kestävyys voidaan ottaa yrityksessä huomioon käytännössä.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

20.06.2022 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28, 29 ja 30 eli 11.–29.7.2022. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 4.7.–31.7.2022.
Lue lisää

Kesäbussi jatkaa tulevanakin kesänä liikennöintiä kolmen kunnan alueella

17.06.2022 | Uutiset
Viime kesänä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Visit Vaasa lanseerasivat yhteistyössä kesäbussin eli joukkoliikenneyhteyden alueemme suosituimpiin turistikohteisiin. Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena oli käynnistää pilotti kävijämäärien lisäämiseksi eri yrityksiin ja vierailukohteisiin ympäristöystävällisemmällä tavalla. Kokeilu oli onnistunut. Ennen kesää 2022 kartoitettiin alueen kuntien halukkuutta yhteisrahoitukseen. Vaasa, Isokyrö ja Mustasaari suhtautuivat myönteisesti kesäbussitoimintaan, joten kesäbussi tulee saamaan jatkoa myös tulevana kautena. ...
Lue lisää

Tiedä tämä starttirahasta ja vältät sudenkuopat

16.06.2022 | Uutiset
Starttirahan tarkoituksena on turvata yrittäjän perustoimeentulo, kunnes käynnistetty yritystoiminta lähtee kunnolla vauhtiin. Starttiraha on siis tulonlisä yrittäjälle, ei yrityksen rahaa. Yrittäjän kun on kuitenkin pystyttävä elämään ja ehkä elättämään perhettään myös silloin, kun yritystoiminnan alussa ei ehkä ole mahdollista maksaa itselleen tarpeeksi palkkaa.
Lue lisää

Yritysneuvontatapaaminen onnistuu myös kunnantalolla – muista aina varata aika etukäteen

15.06.2022 | Uutiset
Online-ajanvarauskalenterin kautta voit varata tapaamisen, videoneuvottelun tai puhelinajan yritysneuvojan kanssa haluamaasi ajankohtaan.
Lue lisää

Meteoriihen vierailukeskus sai palkinnon vihreänä edelläkävijänä

14.06.2022 | Uutiset
Visit Finland on myöntänyt Meteoriihelle kestävän kehityksen edelläkävijän statuksen ja STF Sustainable Travel Finland-sertifikaatin. Meteoriihi on Visit Vaasan alueella ensimmäinen matkailukohde, jolle on myönnetty STF-edelläkävijästatus ensimmäisten joukossa koko maassa. Myönnetty sertifikaatti on palkinto systemaattisesta työstä, jota on määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti tehty vierailukeskuksen avaamisvuodesta 2008 lähtien.
Lue lisää

VASEK kestävällä tiellä

10.06.2022 | Uutiset
VASEK sai strategiansa mukaisesti vuoden 2021 lopussa valmiiksi vastuullisuussuunnitelmansa. VASEKin vastuullisuustyöryhmän johdolla koko henkilöstö osallistettiin keväällä 2021 valitsemaan omalle organisaatiolle kolme päätavoitetta sekä niiden alatavoitteet YK:n kestävän kehityksen globaalista toimintaohjelmasta (Agenda 2030). Yhdessä päätettiin sitoutua noudattamaan jokapäiväisessä arjessa ja valinnoissa sukupuolten tasa-arvoa, eriarvoisuuden vähentämistä ja vastuullista kuluttamista koskevia tavoitteita.
Lue lisää