Besökscentret Meteoria fick utmärkelsen som grön föregångare

14.06.2022

Besökscentret Meteoria är på många sätt unikt. Här finns åskådliga utställningar mitt i Söderfjärdens meteoritkrater om Söderfjärdens minst 520 miljoner år långa historia. Dessutom har centret meteoritutställningar, ett astronomiskt observatorium, ett fågeltorn och en modell av vårt solsystem för besökare att bekanta sig med.

Men centret har fler utmärkande särdrag. Idag kan besökscentret konstateras vara mycket mera än endast ett besökscenter för turister. Man kunde till och med kalla det för ett laboratorium för förnybara energilösningar. Meteorians energiexpert Hans Lindén berättar att man producerar sol- och vindenergi som gör besökscentret självförsörjande närapå året runt. Som backup under vintermånaderna har man använt en biodieseldriven generator som möjliggjort ordnandet av enstaka evenemang även under kalla vinterdagar. Utöver detta har man även skapat värme från en biomeiler (en kompost bestående av färsk flis och hästdynga) samt varit sparsam i energiförbrukningen genom lågenergilampor och energisparande styrning av installationer.

Nu har satsningarna även noterats av Visit Finland som beviljat Meteorian status som föregångare för hållbar utveckling och STF Sustainable Travel Finland -certifikatet. Meteorian som attraktion är den första STF-föregångaren inom Visit Vaasas område och bland de första i hela landet. STF-utmärkelsen beviljas på basen av olika miljömässiga, sociokulturella och ekonomiska kriterier.

Utmärkelsen kan sägas vara en belöning för det systematiska arbete som man målmedvetet genomfört kring besökscentret ända sedan centrets start år 2008. 

IMG 2626Till vänster Meteorians projektsekreterare Matts Andersén och till höger energiexpert Hans Lindén.

Tusentals talkotimmar ligger bakom arbetet

Framförallt har samarbetet med högskolorna Åbo Akademi, Vaasan Yliopisto och Yrkeshögskolan Novia bidragit till att man kunnat göra satsningar på rena energikällor. Enligt Lindén har samarbetena bland annat möjliggjort frambringandet av data gällande centrets energikapacitet, som utnyttjas till undervisning och forskning.

Förnybara energiproduktionen är förmodligen det mest framträdande i centrets hållbarhetsarbete. Men som det i STF-kriterierna framgår finns det även en rad andra kriterier som måste uppfyllas.

Till de sociokulturella STF-kriterierna hör exempelvis utvecklingen av tillit och social kompetens. Meteorians långvariga projektsekreterare Matts Andersén från Sundom bygdeförening berättar att frivilligarbete är en väsentlig del av Meteorians skötsel och utveckling, vilket samtidigt gynnar samhörigheten och byautvecklingen.

– Det har gjorts tusentals talkotimmar här, exempelvis har Meteoria-sektionen ett byggteam med mångsidig expertis, som i år tillsammans med en kurs från yrkesakademin YA jobbar med ett utvidgningsprojekt av ett utställningsutrymme och av energiproduktionen. Vi har vi även en skötselgrupp och ett forskningsteam som jobbar på frivillig basis. Allt som allt har vi ca 40-50 talkoarbetare som bidrar på något sätt.

IMG 2634Mycket expertis och arbete ligger bakom energilösningarna vid Meteoria. På bilden syns solpaneler och i bakgrunden en vindmölla.

 Angående ekonomisk hållbarhet konstaterar Andersén att man endast använder pengar som man införtjänat.

– Driften av besökscentret sköts med de intäkter som vi får från besökare och nya investeringar görs endast med hjälp av olika projektbidrag. Under åren har vi fått mycket bidrag från olika fonder som exempelvis Svenska kulturfonden och från Vasa stad, staten samt från EU-nivå. Utan dem hade alla investeringar inte varit möjliga, framhäver Andersén.

Upprätthållningen av statuset kräver fortsatta insatser Andersén och Lindén värdesätter STF-statuset högt.

– Den positiva synligheten, som det medför för Meteorian, bidrar till att vi får flera besökare, särskilt i takt med att hållbarhetsfrågor lyfts upp i världen i allt högre grad, poängterar Andersén.

Det har krävts stora mängder av arbetstimmar för att verifiera uppfyllandet av de olika hållbarhetskriterierna. Men arbetet stannar inte här. I och med att statusen endast gäller för ett år i gången krävs det även i fortsättningen nya insatser för att behålla STF-statusen.

– Exempelvis pollineringen är ytterst viktig för mänskligheten. Därför har vi nu som en symbolisk gärning öppnat ett insekthotell för hotade insekter. Till nya hållbarhetsåtgärder kan även räknas rabatten som vi kommer att erbjuda besökare som kommer till fots eller med cykel, berättar Andersén.

Det finns även intresse av att utveckla nya samt ännu effektivare energilösningar för framtiden i samarbete med högskolorna i Vasa, nämner Lindén.

 

Projektet Hållbart Österbotten koordineras av Kristinestads näringslivscentral i samarbete med Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Ab Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia och Dynamo Närpes.



‹ Gå till "Nyheter"

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera

Fiskare på heltid – en frihet med många utmaningar

02.04.2024 | Nyheter
Det är tidig marsmorgon och Kim Ömossa i Molpe gör sig redo för att åka ut på isen och vittja nät. Havet – oavsett om det är is eller vatten, stiltje eller storm, är hans arbetsplats sedan november 2023 då han på heltid blev yrkesfiskare under företagsnamnet K-Fishing.
Läs mera

Rekordantal besökare på EnergyWeek 2024

25.03.2024 | Nyheter
EnergyWeek 2024 lockade än en gång ett rekordantal besökare som kom till Vasa för evenemangveckans seminarier och mässor.
Läs mera